Nejútulnější kout každé dřevostavby? No přece ložnice

Nejútulnější kout každé dřevostavby? No přece ložnice

Markéta Gajdošová | Čtvrtek, 23. srpen 2018 |

Přidat na Seznam.cz

Ložnice je tím nejsoukromějším a zároveň nejmagičtějším koutem našich domovů. Právě na tomto místě bychom měli prožívat dotek klidu a pocit bezpečí nejintenzivněji. V interiéru dřevostavby těchto pocitů můžeme dosáhnout poměrně jednoduše. Stačí načerpat inspiraci prostřednictvím moudrých rad nejen moderních, ale také těch tradičních učení, a do nich vložit otisk našich vlastních představ o snovém prostředí.

Feng-šuej je staré čínské učení o kterém se v posledních mluví především v souvislosti harmonického rozmístění jednotlivých elementů v našich domácnostech. Feng-šuej je částečně duchovní záležitostí, která svou ezoterickou omáčkou nemusí na první pohled oslovit každého. Přesto se zásadami tohoto učení často řídí i moderní design. Feng-šuej je totiž v mnoha ohledech učením velmi nadčasovým a praktickým.

Ložnice je jedním z nejdůležitějších míst v dřevostavbě

Ať už se řídíte radou feng-šuej nebo moderních architektů a designerů, či dokonce lékařů a odborníků na spánek, dojdete ke stejnému zjištění. Čas strávený plánováním ložnice se vám tisíckrát vrátí.

Umístění postele v naší dřevostavbě má vliv na pocit bezpečí i na celkovou harmonii

Co je v ložnici důležitější než postel? O tom, jak velký má na náš spánek, a tím i na naši celkovou pohodu, vliv správně zvolená matrace i rošt vám určitě povídat nemusíme. Neméně důležité je však i správné umístění postele.

Podle Ing. arch. Jiřiny Pustějovské by postel nikdy neměla stát mezi oknem a dveřmi. „Čelo postele je nejvhodnější umístit ke stěně, abychom viděli na okno i dveře," říká Pustějovská, v čemž se shoduje i s prastarým učením feng-šuej. To klade důraz především na spánek s hlavou u zdi, takové umístění postele má do našeho spánku přinést pocit klidu a bezpečí.

drevostavba-loznice-v-drevostavbe-interier-postel

 

Ing. arch. Pustějovská navíc doporučuje použití mnoha textilií a to zvlášť v takovém interiéru dřevostavby, v němž nemáme jinou možnost než umístit postel přímo pod okna.

„Energie mezi oknem a dveřmi proudí opravdu rychle. Právě textilie a dekorace tuto energii narušují, čímž nám dopřejí klidnější spaní."

Barvy do ložnice podle feng-šuej

Možná ještě důležitější než umístění postele je barevné ladění celého pokoje. Přístup feng-šuej je v ohledu barev velmi komplexní. Pokud se tímto učením nechcete zabývat do podrobností, ale přesto toužíte mít ložnici v jeho duchu laděnou, sáhněte po jakékoliv barvě spektra lidské kůže na stěnách i dekoracích. Dejte si však pozor, aby spolu jednotlivé dekorace ladily.

Co o barvách v ložnici říká Ing. arch. Pustějovská?

„Pro dřevěné prvky v interiéru ložnice volíme buď světlé barvy – odlehčují, nebo tmavé barvy, které zútulňují. Prostor pocitově více zateplí tmavší podlaha než podlaha světlá."

Textilie a doplňky bychom měli kombinovat citlivě a v jednotném stylu.

interier-doplnky-textil-barva-2interier-doplnky-textil-barva-3 interier-doplnky-textil-barva-1thumb interier-doplnky-textil-barva-4

 

Maličkosti, které mohou s harmonií ložnice nepěkně zatočit

Pokud jste si ložnici ve své nové dřevostavbě zvelebili, ať už podle feng-šuej nebo svých vlastních představ, a užíváte si harmonie, kterou tento klidný kout domova nabízí, je třeba neopomíjet často nepatrné maličkosti, které snadno výsledný dojem pokazí.

Zrcadlo

Opravdu ho v ložnici potřebujete? Pokud ano, dejte si pozor na jeho umístění. Feng-šuej i Ing. arch Pustějovská se shodují v tom, že byste se v něm v žádném případě neměli vidět přímo z postele.

Chaos

Pokud máte ložnici plnou nepotřebného haraburdí a oblečení se vám neuspořádaně válí kolem postele, nebo je snad dokonce rozvěšené po celé místnosti, příliš klidu a harmonie si v takové ložnici určitě neužijete.

Elektronika

Počítače ani telefony do ložnice nepatří. To samé platí pro televizi a ostatní elektronická zařízení, která nás neustále zahrnují tak snadným a dostupným rozptýlením. Nejenže se v ložnici jedná o nevhodné narušení pozitivních energií, které zde budujeme, ještě horší je světlo těchto přístrojů, které našemu vnímání vysílá signál, že je čas spánku v nedohlednu. Elektronika v ložnici je jedním z nejhorších dnešních zlozvyků a řadí se k důvodům neustálého stresu a únavy, kterým mnozí dennodenně čelí.

Hádky

Ani mezilidské neshody do ložnice nepatří a v celém pokoji narušují pohodu a harmonii. Pokud to jen trochu jde, nechoďte spát naštvaní.

 

Chcete se o ideální ložnici dozvědět více?

Přečtěte si článek Ing. arch Jiřiny Pustějovské v časopise sruby&roubenky 1/2017.

Zajímá vás aplikování principů feng-šuji v dřevostavbách? Přečtěte si také:

Sruby a roubenky: Feng shui je takový český selský rozum

Další inspiraci můžete najít také v článcích z našich redakčních návštěv, při kterých se naši redaktoři často interiérům velmi podrobně věnují.

Markéta Gajdošová

 

Zajímám se především o design a interiéry, ale i veškeré zajímavosti, které se v oboru dřevostaveb objeví. Sama bydlím v paneláku, ale o dřevostavbách si ve volných chvilkách sním.

Nejnovější články autora

Vaše komentáře (1)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Zdravé bydlení”

Více článků »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop