Dům na bázi dřeva

Neobvyklá dřevostavba ve tvaru písmene C vzbudila ve svém okolí opravdový rozruch

Neobvyklá dřevostavba ve tvaru písmene C vzbudila ve svém okolí opravdový rozruch

Michal Babor | Neděle, 15. prosinec 2019 |

Přidat na Seznam.cz

Mít originální nápad je jedna věc, a někoho o něm přesvědčit a nadchnout ho pro něj, je věc jiná. Dřevostavba ve tvaru písmene C ve Flavonu v severoitalském Trentinu evokuje dlaň, do níž jako by se interiér choulil. Celkový koncept stavby je neobvyklý stejně jako šest dřevěných kmenů u vchodu, které k sobě přitahují pozornost.

Skutečně neobvyklá dřevostavba

Severoitalská obec Flavon je známa především tím, že si zakládá na tradici. Neobvyklá dřevostavba, kterou navrhl architekt Karl Heinz Castlunger vzbudila v italské vesnici opravdový rozruch. Architekt Castlunger je v jižním Tyrolsku obecně známým průkopníkem v oblasti dřevostaveb a své návrhy staveb se vždy snaží co nejlépe zakomponovat do okolní krajiny. Koncept Casa Giovannini ve Flavonu v Trentinu pojal trochu jiným způsobem.


"Casa Giovannini byl opravdu neobvyklý a mimořádně náročný projekt."


drevostavba-Flavon-Italie-bok-domu-vyhled-na-mesto

Hlavním záměrem stavebníka, který sám obchoduje se dřevem, bylo na neobvyklý návrh domu použít vlastní materiál. To se mu podařilo formou působivě integrovaných šesti kmenů. Pozemek, na kterém je moderní dřevostavba postavena leží uprostřed ovocných sadů a takové řešení se k takovému nápadu přímo vybízelo.

drevostavba-Flavon-Italie-pohled-zeshora

V hlavní roli střecha

Velkou výzvou byla instalace střechy pro mladého klempíře Claudia Gasperettiho ve Flavonu. Na stavbě se svými kolegy pracoval více než měsíc a za tu dobu museli řešit hodně náročné detaily.

"V okolí Flavonu naleznete pouze pozemky s tradičními stavbami a najednou se tu objeví půlkulatá, skoro válcovitá stavba s hliníkovým plechem na střeše. Výsledek musel být více než perfektní. Nové křivky střešní konstrukce vyžadovaly i nový přístup k práci a důkladný výběr materiálu. Téměř polovinu plochy jsme zakružovali, ohýbali a lemovali." upřesňuje Claudio Gasperetti.

drevostavba-Flavon-Italie-pohled-zezadu

Aby pomyslná dlaň dům skutečně chránila, musí být dostatečně fortelná. Hliníková krytina PREFA Prefalz se osvědčila jako ideální materiál a svého úkolu se zdárně zhostila. Firmy, které se podílely na výstavbě dřevostavby si architekt vybíral sám.


  • Návrh: Architekt Karl Heinz Castlunger
  • Foto: Prefa AluminiumProdukte

Redakčně upraveno pro web

Líbí se vám neobvyklé dřevostavby? Podívejte se také na další dřevostavby ve světě, nebo na zajímavé realizace domů ze dřeva.

DaS 5-2019
Mgr. Michal Babor

Z životní dráhy učitele, kterým jsem chtěl být snad už v peřince, jsem před drahnou řádkou let zběhl do sféry časopisů o bydlení. Ze zaměstnance jsem se před deseti lety stal zaměstnavatelem, ale redakční práci zůstávám věrný...

Nejnovější články autora

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop