Tisk
Výhody dřevostavby na klíč

Výhody dřevostavby na klíč

Dana Jakoubková | Úterý, 04. říjen 2016 |

Přidat na Seznam.cz

Rozhodnutí o kompletní realizaci domu dodavatelsky, takzvaně „na klíč“, má řadu výhod. Nemusí jít právě o nejlevnější dřevostavbu, ani její výstavba nemusí být nejrychlejší. Na cestě k moderní dřevostavbě to ale bude volba pro vás nejjednodušší. Pravděpodobně ušetříte „něco“ peněz, ale docela určitě čas a nervy.

V první řadě máte pouze jediného smluvního partnera. Odborná firma se zkušenostmi s výstavbou dřevěných rodinných domů se o vaše bydlení může postarat od projektu po kolaudaci. Zajistí všechny potřebné subdodávky, ručí za jejich komplexnost, vzájemnou provázanost i funkčnost. Řešení jakýchkoli úprav a jejich souvislostí je tak mnohem snazší. Rizika „uvnitř“ průběhu stavby dřevostavby vás nijak nezatěžují a výsledek máte přikrytý jedinou smlouvou.

Jinou nespornou výhodou, kterou přináší dřevostavba na klíč, je odbornost dodavatele. Jako laik jenom stěží budete mít povědomí o aktuálních trendech ve stavebnictví, moderních technologiích či zákonných předpisech. S největší pravděpodobností nedokážete adekvátně posoudit ani postup výstavby z dlouhodobého hlediska a potřeby domu jako systému. S odbornou a zkušenou firmou však můžete zrealizovat i náročné sny, postavit reprezentativní prostory nebo si splnit atypická přání.

Rovněž doba výstavby je optimalizovaná na minimum času, neboť je to v zájmu obou subjektů – investora i dodavatele. Nelze to označit za pravidlo, ale často platí přímá úměra mezi cenou dřevostavby a dobou jejího zhotovení – kdo staví rychle, staví levněji. Takže můžete pořídit nízkoenergetické dřevostavby na klíč do 2 milionu korun. V katalogu dřevostaveb jsme ale našli i malé levné dřevostavby o podlahové ploše kolem 50 m2 za cenu do 1.5 milionu korun.
V neposlední řadě poskytuje generální (hlavní) dodavatel jednoznačnou záruku na dílo, a to často podstatně delší, než vyžaduje zákon. Souhrnně řečeno dodavatel je odpovědný zákazníkovi za celý výsledek = rodinný dům a předává jej kompletně dokončený a připravený k okamžitému použití. Stačí otočit klíčem a bydlíte. Dveře se otevírají i zavírají, voda teče, světla svítí...

Zdálo by se, že na cestě k vysněnému domu na klíč tak nemusíte hnout ani prstem. Ale není to tak docela pravda; nějaké aktivity bude od vás přeci jen třeba. A to – zapojení mozkových závitů. Především proto, že právě výběr onoho dodavatele stavby může být tou nejtěžší překážkou na stavební dráze. Podlézat ji nebo obcházet se nevyplatí.

Věříme, že to ale zvládnete a držíme vám při výběru dodavatele dřevostavby na klíč palce a přejeme mnoho spokojených let v vaší nové dřevostavbě.

Dana Jakoubková

Publicistka s náklonností ke smysluplným činům a věcem. Obdivuje brilantně provázané duchovní gangsterky, ale neodvrhne ani lyrické, tajemné, lakonické a současně vtipné příběhy s tématem originální syntézy křehkosti úmrtnosti.

Nejnovější články autora


Líbil se Vám článek?

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

gotop