Časopis sruby&roubenky 1/2013
Tento článek vyšel v: Časopis sruby&roubenky 1/2013
Objednejte si krásně vonící výtisk časopisu s kvalitními fotografiemi pouze za 40 Kč
Objednat časopis
Tisk

Seriál: Od záměru po realizaci dřevostavby z masivu (4)

Helena Petáková | Pondělí, 28. duben 2014 |

Přidat na Seznam.cz

11 DSC7607Krok za krokem jsme vás v časopise sruby&roubenky provedli všemi fázemi stavby rodinného domu ze dřeva - od počátečního nápadu až po kolaudaci. Stručný souhrn jednotlivých bodů, jimiž při stavbě budete muset projít, najdete pdfZDE. Jak postupovat, co vás čeká, na co si dát pozor, na co nezapomenout? Až budete mít odškrtnutý i ten poslední bod, stanete se majitelem svého srubu nebo své roubenky! V průvodci jsou uvedená také čísla vydání časopisu, ve kterých jsme konkrétní tématiku popsali podrobně. Články najdete i na webových stránkách, právě jste otevřeli díl čtvrtý: Výběr stavební firmy.

V minulém díle seriálu jsme se zabývali otázkou, jak by měl vypadat kvalitní projekt na srub nebo roubenku. Na ni navazuje dnešní neméně důležité téma - výběr stavební firmy, které stavbu svěříme. Pro většinu investorů je tento krok ten nejtěžší. Rozhodují se při něm také o tom, zda firmě svěřit pouze hrubou stavbu nebo stavbu tak zvaně na klíč. A samozřejmě neméně důležitá je cena. Firma s nejníže zpracovaným rozpočtem opravdu nemusí být nejkvalitnější a ve finále i nejlevnější.

Zaručený návod, jak vybrat kvalitní firmu pro stavbu svého srubu nebo roubenky, samozřejmě neexistuje, ale pojďme se podívat, na co všechno byste se měli zaměřit.

Kvalitní reference

Většinou nejlepší cestou je doporučení stavebníka, který si už stavbou prošel a předá vám osobní zkušenosti. Pokud nikoho takového neznáte, je možné zapátrat na internetu, pročíst si recenze ostatních stavebníků nebo navštívit některou ze specializovaných výstav, kde se firmy realizující sruby a roubenky také prezentují. V neposlední řadě mnoho užitečných informací najdete i v našem časopise sruby&roubenky.

Pokud jste si už firmu nebo více firem vyhlédli, udělejte si čas na osobní setkání a požádejte majitele, aby vám ukázali některou ze svých dokončených staveb. Dost vám napoví i návštěva jejich výrobních prostor. Setkání je důležité také z důvodu, že s každým si nemusíte lidsky "sednout", což pro následných několik měsíců a někdy i let je velice důležité. Zjistěte si, jak dlouho firma sruby nebo roubenky staví, jak je v této oblasti zkušená a kolik má za sebou hotových realizací.

Hrubá stavba, nebo na klíč

Dalším krokem je zpracování nabídkového rozpočtu. Už v této fázi je důležité vědět, co vlastně od firmy chcete a jak velkou část stavby jí svěříte. A tím se dostáváme asi k nejtíživější otázce pro mnoho investorů. Jedna z možností je svěřit firmě stavbu na klíč, což má několik výhod, ale i nevýhod. Výhodou je, že firma ručí za celkovou stavbu, vše řešíte pouze s jedním dodavatelem a s průběhem a organizací byste měli mít méně starostí. Tuto variantu oceníte, zvlášť pokud se lokalita stavby nachází ve větší vzdálenosti od vašeho stávajícího bydliště. Samozřejmě tato zdánlivě ideální volba přináší i několik záporů a tím prvním je většinou vyšší cena, protože firma si vcelku logicky nechá stavbu na klíč lépe zaplatit. A druhou nevýhodou v případě některých firem bývá, že si na část prací najímají řemeslníky a nabízí otázka, zda jsou to vždy ti nejkvalitnější.

Domluvíte-li se pouze na hrubé stavbě, případně na dalších částech stavby, na které se stavitel specializuje, ostatní profese musíte zajistit subdodavatelsky. Získáte tak větší přehled, kdo jednotlivé práce realizuje, a můžete si vybrat specialisty, ale na druhou stranu strávíte na stavbě, její přípravou a organizací neskutečně mnoho času. A s tím samozřejmě souvisí také to, že většina investorů nemá se stavbou domu zkušenost a nedokáže si zbytek stavby zorganizovat a dostatečně pohlídat, protože tomu prostě nerozumí. Pak je nutné najít si buď hodně kvalitní dozor nebo stavbyvedoucího, který za vás tuto práci udělá.

Nabízí se ještě jedna možnost - rozdělit stavbu na dvě etapy a to i v případě, že uvažujete o zadání stavby na klíč. Na hrubé stavbě firmu "vyzkoušíte", a pokud je vše v pořádku, včetně vašeho vzájemného vztahu, nic vám nepřekáží v podepsání smlouvy na zbytek stavby nebo na její části. Může vás však překvapit, že firma už bude mít domluvenou jinou zakázku a na dokončení vaší dřevostavby nebude mít hned čas.

Co obsahuje rozpočet

Podle zvolené varianty výstavby si investor nechá na základě projektu od stavební firmy vypracovat cenovou nabídku. Většina stavebníků se v této chvíli zeptá, jak firma ocení například dlaždičky v koupelně, krb nebo kliky u dveří, když je ještě nemají vybrané a ani je teď vybírat nechtějí, protože je na to brzy. V takovém případě se v rozpočtu objeví průměrná cena položky a do smlouvy se zanese, že u těchto položek jsou ceny předběžné a budou dodatečně upřesněny podle použitého materiálu.

Kromě jednotlivých materiálových položek a ocenění práce je potřeba zkontrolovat, zda rozpočet obsahuje také dopravu zaměstnanců, materiálu, jeřábu, zařízení staveniště a podobné položky související se stavbou. Určitě je lepší ještě před začátkem stavby mít jistotu, že rozpočet je úplný, než aby byl průběžně navyšován. Samozřejmě důležité je získat od firmy také harmonogram výstavby a termín dokončení.

Více nabídek

Pokud se vám sejde více nabídek a ty se na stavbu se stejným zadáním a podle stejného projektu cenově značně liší, je vhodné požádat o jejich posouzení projektanta vaší dřevostavby, který ji v této fázi zná nejvíc. Dalším krokem je absolvování druhého kola jednání s firmami, aby vám jednotlivé položky objasnily a zdůvodnily jejich cenu.

Doporučení spokojených stavebníků, kvalitní reference v tisku a na internetu, podobné "naladění" investora a dodavatele, dobře zpracovaný rozpočet a s tím související cena stavby - na základě všech informací, které postupně získáte, a také s trochou štěstí, nakonec zvolíte stavitele svého nového domu. Posledním krokem před započetím stavby je podepsání smlouvy. Je jí potřeba věnovat stejně velkou pozornost jako výběru stavební firmy, ale to už je na další kapitolu seriálu.

Autor: Daniel Vlček

Pokračování ZDE

Vlček

 


Líbil se Vám článek?

Hlasujte o dřevostavbu roku

...a vyhrajte moderní krb

 v hodnotě 185 275 Kč

a další prémiové výhry

 

Hlasovat

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop

test HTML5 animace