Tisk
Přejete si dřevostavbu a nevíte, zda bungalov, nebo patrový dům?

Přejete si dřevostavbu a nevíte, zda bungalov, nebo patrový dům?

Jitka Příhodová | Úterý, 22. listopad 2016 |

Přidat na Seznam.cz

Přízemní bungalovy jsou oblíbeným typem domu hned ze tří důvodů: absence schodiště, propojení interiéru s venkovním prostředím a často rychlejší výstavba než u patrových domů. Dnes si vysněný bungalov snadno vyberete z katalogu desítek nebo stovek již hotových projektů a ten ideální si najde jak náročný zájemce, tak i skromný stavitel, který požaduje dům s cenou do milionu a půl korun nebo dvou milionů.

Možná máte při výběru typu domu strach, zda bude bungalov splňovat požadavky na klid, soukromí a velikost obytného prostoru, tak jako u patrového domu. Nemusíte se však obávat, i mladé rodiny s dětmi si mohou splnit sen o bydlení ve vlastním klidném domě. Umístíme-li dětské pokoje do vzdálenější části domu, pak se navzájem nebudou děti s dospělými rušit, přitom děti budou stále na dosah. Absenci schodiště navíc představuje pohodlí jak pro starší obyvatele, tak i rodiče malých dětí, kteří nemusí mít strach z nebezpečného pádu ze schodů. Obava z menšího obytného prostoru také nemusí být u bungalovů na místě, pořídit lze jak malé bungalovy i do 70 m2 tak domy o rozloze větší než 150 m2.

Pokud ještě nemáte jasno a stále se ještě rozhodujete se mezi montovanou dřevostavbou přízemní (bungalovem) a domem s patrem a přemýšlíte, která varianta je výhodnější při zachování stejné výsledné podlahové plochy, je dobré se na celou věc podívat i z ekonomického hlediska.

Porovnání energetické náročnosti

bungalov thumbPokud uvažujeme o energetické náročnosti a nákladech na vytápění, potom je třeba vzít v úvahu fakt, že vytápěné prostory domu jsou ochlazovány vnějším prostředím (především střechou, zdmi, ale i vchodovými dveřmi a okny). Uvažujeme-li tedy, že jsou v jednopodlažním i dvoupodlažním domě zastoupeny stejnou měrou, nemají ve srovnání energetické náročnosti zásadní vliv.

Obecně platí, že čím menší povrchová plocha, tím nižší energetická náročnost domu, ideálním tvarem by byla koule.

Dvoupodlažní dům má výhodu v tom, že má celkově menší povrchovou plochu. Navíc přízemí není ochlazováno shora, protože je nad ním vytápěné patro. Přízemní bungalovy mají nad celou plochou přízemí pouze vrstvu izolace a pak již střechu. Porovnáme-li energetické náročnosti u těchto dvou zamýšlených domů, rozdíl je asi 5-10 % ve prospěch patrového domu.

VÝBĚR: Vícepodlažní dřevostavby na klíč do 2,5 milionu Kč v našem Adresáři!

Zde je příklad konkrétního rodinného domu s podlahovou plochou cca 110 m2, tepelné ztráty u bungalovu jsou 4,7 kW a u patrového rodinného domu 4,4 kW. Vyjádříme-li tyto hodnoty finančně, potom náklady na vytápění a ohřev teplé vody za použití kondenzačního kotle v případě bungalovu jsou cca 22.000 Kč a v případě patrového domu o shodné podlahové ploše necelých 20.000 Kč.

Námi uvedené údaje jsou pouze orientační, ale vámi vybraný dodavatel by vám měl být schopen sdělit přesnější údaje o tepelných ztrátách a očekávaných nákladech na vytápění, pro konkrétní typ domu.

Jaký je rozdíl v pořizovací ceně montované dřevostavby bungalovu a patrového domu?

bungalov2 thumbOpět uvažujeme domy o stejné užitkové ploše, v případě bungalovu je třeba uvažovat s větší základovou deskou a větší plochou střechy. Náklady na založení domu a zhotovení střechy jsou tudíž vyšší u bungalovu než u dvoupodlažního domu.

Ovšem v případě bungalovu nejsou potřeba zase tak objemné základy jako u patrového domu. Navíc dřevěný bungalov lze založit i na základových patkách nebo zemních vrutech, což může naopak výslednou cenu snížit.

Při dalším porovnávání ceny výstavby ovšem hrají roli další vlivy, např. dispozice a velikost domu, konstrukční systém nebo i vlastnosti pozemku. V přízemním domě narůstají plochy komunikací v závislosti na velikosti domu, tím samozřejmě cena narůstá. U patrového domu musíme zase uvažovat o ceně schodiště a stropní konstrukce.

Opět je tedy vhodné porovnat konečné náklady na výstavbu u vámi vybraných domů, různá konstrukční či dispoziční řešení mohou ceny výrazně ovlivnit, tedy chtějte znát cenu výstavby u vámi předem vybraných domů a pokud je cena hlavním kritériem, řiďte se dle ní. Jak se orientovat v cenících vám poradíme v našem dalším článku.

Nenechte se vystrašit tím, že bungalov může být dražší než patrový dům

atrium 01Výše jsme uvedli, že bungalov může být dražší než patrový, dům, také jsme zmínili, že vše je závislé na dispozici, konstrukčních řešením, rozloze. I tak lze bungalov pořídit za velmi příznivé ceny a nemusíte tolik slevit z vašich očekávání. Levnou dřevostavbu - bungalov lze pořídit i za méně než 2 miliony Kč.

V ceně okolo 1,5 nebo 2 milionů Kč však nelze očekávat rozlehlý atypicky řešený dům. Pravděpodobně bude bungalov poměrně malý s podlahovou plochou do 100 m2 a spíše méně. Pokud byste chtěli ještě ušetřit a pořídit si dům do jednoho milionu Kč, pak musíte počítat spíše s komfortnější „chatou“, což může stačit starším párům, kteří si chtějí užít důchod v klidném domku se zahrádkou, ale nemusí vyhovovat mladé rodině s dětmi.

Ale i levný dřevěný bungalov se v tomto případě rovná nízkoenergetický dům s příjemným komfortem pro bezdětné páry, menší rodiny a již výše zmíněné starší obyvatele.

Podívejte se na výběr bungalovů od různých dodavatelů dřevostaveb v našem Adresáři!

U takovýchto levných domů je třeba počítat spíše se základním vybavením – plastová okna a dveře, základní vybavení koupelny a topení, kuchyňskou linku si budete muset připlatit navíc, podlaha bude z levnějších materiálů (např. lino). Pokud byste chtěli upravit vnitřní dispozici domu, pak musíte počítat opět s náklady navíc.

V případě, že tolik nespěcháte na stěhování, nabízí se zde varianta dokončit si dům svépomocí. Tato varianta opět představuje výraznou úsporu finančních nákladů. U dodavatele si tak objednáte pouze hotovou hrubou stavbu s příčkami, podhledy a hotovými rozvody elektřiny a vody. Obklady, podlahy, dveře či kuchyň si už doděláte sami. Jen pro představu: základní hrubá stavba stojí zhruba polovinu toho, co kompletní realizace na klíč. Je však třeba zvážit vaše časové možnosti a technickou i organizační zdatnost.

Tak která varianta je pro vás ta pravá? Zvolíte přízemní bungalov, nebo patrový dům?


Líbil se Vám článek?

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

gotop