Tisk
Nízkoenergetické dřevostavby – úspory i komfortní bydlení

Nízkoenergetické dřevostavby – úspory i komfortní bydlení

Jitka Příhodová | Neděle, 11. prosinec 2016 |

Přidat na Seznam.cz

Chcete bydlet ve vlastním domě? Uspořit na nákladech za energie? A ještě ulevit životnímu prostředí? Pak následujte viditelný trend v současném stavitelství, jde o tzv. „úsporné stavění“ respektive „úsporné bydlení“, kdy úspory přicházejí primárně na platbách za energie. Díky energeticky úsporným stavbám, jako jsou např. nízkoenergetické dřevostavby, ulevíte jak vaší peněžence, ale také u životnímu prostředí.


Pro vaši orientaci, energeticky úsporné stavby můžeme rozdělit dle jejich spotřeby do několika kategorií: nízkoenergetické, pasivní, nulové a plusové domy, které se od sebe zjednodušeně řečeno liší právě energetickou náročností, spotřebou energie. My se zaměříme v tomto článku především na nízkoenergetické domy, které jsou nejméně náročné na výstavbu, a protože i v případě, že se rozhodnete pro menší levnější montovanou dřevostavbu, do 1,5 nebo 2 milionů Kč, přesto získáte energeticky úsporný dům s výhledem úspor v budoucnosti.

Nízkoenergetické domy

Tepelné ztráty běžně stavěných domů začaly být neúnosné, nízkoenergetické domy jsou odpovědí na tento problém. Roční spotřeba tepla na vytápění je u nízkoenergetického domu do 50 kWh/m2. Pro představu u běžného domu z 70. - 80. let je to nad 200 kWh/m2, protože konstrukce je často nezateplená nebo zateplená pouze neadekvátně, otopná soustava bývá zastaralá, a navíc je zdroj tepla velkým zdrojem emisí (představte si kotle ze 70. let). Tedy laicky řečeno, nízkoenergetická moderní dřevostavba vás na nákladech za energie může stát 4x méně než starší dům se starým kotlem.

A ještě pro porovnání, standardní současná zděná novostavba s klasickým vytápěním pomocí plynového kotle spotřebuje 80 – 140 kWh/m2 a rok. Výrazným rozdílem mezi uvedenými typy domů (energeticky neúsporný dům vs. nízkoenergetický dům) je také způsob větrání. Zatímco energeticky úsporný dům nabízí moderní difúzně otevřené skladby stěn, díky nimž nemusíte vlastně větrat nebo jen minimálně, u běžně stavěných domů lze větrat jen okny, z toho vyplývají vysoké tepelné ztráty.
Principy platící pro nízkoenergetické domy se velmi podobají těm pro pasivní domy, jen normy jsou u pasivních domů přísnější. Základem je vhodně řešený koncept domu, dostatek izolace obvodového pláště a kvalitní dobře těsnící okna.

Pasivní, nulové a plusové domy

nizkoenergeticke drevostavby2 thumbU pasivních domů spotřeba tepla nepřesahuje 15kWh/m2 a rok, přičemž je nesmírně důležitý samotný koncept pasivních domů – usazení stavby na pozemku, tvar domu, dispozice, orientace prosklených ploch, konstrukční systém nebo volba materiálů.

Pasivní dům je důkladně zabezpečen proti tepelným ztrátám díky dostatečné izolaci obvodového pláště a kvalitními okny. Není tak třeba dodávat takové množství tepla, abychom doma měli příjemný komfort a kýženou teplotu. Klíčovým prvkem pasivního domu je nucené větrání s rekuperací (zpětný zisk tepla), které zajistí neustálý přísun čerstvého vzduchu, aniž bychom ztráceli teplo.

Váš dům nemusí energii jen spotřebovávat, ale může ji i vyrábět, a to díky obnovitelným zdrojům energie ze slunce, větru či země. Pokud využijete moderních technologií jako jsou tepelná čerpadla nebo solární panely, potom můžete mít i dům, který si část energie vyrobí sám a pokryje tak svoje náklady (nulové domy) nebo dokonce stavbu, která vyrobí více energie, nežli stavba sama spotřebuje (plusové domy).

Dřevo je ideální stavební materiál pro energeticky úsporné domy

Pro konstrukci energeticky úsporné stavby je dřevo ideálním stavebním materiálem, je ekologicky nezávadné a má schopnost absorbovat ze vzduchu oxid uhličitý, dřevo má také vyšší povrchovou teplotu než jiné stavební materiály. Dřevo také vyniká skvělými izolačními vlastnostmi, které se projevují i při poměrně malých tloušťkách stěn. Pokud přidáte kvalitní izolaci a větrací systém se zpětným získáním odpadního tepla (rekuperace), ušetříte v budoucnu nemalé náklady za vytápění a ohřev vody. Z tohoto pohledu jsou nízkoenergetické dřevostavby dobrou volbou. Vhodné je si úspornou dřevostavbu nechat postavit na klíč, důležitý je totiž důraz na správný proces výstavby i využité materiály a u výstavby svépomocí existují větší rizika.

Nízkou spotřebu energie nezaručí jen dřevo jako konstrukční materiál, dostatečně silná izolace, kvalitní okna a rekuperace. Malé tepelné ztráty a vysoké pasivní zisky jsou závislé také na faktorech jako je pozemek (např. jeho sklon nebo orientace), tvar samotného domu (např. do písmene L nebo obdélník) a způsob větrání. Věděli jste, že ideální tvarem energeticky úsporného domu je kvádr obrácený delší stranou k jihu?

Úsporné domy jsou dobrou volbou, nejen kvůli úsporám

Život v úsporném domě nemusí přinášet jen ekonomické úspory, při správném procesu výměny vzduchu také zlepšení vašeho zdraví díky filtraci vzduchu, která ho zbavuje nečistot, prachu a alergenů. Dýcháte pouze čerstvý vzduch, nemusíte se bát vlhka nebo plísní, které často trápí obyvatele rekonstruovaných panelových domů nebo obecně špatně větraných domů. Úsporné domy mohou mít díky kvalitním oknům i dostatek prosklených ploch, kdy víme, že denní světlo má i nesporné zdravotní výhody, předchází depresím, pozitivně ovlivňuje naši náladu a psychiku, je nezbytné pro tvorbu vitaminu D a kalcia v lidském těle.


Líbil se Vám článek?

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

gotop