Tisk
Začínáme stavět dřevostavbu 2.díl: <small>dům individuální, nebo typový?</small>

Začínáme stavět dřevostavbu 2.díl: dům individuální, nebo typový?

Komerční sdělení | Pondělí, 21. květen 2018 |

Přidat na Seznam.cz

V minulém díle jsme si řekli něco málo o tom, jak zvolit optimální velikost domu. Dozvěděli jste se, že je vhodné udělat si nejprve přehled o cenách typových domů a z této informace dále vycházet při svém rozhodování. Dnes se zaměříme na to, zda zvolit dům individuální, nebo typový.

Na začátku si shrneme náklady na dům:

- 175 000 Kč individuální projekt domu
- 250 000 Kč přípojky s dešťovou kanalizací
- 250 000 Kč základová deska
- 25 000 Kč základní figura pozemku
- 700 000 Kč CENA CELKEM (včetně DPH 805 000 Kč


Pokud tedy shromáždíte finance ve výši 4 200 000 Kč, hledejte dům v ceně kolem 3 400 000 Kč bez DPH. Když od této ceny odečtete náklady na založení a napojení na sítě, pak hledáte dům za cenu kolem 2 950 000 Kč bez DPH.

Od této ceny odečtěte také náklady na základní zařízení bydlení (kuchyně, nábytek) a zjistíte, že vám zbývá na dům asi 2,7 milionu Kč bez DPH. Například na stránkách www.novahome.cz si snadno vyhledáte, že za tuto cenu budete mít kvalitní dřevostavbu s užitnou plochou kolem 100 m².


Dřevostavba jako individuální dům

Pokud si vyberete individuální dům, pak si od 2,7 milionu musíte odečíst ještě cenu projektu a zbude vám asi 2,5 milionu Kč bez DPH. Za tuto cenu se budete muset už uskrovňovat. Navrhnout individuální dům za danou cenu je výzvou pro každého zkušeného architekta. Neočekávejte tedy, že vám za tuto cenu navrhne dům architekt bez zkušeností nebo bez návaznosti na konkrétní stavební systém. Počítejte tedy ještě s rezervou.

Pokud nejste limitováni složitým pozemkem, například svažitým, tvoří magickou hranici pro volbu individuálního domu 4,5 milionu korun. Pokud plánujete dům za cenu nižší, vybírejte z nabídky typových domů.

Ing. Václav Pinďák
specialista společnosti 3AE s.r.o.


V dalším pokračování vás seznámíme s tím, jak si vybrat architekta.


Líbil se Vám článek?
gotop