Tisk
Moderní dřevostavby aneb spokojené bydlení

Moderní dřevostavby aneb spokojené bydlení

Jitka Příhodová | Neděle, 22. leden 2017 |

Přidat na Seznam.cz

Není zde jednotná definice, co je či není moderní dřevostavba. Pojem „moderní dřevostavby“ představuje pro každého z nás něco jiného. Pro někoho to může být futuristická bohatě prosklená realizace od některého ze současných architektů. Pro jiné je pojem moderní dřevostavba synonymem nízkoenergetického nebo pasivního bydlení. Pro další jde o inteligentní řešení dispozice domu. A pro mnohé znamená moderní bydlení především maximálního pohodlí.

Pro fanoušky dřevostaveb tento pojem představuje především dům, který naplno využívá dispozice daného místa, plně odpovídá potřebám majitelů a využívá nejlepší materiály a technologie. Pokud chcete bydlet v moderní dřevostavbě, není vždy třeba se slepě řídit diktátem aktuálních trendů a například si za každou cenu nechat postavit minimalistickou prosklenou dřevostavbu. Pro mnohé z vás bude překvapením, že moderní dřevostavbou může být i srub či roubenka, pokud představují vaše požadavky na ideální bydlení, splňují vaše požadavky, jsou postaveny za použití správných materiálů a využívají moderní technologie.

Pokud tedy sníte o moderní dřevostavbě, supermoderní vzhled není vůbec nutný, mnohdy je spíš na škodu, protože často můžete mít problém získat všechna povolení ke stavbě. V mnoha lokalitách jsou mnohdy konzervativní vyhlášky, které mají za úkol usměrňovat vzhled výstavby, tak aby lépe zapadla do krajiny a architektonické výstřelky tak neprojdou. Zjistěte si nejprve, jaká kritéria platí ve vaší lokalitě (např. přírodní barva střechy, oken a omítky, určitý tvar domu, použité materiály atd.) a postavte si vysněný moderní dům tak, aby zapadl do prostředí a splnil dané podmínky. Vězte, že správně zvolená dřevostavba dle typového projektu, ať už bungalov či patrový dům, by měla získat potřebná povolení bez problému a stále postavíte moderní dům, ve kterém budete spokojeni.

Myslete moderně, stavějte nízkoenergetický dům rozumné velikosti na klíč

moderni02 thumbSlovo "moderní" ve vás možná vyvolá pocit vymezit se proti něčemu starému, původnímu, s cílem najít novou cestu. Podobně jako to poslední roky dělají dřevostavby na klíč, které se „vymezují“ proti tradičnímu způsobu stavění (velkého) domu, který si pořídíte svépomocí, protože po práci máte dost času a kamarádů, kteří vám pomohou a zároveň tolik nespěcháte. Hlavní je, abyste postavili levně dostatečně velký dům, na vzhledu až tolik nezáleží a jeho následný provoz moc neřešíte. Možná to zní dost nadneseně, ale toto byla přesně situace před několika desetiletími.

A jak nahlížíme dnes na moderní a současné požadavky v bydlení? Většinou chcete bydlet rychle, ideálně na klíč, protože volný čas po práci nechcete trávit na stavbě, ale s rodinou. Ani nechcete dům obrovských rozměrů pro několik rodin, protože když se zamyslíte nad náklady na provoz, bude vám stačit nízkoenergetický dům v optimální velikosti podle počtu členů vaší rodiny. A když už vám ten dům odborný dodavatel postaví, tak ať taky k něčemu vypadá, prostě moderně.

Chytrý promyšlený projekt je klíčem k modernímu bydlení

Moderní dřevostavba začíná u chytrého projektu. Cílem je efektivně využít zastavěný prostor domu a dát vám k bydlení tolik místa, kolik opravdu potřebujete, ani ne málo, ani ne moc. Moderní dřevostavby se vyznačují především inteligentním dispozičním řešením. Charakteristickým rysem moderních domů je efektivní konstrukce, která působí nadčasovým dojmem. Často i zde platí, že v jednoduchosti je krása. Jednoduchá řešení domů bývají také levnější a přesto velmi efektivní. Proto některé projekty vedou dokonce až na hranici minimalismu.

Velký důraz moderních dřevěných domů je také kladen na energetickou úspornost domu, s cílem ušetřit podstatnou částku za energie a vytápění. Díky nízké vodivosti dřeva vytopíte celý dům velmi rychle.

Dalším pozitivem je rychlost výstavby, v podstatě se můžete stěhovat za několik málo měsíců po zahájení stavby, tedy alespoň v případě, že si dům nedokončujete svépomocí a stavíte na klíč. Ekologicky orientovaní lidé jistě ocení i šetrnost dřevostaveb k životnímu prostředí, což je dalším moderním trendem současnosti.

Dům nemusí vypadat moderně a nadčasově jen zvenku, současným oblíbeným trendem je i moderní jednoduché vybavení domu, nadčasové jednoduché tvary interiérových prvků, příjemné přírodní barvy a materiály, které se vám časem neokoukají nebo zhotovení vybavení na míru, tak abyste maximálně využili prostor. Ruku v ruce s moderními dřevostavbami je i použití nejnovějších materiálů a technologií při samotné stavbě domu.

A jaká je vaše představa o moderním domě?


Líbil se Vám článek?

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

gotop