Jak ušetřit za vytápění v dřevostavbě? 7 výhod topení dřevními peletami

Jak ušetřit za vytápění v dřevostavbě? 7 výhod topení dřevními peletami

Redakce | Pondělí, 12. listopad 2018 |

Přidat na Seznam.cz

Ceny elektřiny i plynu stoupají a nejinak tomu bude nejspíš i v budoucnu. To pocítí zejména ti, kteří elektřinu a plyn používají jako zdroj vytápění svého domova, například dřevostavby. Musí počítat s tím, že si oproti předchozím topným sezonám mohou připlatit až o několik tisíc korun více.

Jediným palivem, které v porovnání s rokem 2017 zlevňuje je dřevo. Podle ekonomů se bude rozdíl mezi cenou vytápění elektřinou, plynem nebo uhlím, a vytápění dřevem, zvětšovat i v dalších letech.

Jaké je řešení levného vytápění?

Pokud podle kalkulace ceny za vytápění elektřinou středně velkého rodinného domu zaplatí majitelé za topnou sezonu cca 20 tisíc korun, a po přičtení dalších plateb (paušální platby, investice a náklady na údržbu) se tato cena může blížit 40 tisícům, pak se podle stejné kalkulace mohou dostat na cenu asi 11 tisíc, kdyby místo elektřiny používali vytápění dřevními peletami.

drevni-pelety-stora-enso-detailDřevní pelety se vyrábí na pilách ze zbytků vzniklých při zpracování dřeva, a to bez jakýchkoliv chemických pojiv a znečišťujících látek. Jelikož se při jejich spalování uvolňuje pouze tolik oxidu uhličitého, kolik předtím stromy pohltily během svého růstu, jedná se o ryze ekologické palivo.

Topení uhlím je sice zatím stále levnější (7 – 9 tisíc za rok), ale se všemi dalšími náklady se cena může vyšplhat až na 30 tisíc. Uhlí navíc patří mezi neobnovitelné zdroje, jehož zásoby jsou omezené, a také mu nejsou nakloněny rostoucí požadavky na ochranu životního prostředí. Řešením jsou proto obnovitelné zdroje.

(kalkulace tzb-info.cz)

Investice do peletového kotle se vrátí za 5 let

drevni-pelety-peletovy-kotelPořizovací náklady peletového kotle jsou v řádu desetitisíců. Podle serveru ceska-peleta.cz se náklady do peletového kotle vrátí zpravidla do pěti let, při přechodu z elektřiny nebo topného oleje ještě dříve.

7 výhod topení dřevními peletami:

  • šetří náklady na vytápění oproti rostoucím cenám elektřiny a plynu
  • šetří čas potřebný pro přípravu a manipulaci s dřívím
  • kotel na dřevní pelety vypouští do ovzduší několikanásobně méně škodlivin než kotel na kusové dřevo
  • dřevní pelety nevyžadují tak velký skladovací prostor jako pro kusové dříví
  • automatický peletový kotel s centrálním zásobníkem a automatickým odpopelněním nabízí stejný komfort jako plynový kotel nebo elektřina
  • topení dřevními peletami je snadné, čisté a ekologické
  • na peletové kotle je možné čerpat státní kotlíkové dotace pro zlepšení čistoty ovzduší

Víte, jaké změny se chystají v ČR pro vytápění elektřinou od roku 2020? Přečtěte si článek Elektrické topení v dřevostavbě - opravdu nejlepší volba?


Líbil se Vám článek?

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

gotop