Větrání s rekuperací: <small>2. Praktický příklad větrání s rekuperací - Bungalov</small>

Větrání s rekuperací: 2. Praktický příklad větrání s rekuperací - Bungalov

Komerční sdělení | Pátek, 02. listopad 2018 |

Přidat na Seznam.cz

Důležitost časté a správné výměny vzduchu v místnostech je dnes nesporná. Mnoho výzkumů již prokázalo, že nevětrané prostředí má přímý dopad na koncentraci, efektivitu práce i na celkovou zdravotní kondici vůbec.

Se systémem komfortního větrání mohou okna zůstat zavřená, prostory budou i tak nepřetržitě zásobeny čerstvým, čistým vzduchem a zároveň bude snižován obsah CO2. Tím je podpořena pohoda, dobrý spánek, schopnost soustředění se a výkonnost. Uživatelé domu ocení také jemné filtry, zachycující prach a částice pylu. Zpětným ziskem tepla navíc šetříme tepelnou energii, kterou ztrácíme při větrání oknem.

Zehnder představuje technologickou a designovou špičku v oboru řízeného větrání s rekuperací tepla. Desítky let zkušeností s vývojem a výrobou, stejně jako nespočet instalovaných větracích systémů, svědčí o vysoké kvalitě, spolehlivosti a funkčnosti systémů komfortního větrání Zehnder, podtržené možností získání prodloužené 5 leté záruky – a to bez navýšení ceny.

Praktický příklad větrání s rekuperací č. 2: Bungalov

V druhém ze série článků vám do detailu představíme systém větrání s rekuperací v průměrně velkém bungalovu.

Typ objektu: bungalov, 160 m2, novostavba
Větrací jednotka: Zehnder ComfoD 350
Umístění jednotky: technická místnost
Rozvody vzduchu: kulaté větrací trubky Zehnder ComfoTube 90
Instalace rozvodů: ve stropním podhledu

Popis návrhu

Bungalov, 160 m2, novostavba. Větrací jednotka je umístěna v malé technické místnosti vedle kuchyně. Hluk v dřevostavbě vylučuje její tichý chod a instalované prostorově úsporné akustické tlumiče s rozdělovačem.

system-rizeneho-vetrani-s-rekuperaci-tepla-v-dome-bungalov-dispozice

Popis k obrázku:

Zelená - venkovní vzduch
Červená - příváděný vzduch
Žlutá - odváděný vzduch
Hnědá - odvětrávaný vzduch

Pro dodávku optimálního množství vzduchu do každé místnosti byly použity kulaté větrací trubky o průměru 90 mm s nízkou tlakovou ztrátou, které jsou vedeny ve stropním podhledu. Lze je vést i po stropě na půdě, ale musí být perfektně zaizolované.

„Hvězdicovitý" systém rozvodů vzduchu se samostatným potrubím do každé místnosti umožňuje přesné vyregulování množství vzduchu a zamezuje přeslechům mezi místnostmi.

Tiché proudění vzduchu do místností bez průvanu zajišťují nové, vzhledově decentní ventily Luna.

Komfortní větrací jednotka Zehnder ComfoD 350

system-rizeneho-vetrani-s-rekuperaci-tepla-v-dome-vetraci-jednotka-zehnder-comfod-350Pro tento bungalov byla zvolena výkonná jednotka se skvělým poměrem cena/výkon. Zařízení Zehnder ComfoD 350 bylo vyvinuto pro aplikaci vyváženého větrání s rekuperací tepla v rodinných domech, lze jej ale s úspěchem použít i v dalších menších objektech (např. kanceláře, sportovní zařízení).

Ve standardní aplikaci systém obvykle odvádí vzduch v kuchyni, koupelně, komoře a WC. Čerstvý venkovní vzduch přivádí do obytných prostorů - obývací pokoje, pracovny a ložnice.

Vestavěný výměník tepla zpětně využívá tepelnou energii z odváděného vzduchu a předává ji přiváděnému čerstvému. Tím je zajištěno komfortní větrání s rekuperací tepla.


Účinnost rekuperace dosahuje až 95%, max. průtok vzduchu 370 m3/h. Energetická účinnost 0,29 W/m3/h.


Jednotka Zehnder ComfoD 350automatickou protizámrazovou ochranu a jednoduše se ovládá pomocí třístupňového ovladače.

Systém umožňuje plynulé nastavení komfortní teploty, která automaticky řídí obtoky podle rozdílu mezi vnitřní a venkovní teplotou. V létě by-pass odklání odváděný vzduch mimo výměník tepla, když se očekávají vyšší teploty a v noci je možné větrat dřevostavbu chladnějším vzduchem.

Na větrací jednotky Zehnder lze nyní navíc získat prodlouženou záruku 5 let

Důraz na akustický komfort

Tichý chod s vysoce výkonnými EC ventilátory nebrání instalaci jednotky Zehnder ComfoD 350 i v dřevostavbách s menší a průměrnou rozlohou.

Akustický tlumič s rozdělovačem Zehnder ComfoWell je modulární systém pro snadnou a prostorově nenáročnou montáž. Skládá se z tlumiče hluku, ke kterému je připojena koncová a montážní deska s funkcí rozdělovače nebo rovněž jemný filtr F9 či uhlíkový filtr.

system-rizeneho-vetrani-s-rekuperaci-tepla-v-dome-akusticky-tlumic-zehnder-comfowellsystem-rizeneho-vetrani-s-rekuperaci-tepla-v-dome-akusticky-rozdelovac-zehnder-comfowell

 

Jedná se o jediný čistitelný tlumič na trhu, s přístupem pro čištění celého systému. Zabraňuje přeslechu mezi místnostmi a tlumí zvuk jednotky.

Dokonalá hygiena a snadná instalace

Sofistikovanou jednotku v systému doplňuje sada hygienických rozvodů ComfoTube 90 – jedině kombinací kvalitní větrací jednotky a hygienických zdravotně nezávadných rozvodů vzduchu přinese investice do systému větrání kýžené přednosti.

system-rizeneho-vetrani-s-rekuperaci-tepla-v-dome-vetraci-trubka-zehnder-comfotube-90Větrací trubka ComfoTube 90 (k dispozici také o průměru 75mm) je vyrobena ze zdravotně nezávadného plastu (antibakteriální, antistatický). Její hladký patentovaný vnitřní povrch s označením Clinside výrazně omezuje usazováni prachu a umožňuje snadné čištění.

Díky tomu, že trubky ComfoTube mají 3-4x větší ohebnost než běžné trubky, snižuje se čas i cena instalace. Poloviční tlakové ztráty umožňují tišší chod– ten je pro taková zařízení obecně mimořádně důležitý.

 

system-rizeneho-vetrani-s-rekuperaci-tepla-v-dome-kryt-vyvodu-vzduchu-zehnder-tva-pOdborníci navíc ocení výjimečně rychlou a intuitivní instalaci. Kryt vývodu vzduchu Zehnder TVA-P byl navržen ve snaze omezit vznik případných netěsností při instalaci.

Zehnder TVA-P se snadno instaluje díky integrovaným patkám. Pevné a dokonale těsné spojení s větrací trubkou 75 nebo 90 mm je zajištěno pomocí O-kroužků a fixačních spon. Je dodáván včetně krytek, zabraňujících vnikání nečistot během instalace.

 

Série článků na téma větrání s rekuperací

Připravili jsme pro vás pět praktických příkladů systémů větrání, které ilustrují řešení v různě velkých objektech s nejčastěji instalovanými větracími jednotkami a systémy rozvodů vzduchu v ČR a na Slovensku. S jakými konkrétními příklady se důkladně seznámíte?

  1. Praktický příklad větrání s rekuperací – Rodinný dům
  2. Praktický příklad větrání s rekuperací – Bungalov (tento článek)
  3. Praktický příklad větrání s rekuperací – Novostavba bytu
  4. Praktický příklad větrání s rekuperací – Rekonstrukce bytu
  5. Praktický příklad větrání s rekuperací – Rekonstrukce bytu s decentrálami

V případě jakýchkoliv dotazů k návrhu větrání nebo žádosti o individuální návrh konceptu komfortního větrání jsme Vám rádi k dispozici:

M +420 735 174 074
T +420 383 136 222
Tato emailová adresa je chráněna před spamboty, abyste ji viděli, povolte JavaScript

Stáhněte si celý katalog s praktickými příklady návrhů větrání

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

gotop