Komu svěřit do rukou celý proces stavby domu?

Komu svěřit do rukou celý proces stavby domu?

Lucie Němcová | Středa, 02. červen 2021 |

Přidat na Seznam.cz

Nalezení vhodného pozemku, důkladná analýza vlastních potřeb a zmapování možností, kterými směry se vydat, jsou spolu s prvními odbornými konzultacemi prvními body úspěšného startovního balíčku každého stavebníka. Pokud si tyto kroky můžete odškrtnout, nastává další důležitá fáze – komu svěřit do rukou celý proces?

2. Stavebníkova přípravka na stavbu domu: Chyby ve druhé fázi procesu a jak jim předcházet

Správně přerozdělit role na začátku je zárukou dobrodružné, ale bezpečné cesty, jejíž průběh si budete užívat, aniž byste museli nepříjemné a nečekané požáry v průběhu. Původní průzkum a rozhovory se zkušenějšími stavebníky i specialisty by vám měly dát první impulzy, kudy máte chuť se vydat. A na jaké chyby si dát pozor tentokrát?

CHYBA: Výběr odborníků s nedostatkem referencí pouze na základě ceny.

DŮSLEDEK: Průměrný návrh domu, často kostrbatý průběh realizace a nekvalitně provedená stavba, což pocítíme při jejím každodenním užívání.


Navnadit se na nízké náklady je samozřejmě hračkou, ale než se definitivně nadchnete, prověřte volbu několika možnými směry. Za dobrým dodavatelem stojí hotové domy a jejich spokojení obyvatelé – hledejte tedy reference, ideálně se sami jeďte podívat na jejich dílo, ať si uděláte názor pěkně zblízka.

Nemusíme dodávat, jak je důležité sednout si s dodavatelem lidsky, komunikačně a cítit, že s takovými lidmi se bude dlouhodobě dobře spolupracovat. Váš domov je intimní záležitost a je důležité adekvátně tomu vybrat partnery.

pouceny-stavebnik-projekt

Jak dlouho je daný dodavatel/odborník je na trhu? Kolik má na trhu dokončených realizací? Je možné navštívit některé z již hotových domů? Má zkušenosti s vámi vybraným konstrukčním systémem? Je členem některé odborné platformy nebo držitelem certifikace,která prověřuje kvalitu a specializaci v jeho činnosti? Foto: Dragonimages, Zdroj: Dreamstime

CHYBA: Role nejsou správně rozděleny. Architekt zastává více, než co patří do jeho kompetence, nebo naopak úplně chybí a nikdo neplní roli hlavního průvodce přípravami a realizací.

DŮSLEDEK: Nemáme nikoho, kdo by vytvořil koncept bydlení a dohlížel na jeho dodržování během celého procesu, odborníka, který všechny ostatní profese zaštítí a bude nás provázet, vysvětlovat a dozorovat proces. Případně chybí kvalitní projektant s perfektní znalostí konstrukce pro rozpracování podrobnějšího projektu a nejsou důkladně konstrukčně promyšleny všechny detaily.


Jde-li o individuálně řešený dům, přítomnost architekta je zvláště důležitá. Absence návrhu zasazeného do všech souvislostí vás může stát osobitost a perfektní funkčnost domu. Realizace vyžaduje sehraný tým odborníků – je to takový malý orchestr, kde má každý svůj part, ale potřebuje se precizně sladit v jeden celek. Sólisté v takovém procesu spíše přinesou více škod než užitku. Stejně tak důležitá jako spolupráce je však schopnost zvládnout bravurně právě svůj part.

vyber-odbornika

Plánujete dům typový, nebo individuálně navržený? Chcete do procesu přizvat architekta? Proč ano, proč ne? Co od něj očekáváte? Je v jeho silách naplnit vaše očekávání? Foto: Sintutan, Zdroj: Dreamstime

Komentář odborníka

Práce architekta v Čechách je složitější než v zahraničí. Nároky na dokumentaci jsou obecně větší a konkurence je obrovská. Často je zaměňována práce projektanta a architekta. Obecně vžitý názor, že architekt by měl zpracovávat jak návrh domu, tak dokumentaci pro stavební provedení, ideálně rovnou prováděcí, je mylný. Architekt není projektant. Architekt vytváří vizi a naplňuje sny, projektant je realizuje v konkrétním konstrukčním systému. Architekt by však měl koordinovat tým projektantů tak, aby projekt respektoval jeho návrh.

ing-vaclav-pindak-3ae-novahome
Václav Pinďák
3AE s.r.o.

CHYBA: Architekt zpracoval studii, jeho práce končí a pokračování se ujímá stavební firma. Chybí osoba, která by byla přítomna během celého procesu.

DŮSLEDEK: Původní myšlenky návrhu nemusí být dobře pochopeny a realizovány. Pokud projektant neví, jak konkrétní věc či detail architekt zamýšlel, mohou nastat komplikace při rozpracování návrhu. Dovést úspěšně do reality cizí nápady nemusí být vždy úplně jednoduché, proto již v začátku hledejte tým, který umí spolupracovat, jinak si každý odvede jen svůj dílek práce bez většího zájmu o celek a na výsledku to bude znát. Vždy je třeba koordinovat návaznosti a držet celistvost návrhu.


Jednotliví zúčastnění si také mohou velmi snadno přehazovat zodpovědnost a dávat ruce pryč od problémů. Vybírejte raději mezi odborníky, kteří jsou zvyklí pracovat v prověřených týmech.

pouceny-stavebnik-navrh-projektu

Spolupracuje autor studie s dodavatelskou firmou či jiným subjektem, který stavby z daného konkrétního systému realizuje? Bude ochoten autor návrhu konzultovat s dalšími specialisty v průběhu realizace? Spolupracuje vámi vybraná stavební firma s architekty? Nechte si doporučit již prověřené kontakty. Foto: Arlawka Aungtun, Zdroj: Dreamstime

CHYBA: Architekt prakticky nezná konstrukční systém, ze kterého je stavba navržena a nekonzultuje návrh s jinými odborníky.

DŮSLEDEK: Koncept nemusí plně respektovat nebo využívat vlastnosti daného systému, v horším případě mohou být navrženy úplně nevhodné detaily. Proces se prodlužuje a mohou vzniknout i zbytečné vícenáklady minimálně z přepracovávání projektu. Udané náklady na dům mohou být kvůli neznalosti problematiky zkreslené a cena se tak může v průběhu výrazně navýšit.


Minimální zkušenost s konstrukčním systémem může způsobit návrh detailů, které nebudou v souladu s danou technologií a nebudou dobře fungovat, ale také vznik studie mimo finanční možnosti stavebníka. Po rozpracování projektu se pak ukáže, že náklady budou o mnoho vyšší. Oborník, který je v úzkém kontaktu s realizační firmou nebo zkušeným projektantem, umí lépe nacenit daný návrh a zajistit, aby rozpočet odpovídal stanovené částce.

pouceny-stavebnik-stavbyvedouci

Jaké má architekt reference? Má s daným konstrukčním systémem zkušenost? Spolupracuje s někým, kdo takové stavby pravidelně realizuje? Dokáže architekt doložit již relativně podrobnou finanční specifikaci ke studii? Foto: Photographerlondon, Zdroj: Dreamstime


První díl seriálu: Poučený stavebník

Jak zvládnout proces návrhu domu jako profík
 

Komentář odborníka

S rozpočtem do pěti milionů korun doporučuji hledat mezi typovými domy, slevit z nároků a hledat dům nejbližší tomu, co od něj očekávám. Můžeme-li si dovolit investici vyšší, můžeme si dovolit také dům respektující vše, co od něj očekáváme. To je základní výhodou spolupráce s architektem. Mnoho architektů dnes již provází své klienty celým procesem realizace. Pokud spolupracuje s konkrétní realizační firmou, může ve svém návrhu již respektovat možnosti stavby.

Václav Pinďák 3AE s.r.o.
Václav Pinďák
3AE s.r.o.


drevoastavby-casopis-titulka-2-2021-200x238

Tento článek vyšel v časopisu DŘEVO&stavby 2/2021

Objednejte si krásně vonící výtisk časopisu s kvalitními fotografiemi pouze za 95 Kč

koupit časopis

 

DaS 2-2021

Náklonnost k přirozeným materiálům a dřevu jsem objevila již při studiích architektury a šíření osvěty a inspirace z této oblasti mi dává velký smysl. Baví mě lidi motivovat k tomu, aby bydleli zdravě, komfortně a více či méně soběstačně.

Nejnovější články autora


Líbil se Vám článek?

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

gotop