Tisk
Dřevostavba svépomocí - noční můra nebo pohoda?

Dřevostavba svépomocí - noční můra nebo pohoda?

Jitka Příhodová | Čtvrtek, 02. březen 2017 |

Přidat na Seznam.cz

Stavba nebo dokončení dřevostavby svépomocí je velmi oblíbenou formou pořízení vysněného bydlení, protože ušetříte nemalou finanční částku za práci „externích“ pracovníků. Na druhou stranu musíte zvážit své časové možnosti, organizační dovednosti, zručnost ale také rychlost, za jakou potřebujete v novém domě bydlet. Tedy než se rozhodnete, zda je pro vás vhodnější varianta domu na klíč či stavba celého dobu nebo alespoň jeho dokončení svépomocí, pojďme se na celou problematiku podívat blíže. Protože je častější variantou dokončení domu svépomocí, zaměříme se na tuto variantu.

Nesporné výhody dokončení svépomocí

Velkou výhodou dřevostavby je, že za rozumné peníze získáte energeticky úsporný dům, dokončená svépomocí zajistí cenu ještě atraktivnější. Technicky se většinou jedná o montované dřevostavby z panelů, které jsou v podstatě dodávané jako skládačka a dokončení domu lze převzít v různých fázích kompletnosti této „skládačky“. Záleží tedy hlavně na vás, v jaké fázi výstavby si stavbu převezmete, zda si ji případně necháte dokončit kompletně na klíč nebo vám bude stačit hrubá stavba s příčkami, nebo třeba navíc s dokončenými podhledy a kompletními rozvody vody a elektřiny. Od toho, kdy stavbu převezmete, se odvíjí i míra uspořených financí. Orientačně takováto hrubá stavba s podhledy a rozvody vychází k dokončení svépomocí rámcově na polovinu toho, co kompletní realizace na klíč.

Důležité je se ujistit, že veškeré technické výkresy či instrukce pro správný technologický postup jsou součástí dodávky hrubé stavby.  Vhodné je také zúčastnit se ještě před započetím dokončování školení či praktických kurzů pro různé dílčí práce, které budete potřebovat. Také mějte v průběhu dokončení domu k dispozici technickou podporu, tedy odborníka, který vám v případě potřeby bude umět poradit nebo i s některými aktivitami vypomoci. Počítejte také s tím, že mnohé dílčí práce je třeba mít po ruce partnera, který vám potřebné přidrží, přinese apod.

Než se rozhodnete pustit se do finalizace stavby vlastními silami, uvědomte si velmi zásadní rozdíl a to, že podstatnou výhodou pořízení domu na klíč je jednoznačná záruka na dílo, za kterou stojí generální dodavatel díla. Dodavatel je tedy odpovědný za celý výsledek, rodinný dům, který předává kompletně dokončený a připravený k okamžitému užívání. Stačí se více nastěhovat. V případě, že si dům dokončujete svépomocí, je třeba si záruky ohlídat sám.

Pokud se tedy rozhodnete dokončit dům svépomocí, pak nesporně ušetříte nemalé finanční náklady, ovšem je třeba dobře promyslet za jakou je to cenu, pokud ne vše jde tak, jak si na začátku představujete.

Co je třeba zvážit

devostavba svpomoc 03 thumb

Na jedné straně stojí úspora finančních nákladů, na druhé straně, pokud pomineme výše uvedený rozdíl v záruce, je třeba pečlivě zvážit vaši manuální zručnost, organizační i odborné schopnosti a v neposlední řadě také časové možnosti. Obzvlášť pokud jste hodně pracovně vytíženi a navíc doma máte malé děti. Dokončení domu svépomocí bude vyžadovat z vaší strany velkou časovou investici.

Právě z výše uvedených důvodů musíte počítat i s tím, že se velmi pravděpodobně posune doba možného nastěhování, oproti situaci dodávky na klíč, kdy si převezmete téměř hotový dům k nastěhování v předem dohodnutém termínu. Dokončení svépomocí je tedy vhodné především pro ty, kteří na stěhování tolik nespěchají nebo si mohou dovolit zdržení oproti plánu.

Pokud jste tyto faktory pečlivě zvážili, pak nic nebrání tomu, objednat si hrubou stavbu dokončenou do fáze, od které jste schopni dokončení převzít. Na vás pak zbyde např. „pouze“ dokončení obkladů, podlah, zařízení koupelen, kotel, kuchyňská linka, okna a dveře apod.

Pokud jste na vážkách, tlačí vás čas, nemáte tolik volného času nebo prostě nejste až tak zruční či nemáte kamarády ochotné pomoci, bude jistě vhodnější nechat si postavit dřevostavbu na klíč, tu pak převezmete ve stádiu připraveném k nastěhování. I takovéto domy lze pořídit levně. Navíc vše má na starosti jeden dodavatel, včetně záruk a servisu, což je pro budoucího majitele nanejvýš pohodlné. Dodavatel je také schopný sehnat materiál nebo vybavení levněji, díky objemovým či věrnostním slevám, tedy za ceny, které vy nezískáte.

Nicméně i přes výše uvedené není pořízení domu na klíč procházkou růžovým sadem, i takový druh výstavby si vyžaduje spoustu rozhodnutí a starostí. Vždy je nutné pečlivě vybrat pozemek, typ domu, prověřeného dodavatele. Berte také na vědomí, že ani v nejdokončenější variantě domu na klíč, kromě velkých výjimek, nenaleznete v ceně kuchyňskou linku, nečekejte ani venkovní dlažbu či plot, čekají vás tedy nutné starosti a také náklady navíc.

Míra svépomoci na realizaci domu je velmi individuální a často se kombinuje s dodávkou od firmy. Možný scénář stavby může vypadat třeba takto: budoucí majitel domu si připraví sám základovou desku, externí firma poté dodá dřevěnou konstrukci stěn, stropy, střechu včetně krytiny, venkovní opláštění, okna a dveře a vnější povrchovou úpravu. Z venku pak vypadá dům jako hotový, majitel si následně svépomocí dokončí izolaci stěn, vnitřní opláštění, rozvody instalací, podlahy, sanitární zařízení, kuchyň… To vše už ale v uzavřeném domě chráněném vůči povětrnostním a klimatickým podmínkám.

Tak co troufnete si na dřevostavbu svépomocí? Nebo raději zvolíte dřevostavbu na klíč…


Líbil se Vám článek?

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

gotop