Jak v letním období zabránit přehřívání domu?

Jak v letním období zabránit přehřívání domu?

Redakce | Pondělí, 05. červenec 2021 |

Přidat na Seznam.cz

Období, kdy tropické třicítky každoročně atakují naše území, je v plném proudu. A pokud zrovna nejste milovníky tropů, třicítku nad nulou doma i venku asi neoceníte. Možná právě proto uvažujete o instalaci klimatizace. Existují ale i jiné způsoby, jak zabránit přehřívání staveb?

Mysleme na sluneční svit během celého roku


Obytné místnosti našich příbytků obvykle orientujeme na osluněné strany. V zimě tak získáváme drahocenné teplo díky solárním ziskům. Slunce je navíc velmi prospěšné pro psychiku člověka. Jenže to, co v zimě oceníme, nám může přes léto docela zavařit. A to doslova. Proto bychom měli již při návrhu objektu zvážit jeho fungování nejen v zimě, ale také přes léto.

jak-zabranit-prehrivani-dou-v-lete

Foto: Irina 88w,  Zdroj: Dreamstime

Jaké jsou požadavky normy


I na tuto problematiku pamatuje Česká národní norma Tepelná ochrana budov (ČSN 73 0540-2). Konkrétně se jedná o požadavek, kdy není žádoucí překročit nejvyšší denní teplotu vzduchu v kritické místnosti. Ta je pro nevýrobní a tedy i obytné objekty stanovena na 27 °C.

I tak zde existuje určitá výjimka. V obytných budovách lze tuto hodnotu překročit maximálně o 2 °C po dobu nejvíce dvou hodin, pokud s tím investor, resp. stavebník souhlasí.

Zároveň norma uvádí, že podstatná část eliminace přehříváním má být zajištěna stavebními prvky. Chlazení objektu se pak doporučuje pouze v takových případech, kdy prokazatelně nelze stavebním řešením docílit splnění požadavku na nejvyšší denní teplotu vzduchu v kritické místnosti.

Zjednodušeně řečeno, v letním období by neměla teplota interiéru často překračovat teplotu 27 °C a to ideálně bez použití strojního chlazení.

nastaveni-spravne-teploty-v-dome

Foto: Monkey Business Manager, Zdroj: Dreamstime

Jak zabránit přehřívání interiéru? Nestavme si skleník!


Způsobů, jak zabránit přehřívání interiéru, je více. Klíčem k úspěchu je ve všech případech zabránění pronikání slunečních paprsků k prosklené ploše a tím zamezení vzniku skleníkového efektu.

K tomu lze vhodně využít předokenní rolety či žaluzie. Dobrou službu zajistí také nejrůznější markýzy, slunolamy a jiné konstrukce. Ty navíc odstíní vysoké letní slunce a zimní sluníčko pohodlně pustí do interiéru.

Stejně dobře může sloužit také opadavá vegetace, která vytváří příjemné vlhkostní mikroklima také v okolí stavby. Pokud ovšem náš pozemek nedisponuje již vzrostlou vegetací, je třeba se uchýlit k jinému řešení.

TIP NA ČLÁNEK: Stínicí technika - Jak zabránit slunci v přehřívání dřevostavby?

interier-obyvaci-pokoj-stineni-latkove-rolety-climax-tinified

obr.: Textilní žaluzie, rolety, závěsy nebo posuvné stěny jsou dalšími prvky interiéru, kde mohou látky naplňovat svůj potenciál a obohacovat prostor svou měkkostí, strukturou a zvukovým útlumem. Foto: CLIMAX

Důležitý je i výběr oken


Neméně důležitý je také výběr otvorové výplně, především pak propustnost solárního záření g [%]. Čím je tento parametr nižší, tím méně slunečních paprsků projde do interiéru. Na první pohled se může zdát volba otvorové výplně s nízkým "géčkem" jako skvělá prevence letního přehřívání.

Počítejte ale s tím, že v zimním období se ochudíte o značnou část solárních zisků. Méně slunečních paprsků v interiéru jde pak ruku v ruce s nedostatkem světla. A tak je tato varianta spíše vhodná pro opravdu rozsáhlé prosklené plochy například u administrativních budov.

TIP NA ČLÁNEK: Vybíráme materiály - jaká okna do dřevostavby?

drevostavba-Alfahaus-uvodni

obr.: V případě téhle dřevostavby byla použita hliníková okna. Jejich zpracování a zabudování, stejně jako sedmimetrových terasových dveří, je z odborného hlediska velmi zajímavé. Dobrá ukázka toho, že okna z hliníku jsou vhodná právě na velké rozměry a rozpětí. Foto: Martin Zeman

Vhodná konstrukce proti přehřívání interiéru


Svoji roli hraje také výběr skladby pro obvodový plášť budovy. Ať už se jedná o střechu, či stěny, tyto konstrukce by měly dosahovat co možná nejvyššího fázového posunu teplotního kmitu. Jedná se o dobu, kdy se venkovní extrémní teplota projeví v interiéru budovy.

Za nedostatečný lze považovat fázový posun teplotního kmitu nižší jak 8 hodin. Výši fázového posunu můžeme nejvíce ovlivnit volbou použitých materiálů o vyšší tepelné kapacitě a samozřejmě jejich tloušťkou. Pozitivní efekt přináší také provětrávané mezery.

TIP NA ČLÁNEK: Tepelná izolace a fázový posun: Ptáme se odborníků, jak zabránit přehřívání dřevostaveb

jak-vetra-fasada-desky-CETRIS

obr.: Rodinný dům s odvětrávanou fasádou obložený cementotřískovými deskami CETRIS s výbornou odolností vůči slunečnímu záření, povětrnostním vlivům, mrazu, solím a stupněm hořlavosti A - nehořlavá. Foto: CETRIS

Jak tedy zabránit přehřívání staveb?


  • Mysleme při návrhu objektu na vliv a využití slunečního záření během celého roku.
  • Volme vhodné konstrukce stěn i střechy domu a nezapomínejme na propustnost solárního záření u oken.
  • Zabraňme pronikání slunečních paprsků k proskleným plochám vhodným zastíněním, např. předokenními roletami, žaluziemi či markýzami. Pokud je to možné, využívejme také vegetaci.

TIP NA ČLÁNEK: Jaké praktické výhody a vlastnosti přináší zelená střecha

novahome-typovy-dum-kompakt-II-od-lukase-pejsara

Foto: 3AE s.r.o. / NOVAHOME s.r.o.

Autor článku: Ing. Tomáš Hrdlička
nezávislý stavební poradce se specializací na rekonstrukce a úspory energií


Líbil se Vám článek?

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

gotop