Větrání s rekuperací: <small>3. Praktický příklad větrání s rekuperací - Novostavba bytu</small>

Větrání s rekuperací: 3. Praktický příklad větrání s rekuperací - Novostavba bytu

Komerční sdělení | Pátek, 30. listopad 2018 |

Přidat na Seznam.cz

Řízené větrání už dávno není jen doménou zděných domů, či dřevostaveb, ani velkých administrativních budov. Díky řešení firmy Zehnder lze užívat výhody komfortní a zdravé výměny vzduchu i v bytových jednotkách.

Systém komfortního větrání s rekuperací tepla umožňuje interiér nepřetržitě zásobovat čerstvým a čistým vzduchem. Odvádí z interiéru CO2 a výrazným způsobem zlepšuje vnitřní klima bytu. Výsledkem je zdravější prostředí, které umožňuje lepší a kvalitnější odpočinek i významně lepší podmínky pro práci či studium.

Pomocí jemných filtrů udržují systémy větrání s rekuperací čistý vzduch, zbavený prachu a pylových částic. Významně také snižují spotřebu enegrie potřebnou k vytápění, což oceníte zejména v topné sezóně.

Zehnder představuje technologickou a designovou špičku v oboru řízeného větrání s rekuperací tepla. Desítky let zkušeností s vývojem a výrobou, stejně jako nespočet instalovaných větracích systémů, svědčí o vysoké kvalitě, spolehlivosti a funkčnosti systémů komfortního větrání Zehnder, podtržené možností získání prodloužené 5 leté záruky – a to bez navýšení ceny.

Praktický příklad větrání s rekuperací č. 3: Novostavba bytu

Systémy řízeného větrání v bytových jednotkách jsou v současnosti spíše výjimkou než pravidlem. Díky prostorově nenáročnému a tichému řešení společnosti Zehnder mohou ale výhody plynoucí z řízené výměny vzduchu využít i uživatelé bytů.

Typ objektu: byt, 95 m2, novostavba
Větrací jednotka: Paul Climos 200 Eco
Umístění jednotky: doporučená ve stropním podhledu v blízkosti nasávání venkovního vzduchu, např. koupelna
Rozvody vzduchu: kulaté větrací trubky Zehnder ComfoTube 75
Instalace rozvodů: ve stropním podhledu

Popis návrhu

Větrací systém je redukovaný na minimální počet prvků a krátké rozvody vzduchu, vedoucí k dosaženi maximální energetické účinnosti s velmi tichým provozem.

Větrací trubky jsou vedeny ve stropním podhledu. V tomto případě je koupelna umístěna mimo jádro objektu, a proto bylo optimální instalovat větrací jednotku právě zde.

Sklopná servisní dvířka umožňují snadnou výměnu filtrů. Podhled je navíc využitý pro stropní osvětlení.

system-rizeneho-vetrani-s-rekuperaci-novostavba-bytu-pudorys

Popis k obrázku:

Zelená - venkovní vzduch
Červená - příváděný vzduch
Žlutá - odváděný vzduch
Hnědá - odvětrávaný vzduch

Srdcem systému je větrací jednotka Paul Climos 200 Eco, která je vybavena entalpickým výměníkem, díky kterému nevzniká kondenzát a nemusíme řešit jeho odvod, což významně snižuje cenu instalace.

Inteligentní systém ovládání

Jednotka se standardně obsluhuje pomocí jednoduchého ovladače, který je součástí dodávky a představuje dobrou volbu pro projekty, u kterých je požadavek na klientsky jednoduchý systém řízeného větrání samostatných bytů.

U developerských projektů, vyžadujících komfortnější řešení, lze jednotku doplnit o inteligentní řídicí systém, umožňující ovládání více technologií jako větrání, vytápění, chlazení, ovládání žaluzií nebo světel, a to vše pohodlně v jedné mobilní aplikaci.

Komfortní větrací jednotka Paul Climos 200 Eco

system-rizeneho-vetrani-s-rekuperaci-tepla-komfortni-vetraci-jednotka-zehnder-paul-climos-200-ecoKomfortní větrací jednotka Paul Climos 200 Eco je standardně dodávaná s integrovaným předehřevem a entalpickým výměníkem. Díky tomu a kompaktním rozměrům (výška jen 25 cm) je ideální pro montáž do stropních podhledů.

Kombinace elektrického předehřevu (700 W) a přirozené odolnosti entalpického výměníku zaručuje protizámrazovou ochranu a rovnotlaký provoz až do -19 °C bez omezování přívodu čerstvého vzduchu.

Vyšší kvalita filtrů s velkou filtrační plochou prodlužuje dobu životnosti filtrů a snižuje hlučnost jednotky. Filtry s malou plochou se rychleji zanáší nečistotami, vzrůstá tlaková ztráta, potřebný výkon ventilátorů a hlučnost.

 

Větrací objem: 200 m3/h, vhodné pro RD/byty s plochou 140 m2
Účinnost: 85 %
Spotřeba při běžném provozu: 30W
Hlučnost (3m od jednotky): 30dB


system-rizeneho-vetrani-s-rekuperaci-tepla-vetraci-trubka-zehnder-comfotube-75Vzduch je veden pomocí soustavy větracích trubek ComfoTube 75 vyrobených z nezávadného plastu (je antibakteriální, antistatický) o průměru 75 mm. Hladký vnitřní povrch Clinside výrazně omezuje usazování prachu a umožňuje snadné čištění. 3-4x větší ohebnost než u běžných trubek snižuje čas a cenu instalace, poloviční tlakové ztráty zase umožňují tišší chod.

Na větrací jednotky Zehnder lze nyní navíc získat prodlouženou záruku 5 let

Tichý provoz

Akustický komfort má v bytech stejnou důležitost jako v rodinných domech. Kvůli většímu množství sousedů a obvykle i umístění blíže uliční frontě jsou obyvatelé bytů vystaveni mnohem větší hlukové zátěži. Výhodou řešení společnosti Zehnder je, že omezuje zvukovou zátěž na minimum.

Akustický tlumič s rozdělovačem Zehnder ComfoWell je modulární systém pro snadnou a prostorově nenáročnou montáž. Skládá se z tlumiče hluku, ke kterému je připojena koncová a montážní deska s funkcí rozdělovače nebo rovněž jemný filtr F9 či uhlíkový filtr.

system-rizeneho-vetrani-s-rekuperaci-tepla-v-dome-akusticky-tlumic-zehnder-comfowellsystem-rizeneho-vetrani-s-rekuperaci-tepla-v-dome-akusticky-rozdelovac-zehnder-comfowell

 

Jedná se o jediný čistitelný tlumič na trhu, s přístupem pro čištění celého systému. Zabraňuje přeslechu mezi místnostmi a tlumí zvuk jednotky.

Rychlá a snadná instalace

Menší prostory bytových jednotek i těžce přístupné fasády (vyšších podlaží) jsou náročné na pohodlnou instalaci vzduchových rozvodů.

system-rizeneho-vetrani-s-rekuperaci-tepla-kryt-vyvodu-vzduchu-zehnder-tva-p-75Kryt vývodu vzduchu TVA-P od firmy Zehnder umožňuje takovou snadnou instalaci díky integrovaným patkám. Pevné a dokonale těsné spojení s větrací trubkou 75 nebo 90 mm je zajištěno pomocí O-kroužků a fixačních spon. Je dodáván včetně krytek, zabraňujících vnikání nečistot během instalace. Na přání je možné osadit filtry DN125 pro talířové ventily odváděného vzduchu.

 

Dokonalý vzhled designových mřížek Zehnder

system-rizeneho-vetrani-s-rekuperaci-tepla-designova-vetraci-mrizka-zehnder-z-nerezove-oceliSvou širokou nabídkou ventilů a designových mřížek Zehnder dokazuje, že řízené větrání nebrání estetické stránce interiéru. Mřížky diskrétně zakrývají výstupy pro přívod a odvod vzduchu. Jsou k dostání z nerezové oceli nebo bílé lakované. Při použití pro odvod vzduchu je lze doplnit filtry, zabraňující znečištění větracích trubek. Toto řešení poskytuje jedině švýcarská společnost Zehnder.

 

Série článků na téma větrání s rekuperací

Připravili jsme pro vás pět praktických příkladů systémů větrání, které ilustrují řešení v různě velkých objektech s nejčastěji instalovanými větracími jednotkami a systémy rozvodů vzduchu v ČR a na Slovensku. S jakými konkrétními příklady se důkladně seznámíte?

  1. Praktický příklad větrání s rekuperací – Rodinný dům
  2. Praktický příklad větrání s rekuperací – Bungalov
  3. Praktický příklad větrání s rekuperací – Novostavba bytu (tento článek)
  4. Praktický příklad větrání s rekuperací – Rekonstrukce bytu
  5. Praktický příklad větrání s rekuperací – Rekonstrukce bytu s decentrálami

V případě jakýchkoliv dotazů k návrhu větrání nebo žádosti o individuální návrh konceptu komfortního větrání jsme Vám rádi k dispozici:

M +420 735 174 074
T +420 383 136 222
Tato emailová adresa je chráněna před spamboty, abyste ji viděli, povolte JavaScript

Stáhněte si celý katalog s praktickými příklady návrhů větrání

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

gotop