Jak pracovat s ceníky dřevostaveb?

Jak pracovat s ceníky dřevostaveb?

Jitka Příhodová | Pátek, 17. únor 2017 |

Přidat na Seznam.cz

Cena dřevostavby bývá většinou na předních místech zájmu budoucích majitelů. V dnešní době nelze říci, zda je cenově výhodnější stavět dřevostavbu nebo zděný dům. V 90. letech byly obecně ceny dřevostaveb o něco nižší než ceny zděných staveb. S rozvojem technologií a použitím kvalitních materiálů se však ceny v průměru srovnaly. Proto se zájemci o novostavbu téměř vždy zajímají nejdříve o ceníky, aby si ujistili, že se jejich nový vysněný dům vejde do plánovaného rozpočtu. Jak vypadají orientační ceníky dřevostaveb na klíč a jak se v nich správně zorientovat vám poradíme v tomto článku.

Je logické, že stavitel domu má nachystaný určitý rozpočet, kterého se bude držet. Většina solidních a spolehlivých stavebních firem, které dodávají domy z katalogu, má na svých webových stránkách přibližný (orientační) ceník ke každému typovému domu. Předem už tedy přibližně víte, který z domů si dovolit můžete a který je naopak nad vaše finanční možnosti. Váš rozpočet také rozhoduje, zda dosáhnete na nízkoenergetickou nebo pasivní variantu domu, dodavatelé často nabízejí tyto dvě varianty.

Co vše obsahuje ceník dřevostaveb

Je nutné říct, že takovýto ceník dřevostaveb je téměř vždy orientační a zdaleka neobsahuje všechny náklady na výstavbu. Je třeba naučit se v cenících číst a ujasnit si co je a co není jeho součástí.

Z pravidla najdete u každého ceníku také jasnou specifikaci, co cena obsahuje – jednotlivé části stavby, materiály a jeho vlastnosti a značky. Jasně je specifikováno, jak bude vypadat obvodová stěna s omítkou, vnitřní stěny, strop, střecha a střešní krytina, okna a dveře (vchodové i interiérové), elektroinstalace, topení, sanita, obklady a podlahy, v případě patrového domu schodiště.

moderní vícepodlažní dřevostavba

Pokud si tedy vyberete podobné typové dřevostavby u více firem, dejte pozor, co opravdu obsahují uvedené ceny, porovnávat je nutné porovnatelné.

Věděli jste, že třeba komín není mnohdy součástí standartního řešení dřevostavby? Budete ho tedy muset doplatit zvlášť, pokud ho budete chtít. Nebo okna, pozor na porovnávání, zda obsahují izolační dvojsklo nebo trojsklo a v jaké barvě jsou. Logicky trojsklo je o něco dražší a je také třeba počítat s příplatkem, pokud nechcete mít okna pouze bílá, ale chcete je s dekorem dřeva.

Obdobně dveře, většinou jsou v základním designu a barvě, se základním povrchem, pokud byste chtěli dveře nějak designově zajímavé opět počítejte s vícenáklady.

V případě elektroinstalací dopředu víte, kolik budete mít v které místnosti světelných vývodů, zásuvek i vypínačů. V ceně bývá vždy základní typ vypínačů nebo zásuvek. Nezapomeňte se také zeptat na hromosvod, zda je rovněž součástí dodávky elektroinstalace, nemusí tomu tak být.

Sanitární objekty a vybavení koupelny bývá také přesně specifikováno, velikost a značka sprchového koutu, páková baterie, umyvadlo a toaleta. Opět si připlatíte za lepší značky, atraktivnější nebo modernější baterie.

V neposlední řadě jsou také důležité vnitřní povrchové úpravy – malba, dlažba, obklady i podlahy. Zde jsou většinou specifikovány ceny materiálu, ve které si budete moci vybrat. Např. při ceně 250 Kč/m2, kterou můžete najít v ceníku vybraného domu, plovoucí podlahu určitě nepořídíte a musíte připlácet.

Také je třeba zmínit, že ceníky katalogových domů často uvádějí cenu celého domu přepočtenou na 1 m2, ovšem pozor, tato cena může být zavádějící, protože neodráží specifikaci vybavení, tak jak jsme popsali výše. Tedy „identický“ dům s cenou 20,000 Kč/m2 u jednoho dodavatele může mít u jiného cenu 22,000 Kč/m2, ale ten dražší může být mnohem lépe vybaven.

A co v ceníku dřevostaveb nenajdete?

Navíc samozřejmě musíte počítat cenu pozemku, náklady na založení domu (základovou desku), se kterými cením často nepočítá. Dále případné úpravy „na míru“ hotového katalogového domu, kuchyňskou linku, terénní úpravy v okolí domu (příchod a příjezd k domu, plot, vstupní branku či příjezdovou bránu) a také samozřejmě vybavení domu. Možná překvapivě součástí ceny často nejsou ani geometrická zaměření a případné potřebné posudky a průzkumy, a ani jímky, čističky a přípojky.

Porovnávejte porovnatelné

Když už přesně víte, co v ceníku najdete, můžete si přesně porovnat jednotlivé nabídky. Porovnávejte porovnatelné. Pokud se vám nějaký dům zdá výrazně levnější než jiné domy, porovnejte si v první řadě podlahové plochy a potom vybavení, které je v ceně. Okna s dvojsklem nebo trojsklem? Podlahy s linem, plovoucí podlahou nebo vinylem? Rozdíly jsou podstatné a přeci jen dům stavíte v životě pravděpodobně jen jednou, je třeba si dobře rozmyslet, kde raději ušetřit a kde se vyplatí připlatit si…Co byste třeba řekli na centrální vysavač nebo malou domácí saunu přímo v koupelně?

moderní jednopodlažní dřevostavba bungalov

Je dřevostavba výhodnější než zděný dům?

Zajímá vás, jestli je dřevostavba výhodnější než zděný dům, a který vás vyjde levněji?

Dřevostavby jsou běžně koncipovány v nízkoenergetickém (B) nebo pasivním (A) standardu, zatímco zděné domy jsou běžně koncipovány ve standardu C – vyhovující. V neposlední řadě je také třeba počítat s úsporami na energiích, které vám dřevostavba přinese. Pokud bychom chtěli u zděné stavby dosáhnout nízkoenergetického standardu, potom budou stěny poměrně silné a v porovnání s dřevostavbou při stejné zastavěné ploše, bude plocha užitná u dřevostavby podstatně větší.

Další podstatnou výhodou dřevostaveb je rychlost výstavby. V případě dřevostavby můžete bydlet během několika měsíců, u zděné stavby je třeba počítat s realizací v průměru minimálně jeden nebo spíše i dva roky, ušetříte tak nemalou částku za nájemné v dočasném bydlení.

Obecně platí, že cena dřevostaveb bývá jen o něco málo nižší než u zděných budov. Ovšem když si k tomu připočtete rychlost výstavby, budoucí úspory na energiích i reálný užitný prostor, vyplývá z toho, že dřevostavby jsou přeci jen o krok před zděnými domy. Menší levné dřevostavby v podobě bungalovu lze pořídit v ceně od 1,5 mil. Kč.

V případě, že máte poměrně omezený rozpočet, určitě stojí za zvážení dokončení dřevostavby svépomocí, ušetříte tak nemalé náklady ovšem za cenu toho, že pravděpodobně nebudete bydlet tak rychle.

Orientační ceník pro dřevostavby na klíč vám pomůže zorientovat se v nabídce dřevostaveb a ujasnit si, na jaký dům vám rozpočet stačí. Nezapomeňte porovnávat jablka s jablky a hlavně si dobře vyberte ten správný dům.


Líbil se Vám článek?

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

gotop