V čem se staví sruby na švédském severu?

V čem se staví sruby na švédském severu?

Komerční sdělení | Čtvrtek, 17. říjen 2019 |

Přidat na Seznam.cz

Isak Stålenhag se vyučil tesařem. Během studií byl zaměstnán u velké stavební společnosti ve Stockholmu. Zjistil, že moderní stavebnictví dřevo tak trochu opomíjí. A protože se chtěl věnovat tradičnímu řemeslu, přesídlil do městečka Åre a založil firmu Åre Timmerhus. Začal se se svými kolegy věnovat stavbě srubů.

Využívané stavební postupy sahají až do dvanáctého století, a přesto si Isak neumí představit, že by v drsných severských zimách dokázal srub dokončit bez moderního špičkového pracovního oblečení, které kombinuje osvědčené přírodní i high-tech materiály. Řeč je o švédské značce Snickers Workwear, kterou řemeslníci, ať už kutilové nebo profesionálové, zakoupí v české síti PROFI ODĚVY.


V mrazech je pracovní oblečení klíčové

Isak se svými kolegy pracuje někdy v nehostinných podmínkách, včetně zimních měsíců, kdy se teploty mohou dostávat až ke třiceti stupňům pod nulou. „V těchto podmínkách je proces stavby velká výzva. Silný mráz způsobuje, že ocel našich nástrojů je křehčí. Když zatnu sekeru do suku tvrdého jako kámen, ostří se může zlomit. Stejně tak my řemeslníci musíme dávat větší pozor na své zdraví," upozorňuje Isak Stålehagen.

Majitel firmy i jeho lidé na chladné dny plné intenzivní fyzické zátěže vyzráli vrstvením oblečení a častějším převlékáním, aby se vždy udrželi v suchu a v teple. Když totiž staví srub, pořádně se u toho zapotí. Spodní vrstvu jejich oděvu tvoří vlněné termoprádlo Snickers Workwear z kombinace vláken polyamidu a merino vlny, která výborně hřeje, perfektně odvádí vlhkost, udržuje si dlouho čistotu a svěžest, tudíž není nutné oblečení tak často prát.

Poté přichází na řadu střední vrstva oděvu. Snickers Workwear za tímto účelem navrhl oblečení, které kolem těla vytváří vzduchovou kapsu, díky níž může vzduch neustále cirkulovat a řemeslník tak zůstane v suchu a pohodlí. Vhodné jsou pulovr a termokalhoty z mikroflísu.

muz-kombineza

A nakonec přichází čas pro svrchní oděv, který ochrání svého nositele před nepřízní živlů. Ideální je kombinace nepromokavosti a prodyšnosti. Pro tyto účely se hodí kalhoty AllroundWork, FlexiWork nebo RuffWork. Jsou zesílené nepromokavým materiálem Cordura®, který vydrží téměř nemožné. Proto si jej oblíbili i v americké armádě.

  • V řadě AllroundWork lze také najít zcela nepromokavý model. Ale pro běžný zimní den si vystačíte s klasickými kalhotami AllroundWork, ať už s příměsí strečového materiálu či bez něj, s pouzdrovými kapsami nebo bez nich.
  • RuffWork naproti tomu oceníte při opravdu drsné a špinavé práci.
  • FlexiWork, bestseller v nabídce, si zamilujete pro nevšední volnost pohybu, ať už odklízíte sníh, v dílně ohlazujete dřevo, tesáte v mrazech. Mimochodem ani u jednoho modelu se nemusíte obávat toho, že by vám snad navlhly nohavice, protože jsou rovněž zhotovené z Cordury®.

„Nejsme příliš zimomřiví, jsme parta kovaných seveřanů, a tak bundu volíme opravdu, až když začne přituhovat. Jinak si mnohdy vystačíme s vatovanou vestou, " přibližuje odívání v zimě Isak. Nepromokavé bundy z kolekcí AllroundWork a FlexiWork navíc nevypadají jako běžné pracovní oblečení, a tak své nositele překvapí nejen praktičností, ale také pěkným designem, který je přímo předurčuje k univerzálnímu využití.


Aby ruce a nohy neprochladly

Řemeslník potřebuje mít neustále v rukou cit. „V chladných dnech je ideální pracovat v palcových rukavicích, ale jsme v nich neohrabaní. Máme trik. Pod klasické pracovní rukavice navlékáme ještě jeden pár tenkých. Pokud kvůli úchopu občas potřebujeme rukavice sundat, schováme si je pod bundu, aby udržely teplo. Vlhké by totiž v těchto teplotách okamžitě zmrzly," objasňuje šéf stavební firmy. Jakmile jednou rukavice navlhnou, je lépe je převléknout. To samé platí o ponožkách. Ty dokonce Isakovi lidé nosí ve třech vrstvách a opět si vybírají ty s podílem vlny. Proč? Aby měly dobré termoizolační vlastnosti a aby se zabránilo vzniku omrzlin.


A na co by si podle Isaka měli řemeslníci dávat pozor, když musí svou nemovitost udržovat i v zimě?

„Nikdy nenoste bavlněné tričko na holém těle. Rychle navlhne a špatně usychá. Koledovali byste si o pořádné nachlazení," zdůrazňuje stavitel. Místo bavlny můžete zvolit například triko FlexiWork s technologií 37.5, která výborně odvádí pot od pokožky a pomáhá tak udržovat optimální pocitovou teplotu. Navíc usychá až pětkrát rychleji než jiná podobná trika.

Nepodceňte ani obuv. V sortimentu značky Solid Gear najdete řadu možností, jak se pro zimní práci dobře vybavit. Pokud nevíte, jaké boty zvolit, nechte si poradit na našich prodejnách v Praze, Brně, Ostravě a Českých Budějovicích.

SaR 4-2019

Líbil se Vám článek?

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

gotop