Tisk
Zvládnu to svépomocí? Stres nebo pohoda a úspora?

Zvládnu to svépomocí? Stres nebo pohoda a úspora?

Jitka Příhodová | Sobota, 24. červen 2017 |

Přidat na Seznam.cz

Stavba svépomocí v sobě zahrnuje všechno – stres, úsporu a také fakt, že vás hodně naučí. Stavba svépomocí však není pro každého. Když už chcete stavět sami, rozmyslete se, jestli postavíte celý dům nebo si část necháte udělat firmou a zbytek doděláte. Míra, kterou zvolíte, je extra důležitá. Stavba domu je totiž ohromně náročná, zabere vám naplno zhruba dva roky života. A to není málo. Stavba domu bude mít nejspíše vliv i na všechno kolem – změní vás. Jestli dům dokážete postavit, tak vás to posílí, dodá vám sebevědomí a změní k lepšímu.

Každý muž by měl postavit dům

Stará tradice praví, že každý muž by měl zvládnout 3 výzvy – zasadit strom, zplodit syna a postavit dům. Zasazením stromu je myšleno, že se postaráte o svou zahradu, která by měla být v souladu s okolím. Zplozením syna je zase myšlena poctivá výchova dětí. No a postavit dům znamená se na stavbě domu i sám podílet. Ať už jen organizačně nebo i manuálně. Takže určitá míra svépomoci při stavbě domu je určitě ke zvážení. Záleží však také na dalších faktorech.

Záleží na vašich schopnostech

Abyste se mohli vůbec do svépomocné stavby domu pustit, musíte mít alespoň částečné některé schopnosti. Především se jedná o organizační „buňky“, protože stavba domu je hlavně o organizaci a koordinaci. Dále je pak dobré být i manuálně zručný, soustředěný, trpělivý, rozhodný a v neposlední řadě zdravý. Jestli tyto schopnosti máte a na stavbu svépomocí se cítíte, běžte do toho.

drevostavba svepomoci2 thumbFinance a podpora rodiny a kamarádů

Nějakému stresu se asi nevyhnete a úplná pohoda stavba taky nejspíše nebude. Ideální je, když máte dostatek financí a podporu rodiny a kamarádů. Peníze jsou jednoduše potřeba a hodí se mít i slušnou rezervu, protože stavby se většinou oproti předpokladům prodraží. Dům si nepostavíte úplně sami. Občas potřebujete něco podržet nebo podat a je jasné, že ve více lidech se lépe pracuje. Můžete pozvat kamarády, ale i jiné řemeslníky, to ke svépomocné stavbě patří. V neposlední řadě je důležitá podpora rodiny, partnerky, rodičů a dětí, aby se mohl stavebník v klidu na svépomocnou stavbu soustředit.

Stavba svépomocí by vám měla ušetřit dost peněz, ale musíte do ní investovat spoustu času. Určitě to bude místy stres, ale to záleží na vašem přístupu k životu a na tom, jak si vše zorganizujete. Ať se daří a stavba utěšeně roste!


Líbil se Vám článek?

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

gotop