Tisk
Jak si představit montovanou dřevostavbu

Jak si představit montovanou dřevostavbu

Jitka Příhodová | Čtvrtek, 27. červenec 2017 |

Přidat na Seznam.cz

Montovaná dřevostavba je celkem rozšířený pojem. Dřevostavba je taková stavba, kdy je konstrukce postavena za dřeva nebo z produktů na bázi dřeva. Montovaná dřevostavba je pak taková dřevostavba, kdy jsou na staveniště dovezeny již částečně smontované díly, které se dají dohromady jako stavebnice. Díky tomu je stavba montovaných domů velmi rychlá. V praxi to funguje tak, že velká část domu je vyrobena někde v hale a na místo se pak dovezou celé stěny, které jsou k sobě na stavbě během několika dnů spojeny.

Montovaná dřevostavba by měla být celá ze dřeva, ale na trhu se pod pojmem montovaný dům, který byl dlouhá léta synonymem montované dřevostavby, v posledních letech objevují firmy, které používají na konstrukci kovové materiály. Jestli chcete opravdovou dřevostavbu, dejte si při výběru pozor.

Jak se staví montované dřevostavby

Existují v podstatě dva způsoby, jak se montované dřevostavby staví:

  1. Výstavba z hotových velkoplošných dílů. Ty se vyrábějí ve výrobní hale. Jedná se o celé stěny, části střechy a vůbec co největší díly. Tyto díly se pak montují přímo na místě za pomoci jeřábu. K dokončení hrubé stavby je potřeba jen pár dní.

  2. Sendvičová konstrukce. U této metody se dům montuje až přímo na místě a proto celá montáž trvá o dost déle. Výhodou je pak možnost nápravy nepřesností základové desky nebo obecně spodní stavby.

Obě varianty mají své přednosti a nedostatky, ideálně se domluvte a poraďte přímo s vybraným dodavatelem.

Rychlost výstavby a jasně daná cena

Hlavní přednosti montovaných dřevostaveb jsou dvě. První je extrémní rychlost výstavby. Když se rozhodnete pro konkrétní montovanou dřevostavbu, od podpisu smlouvy s dodavatelem se můžete během několika měsíců nastěhovat. To se může hodit hlavně mladým rodinám, ale ocení to všichni investoři. Druhou nezanedbatelnou předností je jasně daná cena, která se nebude navyšovat. Montáž dřevostavby probíhá jako na drátkách a není zde prostor na nějaké nečekané prodražení stavby.

Montované dřevostavby jsou ve světě velmi populární. U nás je silná tradice zděných domů a tak se na českém trhu prosazují pomaleji. To se však v posledních letech mění. Jestli o ní uvažujete také, běžte do toho!


Líbil se Vám článek?

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

gotop