Ohrožuje kůrovec i dřevostavby?

Ohrožuje kůrovec i dřevostavby?

Redakce | Pátek, 07. prosinec 2018 |

Přidat na Seznam.cz

V posledních několika letech se téma kůrovec objevuje napříč všemi médii a hodně se o něm diskutuje nejen v odborných kruzích. Mnoho laiků ale v této oblasti stále tápe. Ve spojení s dřevostavbou se může zdát, že jde o důležité téma vzhledem k vysokému podílu dřeva ve stavbě.

Co je vlastně kůrovec?

Dřevokazný brouk - kůrovec, který napadá naše lesy, se odborně jmenuje lýkožrout smrkový. Jak už z jeho názvu vyplývá, živí se převážně kůrou a lýkem ze smrku.

I když napadá přednostně čerstvě odumřelé stromy (polomové dříví, dříví z těžeb), stromy silně stresované suchem nebo odumírající z jiných příčin, při přemnožení poškozuje i stromy zdravé a může způsobit jejich odumření. Vzhledem k rázu počasí posledních let došlo v ČR k přemnožení kůrovce. Boj s ním je velmi těžký a zdlouhavý.

kurovec-Ips-typographus
Zdroj: Wikipedia

 

Chutná kůrovci i dřevostavba?

Většina výrobců dřevostaveb používá pro konstrukce svých domů právě smrkové dřevo. Při jeho zpracování je kladen vysoký důraz na kvalitu dřeva tak, aby neovlivnila následnou kvalitu dřevostavby. Budoucí obyvatelé dřevostaveb ale nemusí mít obavy, že by kůrovec měl negativní dopad na užívání domu nebo na jeho kvalitu.

Dřevo napadené kůrovcem je nutné co nejdříve zpracovat. V první řadě se musí ručně nebo strojově odkornit, aby kůrovec nemohl páchat škody dál. Pokud se dřevo po odkornění včas zpracuje, není třeba mít obavy z dalšího poškozování.

Kvalitní výrobci moderních dřevostaveb, stejně jako dodavatelé srubů a roubenek, nakupují dřevo u svých prověřených dodavatelů a často i dohlížejí na kvalitu přímo na pilách. Majitelé dřevostaveb nemusí mít tudíž z kůrovce reálnou obavu.

Kůrovec páchá škody spíše na stromech a vytěžených kmenech. Bohužel ale s rozšiřující se oblastí napadení dochází k pomalejšímu zpracování dřeva, protože výrobní kapacity jsou omezené. Může tak nastat situace, že bude ubývat dřevní hmota a v extrémním případě by to mohlo vést k nedostatku dřeva na výrobu dřevostaveb.

Mohlo by vás zajímat: Je dřevo ze stromů napadených kůrovcem nekvalitní? Podle odborníků je to nesmysl

jehlicnaty-les-smrk
Zdroj: Pixabay

Jak se proti kůrovci bránit?

V důsledku přemnožení kůrovce a v souvislosti s oteplováním klimatu se diskutuje o skladbě lesů u nás. V našich lesích totiž převládá jehličnaté dřevo a konkrétně smrk ztepilý má dominantní postavení. Někteří odborníci již požadují rychlejší obměnu skladby lesa než dosud. Smrk a jiné jehličnany by měly být ve větší míře nahrazeny listnáči. Na změnu skladby dřevin u nás by se měli postupně připravovat i výrobci dřevostaveb a uzpůsobit tak i své technologie a výrobní stroje.

Četli jste? Napadení škůdci je jedním z 10 nejčastějších předsudků, které mají Češi o dřevostavbách

Text: Veronika Příplatová


Líbil se Vám článek?
gotop