Tisk
Lze pořídit dřevostavbu do 1,5 mil. Kč? A jakou dřevostavbu získáte?

Lze pořídit dřevostavbu do 1,5 mil. Kč? A jakou dřevostavbu získáte?

Jitka Příhodová | Středa, 09. listopad 2016 |

Přidat na Seznam.cz

Dřevostavby v ceně do 1,5 mil. Kč spadají do kategorie levných dřevostaveb, přesto si lze určitě vybrat z celé řady hotových projektů. Nicméně je jasné, že v této cenové relaci nelze čekat rozlehlé nebo atypické domy nebo nadstandardní vybavení, přesto dodavatelé nabízejí levné varianty typových domů a to i na klíč, ze kterých si můžete vybrat menší montovanou dřevostavbu a spokojeně bydlet.

A proč nás zajímá hranice 1,5 mil. Kč? Protože splátka za hypotéku na takovýto dům se bude pohybovat okolo pět tisíc korun, což činí tyto domy dostupnými pro opravdu širokou skupinu zákazníků. Předpokládejte ale, že do této ceny za dům ovšem není zpravidla zahrnuta cena pozemku, která rozpočet výrazně navýší, především pokud jde o domy v blízkosti měst. Domy v této kategorii levných dřevostaveb jsou nejvyhledávanější u mladých párů s jedním nebo dvěma dětmi a také jsou oblíbené u starších párů, kteří si chtějí užít stáří v klidném prostředí malého domku se zahrádkou.

Jak bude levná dřevostavba do 1,5 milionu vypadat?

Nejčastěji se jedná o montované dřevostavby z prefabrikovaných panelů v dispozici od 3+kk až po 6+kk, i když to spíš výjimečně. V této cenové kategorii lze pořídit dřevostavbu na klíč s podlahovou plochou 60 - 90 m2, dispozicí se jedná zpravidla o přízemní bungalovy, s trochou snahy a ústupků lze najít i patrový dům.

Předností přízemních bungalovů je propojení interiéru s venkovním prostředím i absence schodiště, což ocení starší obyvatelé i rodiče malých dětí, kteří tak nemusejí mít strach z pádu ze schodů. Pokud zvolíme rozumnou vnitřní dispozici, tak dětský pokoj může být umístěn do vzdálenějších částí domu a navzájem se dospělými neruší.

V případě patrových domů je třeba počítat s menší zastavěnou plochou a také s tím, že domy budou mít pravděpodobně jen jednu koupelnu a obecně menší pokoje. Oželet také budete muset menší praktické prostory typu spíž, šatna nebo komora.

Pokud si vyberete z katalogu vyprojektovaných domů, můžete se rozhodnout pro úpravu vnitřních dispozic, ovšem za tyto úpravy navíc si budete muset ve většině případů připlatit. Stejně tak musíte počítat s vyšším rozpočtem, pokud se stavba nachází v nestandartních podmínkách, např. ve svahu.

Co vše bude levný dům na klíč obsahovat?

do 15mil kcPojem dům na klíč si různí dodavatelé vykládají různě, proto je třeba informovat se u konkrétní firmy. Ovšem pro představu v cenové kategorii dřevostaveb na klíč do 1,5 mil. Kč nebude ani v nejdokončenější variantě kuchyňská linka, často ani podlahová krytina nebo pouze levné linoleum. Okna a dveře budou pravděpodobně plastová, zařízení jako kotel, záchod, vana nebo umyvadla budou z těch nejlevnějších.

Co ale získáte určitě? Dům v nízkoenergetickém standardu, který často nabízí moderní difúzně otevřené skladby stěn. Navíc velkou výhodou je rychlost výstavby, která je daná použitím prefabrikovaných panelů a může trvat jen několik málo měsíců. Výhodou u levných dřevostaveb na klíč je také předem daná cena, u které se nemusíte bát nečekaných víceprací. Co konkrétně váš dům obsahuje v základní ceně se dozvíte z podrobného ceníku jednotlivých dodavatelů, prostudujte si ho opravdu pozorně.

Lze si dům do 1,5 milionu ještě více zlevnit?

Finální cena díla se odvíjí od stádia dokončení, ve kterém stavbu převezmete. Můžete od dodavatele převzít pouze hrubou stavbu, ale i téměř připravený dům k nastěhování. Firmy tak vycházejí vstříc těm, kdo si chce dům dokončit svépomocí, ušetříte tak velké množství peněz ovšem za cenu toho, že se stavba nebude dokončena tak rychle, navíc musíte zohlednit své odborné i organizační schopnosti.

Pro představu si tedy můžete objednat jen hrubou stavbu s příčkami, podhledy a kompletními rozvody vody a elektřiny. Obklady, podlahy, zařízení jako kotel, umyvadla, vany, záchody nebo kuchyň už si potom zařídíte sami. Takováto hrubá stavba k dokončení svépomocí vychází rámcově na polovinu toho, co kompletní realizace na klíč.

Tedy ano, lze pořídit levnou dřevostavbu za cenu do 1,5 milionu, ale předem je třeba počítat s omezeními, které Vám takto nízká cena nutně přivádí.

 


Líbil se Vám článek?

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

gotop