Časopis sruby&roubenky 3/2017
Tento článek vyšel v: Časopis sruby&roubenky 3/2017
Objednejte si krásně vonící výtisk časopisu s kvalitními fotografiemi pouze za 50 Kč
Objednat časopis
Tisk
Sruby a roubenky: <small>Feng shui je takový český selský rozum</small>

Sruby a roubenky: Feng shui je takový český selský rozum

DAS | Čtvrtek, 07. září 2017 |

Přidat na Seznam.cz

Principy feng shui platí pro všechny druhy konstrukcí - zděné, dřevěné skeletové či sruby a roubenky z masivního dřeva. Právě u posledně jmenovaných je třeba dobře plánovat uspořádání jednotlivých místností, jelikož dřevěnou masivní stěnu nelze posunout, ubourat, případně nastavit tak, jako to dovolují například příčky zděné.

Feng shui je třeba chápat jako doporučení

Feng shui nabízí celou řadu řešení a „nápravných opatření" harmonizace domu a eliminace nedostatků jeho uspořádání. O feng shui jsem se začal blíže zajímat v době, kdy jsme uvažovali o stavbě srubu, tedy v roce 2005. Následně manželka absolvovala víkendový kurz na toto téma a s nabytými informacemi, doplněnými několika knížkami jsme si sami navrhli uspořádání domu a koncem roku 2007 se ve Stropešíně usadili natrvalo. Na úvod je třeba říci, že feng shui je třeba chápat spíše jako doporučení, soubor rad, jak lépe a příjemně ji bydlet.

05 DSC00235

 


Feng shui je naukou o harmonickém utváření vnějšího prostředí a následném zpětném ovlivňování sama sebe. Vychází z tisíciletých zkušeností čínských mudrců, kteří při pozorování přírody postupně odhalili a popsali zákonitosti utváření a vlivu prostředí na náš život. Podle nich jej ovlivňuje poloha a rozčlenění prostoru domova nebo pracoviště, rozmístění předmětů, kterými se obklopujeme, a také pohyb životní energie čchi. Když tato energie proudí prostorem harmonicky, působí pozitivně, pokud obdobným způsobem probíhá tělem, tedy bez blokád vyvolávajících nemoci, žije člověk zdravě, v souladu s přírodou (vesmírem) a může prožívat radost a štěstí. Smyslem feng shui je dosažení správného uspořádání všech věcí a nastolení rovnováhy mezi nebeskými silami, lidmi a předměty na Zemi. Tedy vytvoření vyrovnaného prostředí, v němž všechny jeho součásti splývají v harmonický soulad.


06 IMG_0105 (3) web srub
Kde bude srub stát?

Základem dobrého bydla je pozemek, respektive lokalita, kde má srub stát, dále je třeba vědět, k jakému účelu má sloužit. Srub u rušné silnice, určený k relaxaci a klidnému bydlení je stejně „dobrou" volbou, jako zapadlá stavba uprostřed lesů, sloužící jako motorest. Přirovnání je samozřejmě přehnané, nicméně vhodný pozemek, zvláště pro srub či roubenku, je nejdůležitějším činitelem pro další dotváření a přirozené splynutí s okolím. Vyplatí se rovněž určit na pozemku geopatogenní zóny a prameny, za tímto účelem je vhodné oslovit zkušeného „proutkaře" nebo člověka nadaného schopnostmi tato místa najít, který současně navrhne řešení. Dobře umístěná stavba na pozemku dává prostor pro další rozvoj domu. Proto se vyplatí pozemek trpělivě hledat, což může někdy trvat i několik let.

02 DSCN9630 webPozemek pro dřevostavbu chce vysmátého souseda

Ideálním pozemkem je rovinatý až mírný jižní svah s kopcem či horou na severní straně, k němuž vede z jedné strany klikatá cesta podél říčky, na druhé straně se pase stádo koní vašeho budoucího a neustále vysmátého souseda, u něhož už nyní nakupujete ovoce, jogurty či kuřata, která v životě neviděla zářivku ani antibiotika. Hezká představa, že? Buďme však realisté, takhle idylické to asi nebude. Nicméně i tak na každého čeká ten pravý pozemek, a když se vám některý na první pohled líbí a cítíte se na něm dobře, pak je to to správné místo pro váš budoucí domov. Srub či roubenka však nemohou stát kdekoli, před koupí pozemku je tedy důležité zjistit u příslušného stavebního úřadu, zda danou stavbu povolí.

Dispozice srubu - dle pravidel feng shui

Při plánování rozmístění jednotlivých místností se vychází ze třech základních pravidel: příjezdová cesta k domu, umístění stavby na pozemku a orientace vůči světovým stranám. Hlavní vchod je vhodné umístit k příjezdové cestě, je tak zřejmé, kudy se do domu chodí - a to nejen vám, ale i návštěvám, kamarádům a známým, kteří se k vám pak budou rádi vracet. V zahraničí bývá zvykem vstupovat zvenku rovnou do obýváku či kuchyně, já však na pořádnou vstupní chodbu se vším, co do ní patří, nedám dopustit. Je to taková nárazníková zóna, kde zůstanou mokré svršky, zablácené boty, ale i kočárky se spícími batolaty, přepravky na psy a podobně, rozměry této místnosti by měly odpovídat potřebám obyvatel domu. Dále se dům člení na provozní a odpočinkovou část, přičemž záleží na velikosti objektu, a také, zda je přízemní či podkrovní, a dále na individuálních potřebách každého z nás.

Kuchyň a jídelnu je vhodné orientovat na jihovýchod až jihozápad a je dobré z nich mít výhled také na příjezd k domu. Obývací část by měla být situována do západního sektoru, přes den pobýváme většinou mimo domov a zvláště od podzimu do jara jsme proto po návratu domů rádi za každé sluníčko, na gauči v obýváku zvlášť. Ložnici je praktické umístit do severní či východní části domu, protože by v ní nemělo být příliš teplo a současně jde o klidovou zónu, což bychom měli ctít. K ložnici patří také koupelny a WC, ty se proto budou nacházet poblíž. V podkroví jsou většinou opět ložnice, dětské pokoje, šatny a sociální zařízení, zde platí totéž, co v přízemí.

Feng shui je takový český "selský rozum"

Ne vždy lze dodržet všechny zásady, nicméně při zařizování domu podle pravidel feng shui se snažíme vytěžit z daných podmínek maximum, to je to podstatné. Z vlastní zkušenosti mohu doporučit řídit se svým instinktem, používat vlastní rozum, případně se poradit a nechat si vše v klidu projít hlavou. Když si nebudete jisti, jak něco provést a vyřešit – počkejte a odpovědi přijdou. Feng shui je vlastně takový český „ selský rozum" a netřeba za tímto učením hledat velkou vědu, i když poskytuje širokou škálu oblastí pro velmi podrobné bádání. Jenže teď se chystáte stavět a potřebujete znát to nejpodstatnější, na bádání bude dost času třeba po kolaudaci. Jak jsem již zmiňoval, každý máme své představy o bydlení. Pokud si tedy vlastní domov zařídíte pouze zčásti podle principů feng shui, nebo zcela bez ohledu na toto učení, je to v pořádku, budete-li s výsledkem spokojeni.


Tipy na některá lepší řešení podle feng shui:

  • Přívod vody do domu je veden hned vedle odpadního potrubí, navíc současně i s hlavním elektrickým přívodem – voda a elektřina v těsné blízkosti určitě nejsou dobrou volbou
  • Umístění WC vedle vstupních dveří, to je fenomén dnešní doby. Je to intimní část domu, tomu by mělo odpovídat i umístění. Zajímavostí je, že například v Rusku se dnes staví moderní a drahé domy, ale za domem, někde v rohu parcely stojí známá dřevěná budka se srdíčkem uprostřed dveří
  • Komín je třeba umístit mimo střed domu, tedy mimo průsečík rohů stavby
  • Nevhodné, i když často praktikované, je umístění postelí v podkroví pod šikminy střechy. Působí to stísněným dojmem, a pokud to jen trochu lze, umístíme postel pod vodorovný strop
  • Nejméně vhodná poloha při spánku je naproti dveřím nohama napřed, pokud nelze umístit postel jinam, dejte mezi dveře a postel vyšší pokojovou rostlinu či závěs, vyspíte se lépe. Současně by měla být vypnutá wi-fi a mobil by měl být ve vedlejší místnosti, je-li to možné

Připravil Jiří Přemysl Urban
stavitel srubů a příznivec feng shui

 

Vaše komentáře (0)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Zdravé bydlení”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop