Tisk
Jak vybrat správný tvar pro bungalov

Jak vybrat správný tvar pro bungalov

Jitka Příhodová | Čtvrtek, 13. červenec 2017 |

Přidat na Seznam.cz

Jestli se chystáte postavit si nebo spíše nechat si postavit přízemní bungalov, jedním z prvních těžkých kroků bude vytvořit projekt. Respektive si ujasnit, jaký půdorys a rozložení pokojů chcete v bungalovu mít. V tomto článku se podíváme, jak vybrat správný tvar pro bungalov, podle čeho jej určovat a hlavně, jak vybrat takový tvar, aby vám dlouhodobě vyhovoval. Protože je to jeden z aspektů domu, který už nepůjde změnit.

Víte proč jsou přízemní bungalovy tak oblíbené?

Na úvod ještě zmíníme skutečnosti, proč se přízemní bungalovy těší takové oblibě. V první řadě se dají postavit levně a rychle, část si můžete dodělat svépomocí a ještě ušetřit. Navíc nebudete mít v domě schodiště, což je plus hlavně pro bezpečnost dětí a pohodlí seniorů. No a v neposlední řadě si můžete nechat postavit bungalov tak, aby se efektivně propojil vnitřní interiér se zahradou, hned z kuchyně si můžete vyjít dvěma kroky na zahradu a třeba si natrhat čerstvé bylinky. Vraťme se však k tomu, jaký tvar bungalovu zvolit.

Čtverec, obdélník, elko nebo atypický tvar bungalovu?

Bungalovy jsou stále populárnější. Mladé rodiny nechtějí kupovat staré domy a složitě je rekonstruovat. Většinou se to nevyplatí ani finančně a ještě hůře si nemohou postavit dům podle vlastních představ. I proto volí stále častěji výstavbu na zelené louce, obzvláště populární jsou dřevostavby – bungalovy.

Když vybíráte půdorys bungalovu, máte na výběr z nepřeberných možností. Zvolíte obdélník, čtverec, účko, elko nebo netradiční zaoblené tvary? Při výběru tvaru nezáleží jen na vás, ale i na dalších faktorech. Pojďme se na ně podívat:

  • Možnosti pozemku. Každý pozemek je jiný. Některé pozemky jsou malé nebo jen částečně stavební a vy nemáte příliš na výběr, kde stavět. Jestli máte sami cit pro krajinu a představivost, poznáte, jaký tvar bungalovu by se na daný pozemek hodil. Poradit vám může i šikovný projektant.
  • Požadavky stavebního úřadu. Stavební úřady v jednotlivých lokalitách vás mohou dost omezovat a tvar bungalovu vám prakticky sami určit. Nejčastěji to bývá tvar čtvercový nebo obdélníkový, proti takovým tvarům většinou stavební úřady nic nemají.
  • Katalogová nabídka. Kdyby jste chtěli například kulatý bungalov, v klasickém katalogu domů na klíč jej nejspíše nenajdete. Postavit půjde, ale budete do něj muset investovat výrazně více peněz. Při výběru tvaru se určitě na věc dívejte i z praktického hlediska.
  • Náročnost stavby. Obecně platí, že pravidelné tvary se staví nepoměrně jednodušeji, rychleji a levněji. I proto je ke zvážení každá komplikovanost. Na druhou stranu, v domě budete bydlet vy, takže rozhodnutí je na vás. Jestli chcete atypický bungalov podle svých představ a jste ochotni si připlatit, běžte do toho!

Ať už říká teorie cokoliv, na prvním místě jsou vaše představy a vaše preference. Jednoduché tvary bungalovů (čtverec, obdélník) jsou levnější, ale nemusí být praktičtější a hlavně krásnější. Poraďte se svým projektantem a ještě lépe s firmou, která vám bude bungalov stavět.


Líbil se Vám článek?

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

gotop