Neřešte interiér jako naprostá většina. Nechte si poradit a začněte od konce

Neřešte interiér jako naprostá většina. Nechte si poradit a začněte od konce

Lucie Němcová | Pondělí, 12. říjen 2020 |

Přidat na Seznam.cz

Vnitřní prostor domu je místem, se kterým jsme v úzkém kontaktu každý den. Doslova s ním žijeme. Běžně se však na jeho řešení v celkové i finanční rozvaze dostává až na posledním místě. Proč je důležité věnovat mu pozornost co nejdříve, kde upřednostnit kvalitu, a kde je možné ušetřit?

Interiér promyslete včas

Běžná praxe řešení interiéru v momentě, kdy je dům téměř dokončen, není cestou, která vede k opravdu kvalitnímu životnímu prostoru ani funkčnímu nasměrování financí. Interiér si zaslouží svoji zevrubnou studii, která vzniká v ideálním případě spolu se studií domu nebo ve fázi přípravy dokumentace pro stavební povolení. Díky tomu pak může vzniknout i realistický rozpočet, který pokrývá důležité aspekty stavby.

Interiér v rozpočtu nepodceňujte

quotes-99Rozpočet na realizaci interiéru je ideální připravit současně s rozpočtem na dům. Klienti mají dost často zkreslené představy o této částce (bohužel směrem dolů) a kvůli komplikacím při stavbě berou z rozpočtu na interiér, až je tato částka zcela minimální. Interiéry se pak realizují nekomplexně, někdy i více než 10 let. Bydlení je tak celkově nevyhovující a nesplňuje očekávané představy.

V případě rozpočtu je třeba počítat nejen s materiálem, ale také s dopravou a montáží, na kterou se občas zapomíná. Lidé si mnohokrát myslí, že tyto fáze zvládnou svépomocí, ale po stavbě domu dochází energie a čas. Rozpočet by měl tedy obsahovat cenu za materiál, montáže a nezapomínejme na DPH.quotes-66

Iva-Bastlova-foto-detail
Ing. Iva Bastlová DiS.
interiérová designérka

quotes-99Interiér domu lze rozdělit na dvě základní části. První je obecný interiér stavby, druhou zařízení domu a truhlářské výrobky.

První část je součástí dodávky stavby a zahrnuje dodávku povrchových ploch stěn a podlah. Dodavatel stavby realizuje také zařízení koupelen, osazuje zařizovací předměty, dodává dveře a schodiště. Někdy bývá součástí dodávky domu na klíč také kuchyně. Na klienta tak zbývá často zařízení domu nábytkem, případně vestavěnými skříněmi. To je nejčastější přístup.

Nástavbou tohoto procesu je návrh interiéru domu designérem nebo samotným architektem. Je tak řešen celkový koncept interiéru.

Úroveň a kvalita rozpočtu záleží na kvalitě podkladů, ze kterých se při tvorbě ceny vychází. Tuto cenu lze poměrně přesně stanovit v případě povrchových ploch, dveří a podlahových krytin. Díky vysoké úrovni koupelnových a kuchyňských studií je možné i cenu kuchyně a koupelny zpracovat přesně. Cena dalších dodávek se stanovuje hůře.

Úroveň návrhu od architekta nebo designéra bývá často koncepční a je potřeba koncept naplnit. Například pro cenu nábytku je vybavení nábytku systémovými prvky tím zásadním.

Pokud se jedná o zařízení domu nábytkem, pak lze říct, že se u nás zatím moc neděje. Je to škoda, protože designér, který se interiéry zabývá, má přehled o situaci na trhu a dokáže využít možnosti celé nabídky. Ne vždy práce designéra musí znamenat vyšší náklady na zařízení.quotes-66

ing-vaclav-pindak-3ae-novahome
Ing. Václav Pinďák
3AE s.r.o.

stavba-drevostavby-navrh-interieru-dreamstime

Foto: Dreamstime

Nechte si poradit

Spojit vlastní zkušenost s bydlením a znalost svých potřeb s pestrými zkušenosti odborníka, byť formou jedné konzultace, může pomoci vytvořit výsledek s mnohem větší přidanou hodnotou. Ideální pak je, když autor konceptu domu utváří také interiér.

Určitě všichni známe několik staveb, kterých si obecně ceníme a kde architekt vytvářel celý dům. Jmenujme si třeba Kotěrovu vilu, vilu Tugendhat, nebo třeba Maměnku na Pustevnách.

quotes-99Pokud se autor projektu interiéry nezabývá, vytvoří dispozici, se kterou pak pracuje designér. Má oproti architektovi (který se nezabývá řešením interiérů) nebo projektantovi lepší přehled o možnostech. Dost často se ale také práce designéra promítá do stavby, s čímž je potřeba počítat. Proto by měla ideálně studie interiéru vznikat ihned po dokončení studie domu nebo souběžně s ní.

Uveďme si například osvětlení. Dnes se často řeší jako vestavěný prvek a je potřeba připravit návaznosti již v okamžiku, kdy dům vzniká.quotes-66

ing-vaclav-pindak-3ae-novahome
Ing. Václav Pinďák
3AE s.r.o.

Na interiér si vyhraďte ideálně 20 až 30 procent z celkové ceny domu. Žijeme uvnitř. Důležitá je dispozice a interiér, které utvářejí náš životní prostor.

quotes-99Je vhodné mít naceněnou realizaci přímo od budoucího dodavatele. Interiér by měl být promyšlený minimálně po stránce dispozice a výběru konkrétních materiálů (na které navazuje typ montáže a případně další přípravy).

V ideálním případě nechme návrh ještě více rozpracovat. Důležité je soustředit se na podlahovou krytinu, interiérové dveře a vestavný nábytek, jako jsou skříně, kuchyně a koupelna – prvky spojené se stavbou, které lze jen obtížně měnit. Všechny tyto položky patří (bohužel) mezi ty finančně náročné.quotes-66

Iva-Bastlova-foto-detail
Ing. Iva Bastlová DiS.
interiérová designérka

Vyvarujte se obvyklým chybám

Bez delší praxe s procesem tvorby interiéru snadno podceníme některé kroky a přípravu. Je dobré se poučit z chyb, které udělali mnozí před námi, a ušetřit si tak ty vlastní.

quotes-99Je potřeba aby si stavebník na začátku určil, že danou část celkové sumy na stavbu má na dům a jinou část na kuchyň a další interiér. Určitě pomůže, když si stavebník vytvoří soupis nábytku, který v domě bude mít, otevře si katalog některého z dodavatelů nábytku a k zařízení si doplní cenu. Získá tak alespoň obecný rámec, kolik bude interiér stát. Vypadá to složitě, na druhou stranu je tak ale možné dopracovat se rychle k obecnému rozpočtu a ten si na něj vyhradit.quotes-66

ing-vaclav-pindak-3ae-novahome
Ing. Václav Pinďák
3AE s.r.o.


drevoastavby-casopis-titulka-5-2020-200x238

Tento článek vyšel v časopisu DŘEVO&stavby 5/2020

Objednejte si krásně vonící výtisk časopisu s kvalitními fotografiemi pouze za 95 Kč

koupit časopis

 

quotes-99Investoři neplánují a neuvažují v kontextu. Nemají čas a často ani sílu interiér řešit, což je po několika letech práce (přípravy, projekt, samotná realizace) pochopitelné. Nepracují s odborníky, hledají rady na internetu, kde tráví mnoho času. Poslouchají rady jiných, kteří to dělají stejně. Zbytečně se obávají spolupráce s odborníkem. Místo úhrady například dvacet tisíc korun za návrh, přijdou třeba o padesát tisíc a hlavně o komfort bydlení kvůli špatnému rozhodnutí v rámci dispozice nebo volbě materiálu.quotes-66

Iva-Bastlova-foto-detail
Ing. Iva Bastlová DiS.
interiérová designérka

Šetřete na správných místech

Financí většinou není nazbyt, nicméně přístup založený na zkušenostech pomáhá zacílit je tak, abychom rozpočet příliš nezatížili a zároveň si vybrali odpovídající kvalitu důležitých prvků.

quotes-99Často se setkávám s tím, že lze šetřit již během stavby, například na ploše – příliš velká technická místnost, někdy zbytečně hodně dveří, velká a nepraktická spíž... Každý to má jinak a musím přiznat, že mě vždy překvapí, jak řada lidí bazíruje na nesmyslech, které si přinášejí z původního bydlení, z rodiny a podobně. Nad dvaceti tisíci korunami klient často mávne rukou, protože jde v rámci rozpočtu o zanedbatelnou částku, a připlatit jinde pět tisíc je problém.

Je to opravdu hodně individuální a jde převážně o psychologii a pochopení klíčových momentů než cokoli jiného. Nevyplácí se šetřit na podlaze, dveřích, kuchyni a koupelně. Neznamená to však, že musí být předražené, jen je třeba vhodně kombinovat a nepouštět se do absolutního „low costu". Takové materiály a výrobky nejsou pro vybavení nového rodinného domu adekvátní.quotes-66

Iva-Bastlova-foto-detail
Ing. Iva Bastlová DiS.
interiérová designérka

Čím dříve začneme interiér promýšlet, tím lépe, protože jen tak máme přehled o konečné ceně domu. Když stavebníci řeší interiér až v době, kdy dům roste, úpravy se dělají těžko a přinášejí více práce.

quotes-99Radím nešetřit na kuchyni, vestavěném nábytku, úložném prostoru a obecně na všem, co denně využíváme nebo bereme do rukou.quotes-66

ing-vaclav-pindak-3ae-novahome
Ing. Václav Pinďák
3AE s.r.o.

Promyslete rozložené financování

Všechno jednoduše nemusí být realizováno ihned. Rozpočtu může ulevit fázování v delším časovém období, zejména co se interiéru týče. Jak se ale vyhnout životu v provizoriu nebo nekoncepčnímu postupu?

quotes-99Financování rozložené v čase doporučuji vždy, když není v rozpočtu na celý interiér. Vybavení, které lze jednoduše vyměnit, jako jsou židle nebo pohovka, lze kupovat postupně. Dělám pro klienty plán například na tři fáze během dvou let, který lze samozřejmě měnit.

Radím například pořídit doplňkové vybavení dětského pokoje k narozeninám dítěte nebo k Vánocům. Děti z něj mají opravdu radost – je to jiný typ dárku než další hračky, kterých mají obvykle velké množství.quotes-66

Iva-Bastlova-foto-detail
Ing. Iva Bastlová DiS.
interiérová designérka

quotes-99Postupnému financování říkám přerušovaná radost. V první fázi si dům zařídit tím, co k životu potřebuji a pak postupně doplnit interiér o tapety, závěsy, levnou sedačku nahradit drahou kvalitní, to jsou přesně věci, které do života přinášejí radost a dělají jej hezčím.

Řešením je zařídit si dům třeba starším použitým nábytkem, ale využít stylu. Ten pak postupně místnost po místnosti měnit. Nežijeme jen dnes.quotes-66

ing-vaclav-pindak-3ae-novahome
Ing. Václav Pinďák
3AE s.r.o.


Další díly seriálu CENA DOMU:

cena-domu-hruba-stavba-domu
 
cena-domu-dokoncovani-objektu
 
DaS 5-2020

Náklonnost k přirozeným materiálům a dřevu jsem objevila již při studiích architektury a šíření osvěty a inspirace z této oblasti mi dává velký smysl. Baví mě lidi motivovat k tomu, aby bydleli zdravě, komfortně a více či méně soběstačně.

Nejnovější články autora

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

gotop