Tisk
Bojler s vyšším IQ. Dobrá cesta k úsporám energie?

Bojler s vyšším IQ. Dobrá cesta k úsporám energie?

Michal Doležel | Čtvrtek, 19. květen 2016 |

Přidat na Seznam.cz

Tepelně izolovaný zásobník, topná spirála a trocha primitivní spínací elektroniky. Zdálo by se, že obyčejný bojler příliš zdokonalit nejde, opak je ale pravdou. Výrobci ve snaze o úspornější provoz elektrických ohřívačů vody začínají využívat poměrně sofistikované řídicí algoritmy. Seznamte se bojlerem 2.0.

 

Jednoduchý elektrický bojler už asi z konstrukčního hlediska příliš zdokonalovat nelze. Jediný prostor k větším úsporám energie se tak naskýtá hlavně v inteligentním systému řízení produkce teplé vody na základě spotřeby domácnosti. Bojler prostě co nejvíce omezuje zbytečný ohřev vody v době, kdy ji domácnost obvykle nepotřebuje. Jedním z takovýchto zařízení je ohřívač OKHE Smart českého výrobce DZ Dražice.

Bojler s inteligentním "mozkem"

Bojler OKHE SMARTPodle výrobce je nový bojler OKHE SMART již třetí generací inteligentního ohřívače vody. Vylepšením prošla ovládací elektronika, která nyní obsahuje nejmodernější komponenty, např. Bluetooth nebo spolehlivější vestavěný detektor HDO. Díky němu bojler automaticky pozná na základě impulsů vysílaných v elektrické síti, kdy se má zapnout na zákazníkův tarif s nízkou sazbou. Změnu zaznamenal také v designu ovládacího panelu. Za jeho novou podobou stojí renomovaný český návrhář Zdeněk Veverka, který má za sebou řadu úspěšných realizací a ocenění v oblasti produktového designu.

V nové generaci byl rovněž kladen důraz na intuitivní ovládání. Lze použít hned několik manuálních i automatických funkcí včetně režimu SMART, který pracuje na principu umělé inteligence. „Ohřívače vody OKHE SMART v sobě mají chytré algoritmy, které se přizpůsobí konkrétnímu uživateli a podle jeho chování regulují přípravu teplé vody. Po zapnutí funkce SMART začne samoučící cyklus, který trvá jeden týden. Poté bojler upravuje nastavení teploty podle navyklého režimu. Přitom se stále učí a množství teplé vody přizpůsobuje aktuálním potřebám uživatele. Pokud například pět dnů v týdnu chodíte domů z práce v 18 hodin, ohřívač si zapamatuje tuto informaci a na šestou hodinu večer nachystá dostatečné množství teplé vody. A paměť si uchovává i v případě výpadku proudu,“ popisuje Lukáš Formánek, technický ředitel Družstevních závodů Dražice. Uživatelé ovšem mohou bojleru zadávat data také manuálně nebo si naprogramovat týdenní provoz. OKHE SMART pak připravuje vodu přesně podle těchto instrukcí.

Jednoduché ovládání na dálku

Zásadní novinkou, která činí nový OKHE SMART unikátním, je možnost ovládání na dálku pomocí chytrého mobilního telefonu nebo tabletu. Přes tato zařízení je možné nejen sledovat aktuální stav bojleru a nastavovat jej v době nepřítomnosti, ale také kontrolovat statistiky a přehledy spotřebované vody. Touto funkcí disponuje ve své kategorii jako zcela první na českém trhu a přináší tak nejvyšší uživatelský komfort. Například v době, kdy jsou členové domácnosti na dovolené, mohou činnost bojleru snížit na minimum a naprogramovat jej tak, aby v den návratu začal opět naplno pracovat a včas připravil dostatek teplé vody.

Ušetří prý až 15 % energie

Ačkoli si bojler ve funkci SMART připravuje vodu přesně podle naučených zvyklostí, dokáže zareagovat také na nečekaný výdej. Vždy si totiž zachovává minimální energetickou rezervu. „Znamená to, že i v pohotovostním režimu má k dispozici určitou hladinu teplé vody. Pokud se v neobvyklou hodinu nebudou chtít vykoupat tři lidé hned po sobě, není důvod k obavám. Pokud by k takové situaci došlo, stačí přejít do režimu manuál a přepnout na tu nejvyšší teplotu, čímž se zajistí rychlý dohřev,“ říká Lukáš Formánek. V zimě OKHE SMART chrání před zamrznutím vody funkce Anti Freeze, která i ve vypnutém stavu udržuje minimální teplotu nad bodem mrazu (5 °C).

bojler ovládací panel

Podle výrobce by měl bojler pomocí inteligentního systému řízení produkce teplé vody ušetřit zhruba 15 - 20 % elektřiny. Úspora však nejspíš bude hodně proměnlivá a bude se nejspíš odvíjet od životního stylu domácnosti a ochotě jejich členů dělat ve spotřebě teplé vody případné kompromisy. Zařízení OKHE Smart je ale dokladem obecnějšího trendu pronikání inteligentních řídicích systémů i tam, kam bychom to možná tolik nečekali.

Michal Doležel

Již několik let popularizuji stavební technologie a design s drobným akcentem k trvalé udržitelnosti a přírodním materiálům. Chápu to jako poslání. Jsem také opatrný sadař a včelař teoretik.

Nejnovější články autora


Líbil se Vám článek?

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

gotop