Koupelna a toaleta pod lupou

Koupelna a toaleta pod lupou

Lucie Němcová | Čtvrtek, 03. listopad 2022 |

Přidat na Seznam.cz

Koupelna a toaleta jsou základem každého rodinného domu. Praktické zázemí, které nebývá v centru pozornosti tolik jako stěžejní obytné místnosti, přestože jej používáme několikrát denně. Jejich provedení v rozmyšlené velikosti, návaznostech a detailech přitom může vést k většímu komfortu a příjemnější uživatelské zkušenosti. Nepodceňte jej.

Světlo, větrání a vytápění v koupelně


Tepelná pohoda, kvalitní vzduch a dostatek světla jsou základem pro příjemný uživatelský komfort. Ideální je umístění koupelny a toalety k obvodové stěně domu a doplnění oknem – přirozeným zdrojem světla a čerstvého vzduchu. Prostor, kde tento způsob větrání a osvětlení nelze zajistit, musí být větrán nuceným ventilátorem s odtahem, případně také hydrostatem, který se stará o požadovanou hladinu vlhkosti.

„Technologický standard domů se neustále posouvá a nucené větrání s rekuperací začíná být v případě dřevostaveb běžnou výbavou," sdílí zkušenost posledních let Jan A. Řezáč. „Výrobci předstěnových instalačních systémů pro toalety na tento vývoj zareagovali výrobkem s odvětráním, který je přímo napojen na centrální větrání. Pořizovací náklady jsou nízké a efekt vynikající – čistý vzduch bez zápachu."

Prostory koupelny se dimenzují na výpočtovou teplotu +24°C. Jedná se tedy o nejvíce vytápěný prostor v domě. V případě podlahového vytápění je nutné zdroj tepla doplnit ještě o nástěnný topný žebřík s napojením do systému nebo s topnou patronou zapojenou do elektrické zásuvky.

DrevoaStavby.cz | Koupelna a toaleta pod lupou

Foto: In4mal, Zdroj: Dreamstime

Komentář odborníka


Představy o obytných místnostech má většina stavebníků poměrně konkrétní. Jak by měly být zhruba velké, jaké uspořádání by jim nejvíce vyhovovalo a jaký standard vybavení mají obsahovat. Při větším detailu je pak zajímají povrchy, materiály a celkový design. V případě koupelen a WC zpravidla detailnější popis chybí. Jsou vnímány jako utilitární místnosti, kterým není potřeba se příliš věnovat. Během každodenního života v nich sice trávíme méně času, přesto však mohou být skvěle vyřešeny.

Jak objasňuje architekt Jan A. Řezáč, vše začíná u člověka a jeho potřeb: „Vnitřní rozměry koupelen, WC a jejich uspořádání vychází z ergonomie lidského těla, které se vyvíjelo miliony let. Pozice jednotlivých zařizovacích předmětů (WC mísa, umyvadlo, sprcha, vana) odpovídá pozici člověka stojícího, sedícího a ležícího. Běžná výška umístění umyvadla nad podlahou je 85 centimetrů a WC mísy 45 centimetrů. Podle konkrétního člověka a v závislosti na jeho vzrůstu se v praxi osazuje umyvadlo i WC do větší výšky 90 centimetrů respektive 50 centimetrů."

Ing. arch. Jan Alex Řezáč MODULORA
Ing. arch. Jan Alex Řezáč
MODULORA

Co říká norma ČSN


Návrh a projekt rodinného domu musí od fáze architektonické studie respektovat technické a hygienické normy, vyhlášky a předpisy. Mají vliv na minimální rozměry, umístění v rámci dispozice domu i celkový počet WC a koupelen v závislosti na velikosti domu a obytných místností.

  • K základnímu vybavení domu patří jedna WC mísa a jedna koupelna. V malých domech se dvěma obytnými místnosti (dispozice 2+kk) může být WC mísa součástí koupelny.
  • V domech se třemi a více obytnými místnosti musí být WC samostatně mimo prostor koupelny.
  • Má-li dům více než pět obytných místností, měl by obsahovat dvě WC mísy, z nichž jednu lze umístit do prostoru koupelny.

Minimální rozměry koupelny nejsou normou stanoveny. Naopak toaleta podléhá poměrně přísným kritériím. Závisí na směru a umístění otevírání dveří i navrhovaného typu WC mísy. Běžným standardem vybavení je WC s předstěnovým instalačním systémem. V tomto případě je minimální rozměr WC 90 × 110 centimetrů s dveřmi otvíravými ven. V případě dveří dovnitř musí být délka 150 centimetrů.

Použití WC mísy s nádržkou délku prodlužuje o hloubku nádržky. Minimální šířka dveří je 70 centimetrů. Tyto dveře nesmí přímo ústit do obytné místnosti nebo prostoru, kde se vaří a stoluje. Prakticky to znamená, že je na toaletu nutné projít před dvoje dveře.

„Vyžaduje-li to situace a WC je potřebné umístit co nejblíže k obytné místnosti, nabízí se dvě možnosti řešení. Doplnit před WC předprostor předsíně, ideálně s umyvadlem, nebo druhé dveře použít jako posuvné do pouzdra či zavěšené do stropu/na stěnu. Mohou se tak stát zajímavým akcentem interiéru. V praxi to pak většinou znamená, že jsou stále otevřené," vysvětluje Jan A. Řezáč.

DrevoaStavby.cz | Koupelna a toaleta pod lupou

Foto: Atelier Kunc Architects

Přízemní versus patrový dům


V České republice výrazně převažuje výstavba přízemních domů v porovnání s domy patrovými. Volba typu domu závisí na tvaru a sklonitosti pozemku, jeho vazbě na okolí i regulativech územního plánu obce. Máme-li splnit požadavek na bezbariérovost, je právě přízemní dům jedinou volbou. Je výhodné umístit toaletu a koupelnu v přízemním domě blízko sebe a optimalizovat tak rozvody teplé a studené vody.

Protáhlý půdorys domu takový přístup neumožňuje a dispozice bývá členěna na zóny. První jsou dětské pokoje s vlastní koupelnou a WC přístupnými z chodby, druhou je zóna rodičů s vlastní koupelnou a toaletou, často doplněné o šatnu. Teplou vodu zajistí cirkulační potrubí s čerpadlem. Je-li v domě umístěna pracovna plnící zároveň funkci pokoje pro hosty, hosté příležitostně využívají koupelnu dětí. Rozdělení domu do více než dvou podlaží umožňuje ideální funkční rozvržení.

Do vstupního podlaží, přízemí, se umisťují denní místnosti s hlavním obytným prostorem a kuchyní, do patra pak ložnice jednotlivých členů rodiny. Samostatná koupelna být v přízemí nemusí, ale je praktické v něm mít alespoň bezbariérovou sprchu. Tu lze umístit do WC nebo technické místnosti a v obou případech kombinovat s umyvadlem.

„S výhledem na stáří je důležité přemýšlet nad případným umístěním koupelny v přízemí již ve fázi projektu. Stavební připravenost moc nestojí a eliminuje pak budoucí zásahy do konstrukcí stavby," radí Jan A. Řezáč. Jsou-li v podlaží více než dvě ložnice, je lepší řešit toaletu mimo prostor koupelny a využívat tak oba prostory nezávisle na sobě. Velmi oceňovaným prvkem dvoupodlažních rodinných domů je shoz na prádlo vedoucí z horní koupelny do prostoru technické místnosti, kde je pračka.

DrevoaStavby.cz | Koupelna a toaleta pod lupou

Foto: Ivica Drusany, Zdroj: Dreamstime

Malý dům


Menší domy s omezeným rozpočtem potřebují využít každý metr čtvereční podlahové plochy. Jedním z možných úsporných řešení je sjednocení koupelny, toalety a technické místnosti do jednoho prostoru s jedním vstupem. Základní technologické a technické vybavení domu, které dnes představuje tepelné čerpadlo s integrovaným zásobníkem TUV, pračku a sušičku lze umístit na společnou stěnu vedle sebe a vizuálně oddělit posuvnou či skládací stěnou.

DrevoaStavby.cz | Koupelna a toaleta pod lupou

Foto: In4mal, Zdroj: Dreamstime

Příklady řešení dispozice


NEVHODNÉ ŘEŠENÍ – Kostrbaté uspořádání ložnice rodičů s vlastní koupelnou, ve které je kromě umyvadla, WC a sprchy navíc umístěna infrasauna. Téměř všechny stěny ložnice jsou rozčleněny dveřními nebo okenními otvory, což narušuje pocit intimity a přináší neklid.

DrevoaStavby.cz | Koupelna a toaleta pod lupou

Autor: Lucie Němcová

Chyby z praxe


  • Hluk a diskomfort spojený s umístěním zařizovacích předmětů a instalací na stěnu, z jejíž druhé strany je postel.
  • Zakomponování stavebních pouzder do stěny mezi koupelnu/WC a pokojem či ložnicí. Dochází k oslabení izolace a zhoršení akustického komfortu.
  • Dveře otvíravé dovnitř v malých stísněných koupelnách a toaletách. V případě nevolnosti a pádu hrozí zablokování dveří a včasná možnost pomoci.
  • Příliš nízko nebo příliš vysoko osazená WC mísa
  • Nedostatek prostoru kolem dveří otvíravých dovnitř
  • Nevhodné rozmístění zařizovací předmětů koupelny (z hlediska pohybu po místnosti i z hlediska vizuálního – například toaleta umístěná tak, že je vidět při vstupu do koupelny jako první)

VHODNÁ ŘEŠENÍ – Prostorná a bezbariérová koupelna se saunou – Výřez z „L" půdorysu přízemního domu pro starší pár. Důraz je kladen na bezbariérové uspořádání místností i pohybu v domě a maximální využití posuvných dveří do stavebního pouzdra nebo po zdi. Samostatné WC s umyvadlem je umístěno v návaznosti na vstup do domu a v blízkosti hlavní obytné místnosti. Ložnice je v nejzazší části východního křídla. Samostatná šatna je po cestě do ložnice, stejně jako koupelna. V ní najdeme také finskou saunu. Z tohoto důvodu je umožněn vstup ven k ochlazení.

DrevoaStavby.cz | Koupelna a toaleta pod lupou

Autor: Lucie Němcová

Průchozí šatna do samostané ložnice nebo koupelny.

DrevoaStavby.cz | Koupelna a toaleta pod lupou

Autor: Lucie Němcová

Úspora podlahové plochy – Výřez z půdorysu malého přízemního domu. Sloučení koupelny s WC a technickou místností do jednoho společného prostoru. Všechny potřebné technologie pro dům (TČ, zásobník TUV, pračka a sušička) jsou umístěny podél jedné stěny. Vizuálně jsou schovány za dvěma posuvnými deskami.

DrevoaStavby.cz | Koupelna a toaleta pod lupou

Autor: Lucie Němcová

Zázemí ve všech důležitých zónách – Patrový dům, v přízemí pracovna (do budoucna ložnice rodičů) a přes chodbu WC se sprchou a umyvadlem. Prostor osvětlen a větrán přirozeně oknem. Ve druhém patře je od sebe oddělena zóna rodičů a dětí. Vstup do zóny rodičů vede přes šatnu do koupelny a nebo ložnice. Koupelna dětí je společná pro oba pokoje na druhé straně dispozice. Prostory koupelen jsou opět osvětleny a větrány přirozeně oknem.

DrevoaStavby.cz | Koupelna a toaleta pod lupou

Autor: Lucie Němcová

DrevoaStavby.cz | Koupelna a toaleta pod lupou

Autor: Lucie Němcová


časopis DŘEVOstavby 5-2022

Tento článek vyšel v časopisu DŘEVO&stavby 5/2022

Objednejte si krásně vonící výtisk časopisu s kvalitními fotografiemi pouze za 99 Kč

koupit časopis

 

DaS 5-2022

Náklonnost k přirozeným materiálům a dřevu jsem objevila již při studiích architektury a šíření osvěty a inspirace z této oblasti mi dává velký smysl. Baví mě lidi motivovat k tomu, aby bydleli zdravě, komfortně a více či méně soběstačně.

Nejnovější články autora


Líbil se Vám článek?

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

gotop