Vybíráme technické vybavení - vytápění dřevostavby

Vybíráme technické vybavení - vytápění dřevostavby

Redakce | Čtvrtek, 31. leden 2019 |

Přidat na Seznam.cz

Dřevostavby se staví ve velice dobrém nízkoenergetickém provedení, takže stavba sama o sobě má takové parametry, díky kterým je vytápění domu snadnější a náklady minimální. Dřevostavba sice neakumuluje teplo, zato je ale rychle vytopena, takže to nevadí. Pokud stavíte dům s výrobcem dřevostaveb, nabídne vám řešení vytápění na míru.

Topné systémy pro dřevostavby

Jednotliví výrobci mají na výběr z několika topných systémů. Konkrétní řešení se pak vybírá podle parametrů dané dřevostavby. Můžete zvolit například:

  • elektrické topení,
  • plynové topení,
  • vytápění tepelným čerpadlem nebo
  • topení tuhými palivy.

Nemálo zákazníků si ve své nové dřevostavbě také nechává postavit krbová kamna s výměníkem. Na trhu je dnes velký výběr dodavatelů jednotlivých systémů vytápění, kteří vám navrhnou vhodné řešení právě pro vámi zvolený typ dřevostavby, pokud stavíte svépomocí.

kotel-na-tuha-paliva

Ideální typ vytápění dřevostavby

Nelze jednoznačně doporučit určitý typ vytápění, který by paušálně vyhovoval všem dřevostavbám. Vždy záleží na mnoha parametrech, které výběr ovlivní. Jedním z nich je například předpokládaná energetická vlastnost domu, tedy jaké složení stěn, podlah a stropů dřevostavba má, a tím jaké splňuje parametry.

Dalšími kritérii jsou velikost domu nebo orientace stavby vůči světovým stranám. Také záleží na technických možnostech stavby a okolí, např. zda je možné připojit dřevostavbu na plynovou přípojku.

Jak vybrat topný zdroj

Při výběru jakéhokoli zdroje tepla je důležitá jedna zásada, o které lidé často neví - vybrat správný výkon.

Výkon topného zdroje je úměrný tepelné ztrátě domu a další spotřebě tepla spotřebiči, které nejsou určené k vytápění (ohřev užitkové vody, ohřev bazénové vody apod.).

Ekektrický nebo plynový kotel

Pro elektrický nebo plynový kotel platí, že výkon kotle musí s malou rezervou odpovídat tepelné ztrátě domu.

 

Tepelné čerpadlo vzduch-voda

U tepelných čerpadel vzduch-voda klesá výkon s klesající venkovní teplotou a stoupající teplotou topné vody. Podle normy EN 14511 se výkon obvykle udává při venkovní teplotě +2 °C a teplotě topné vody 35 °C.

Tepelná ztáta je stanovena v závislosti na nadmořské výšce pro teploty -12 °C, -15 °C nebo -18 °C (v ČR). Důležitý je proto výkon tepelného čerpadla při venkovní teplotě, která odpovídá těmto výpočtovým hodnotám pro stanovení teplené ztáty, nebo výkon při teplotě -10 °C.

Vhodný výkon tepelného čerpadla pro rodinný dům, s ohledem na investici a náklady na topení, je takový, který pokryje teplenou ztrátu do -8 °C až -10 °C. Při nižších teplotách pak tepelné čerpadlo pracuje společně s dalším zdrojem vytápění např. elektrokotelm.

Moderní komínové systémy

Pokud zvolíte vytápění tuhými palivy, neobejdete se bez komína pro odvod spalin. Ať už budete mít klasický kotel nebo třeba krb s výměníkem. Dnešní moderní komínové systémy umožňují jeho jednoduchou montáž a jeho čištění, údržba a revize jsou již mnohem komfortnější, než tomu bývalo kdysi. Při výběru kotle nebo krbových kamen se řiďte jeho výkonem a velikostí vytápěného prostoru.

Kam s kotlem v dřevostavbě?

Většina moderních kotlů je v současné době dimenzována tak, že se pohodlně vejdou do technické místnosti nebo do větší koupelny. Jejich design odpovídá i tomu, kde bude umístěn. Nemusíte mít tudíž obavy, že by vám kotel zabral půl místnosti.

Designové radiátory

Zároveň i radiátory jsou již designovými prvky domu a jejich nabídka je široká. Na trhu je mnoho českých i zahraničních firem, které radiátory přímo vyrábějí nebo se zabývají jejich distribucí.

designovy-radiator-zehder


Tip: Mezi přední výrobce designových radiátorů nejen pro dřevostavby patří společnosti:


bezramove-sklenene-salave-panely-fenix-ecosun-500-gs-koupelna

Nízkoenergetické vs. pasivní dřevostavby

Výše popsané skutečnosti odpovídají především nízkoenergetickým stavbám. U pasivních domů je to s vytápěním trochu jiné. Nedílnou součástí pasivních domů jsou větrací jednotky s rekuperací tepla, které zabezpečují vynikající kvalitu vzduchu při dodržení tepelné pohody. Teplo, které se odvádí při větrání z domu, lze zpětně využít. V rekuperačním výměníku odevzdává odváděný ohřátý vzduch své teplo vzduchu přiváděnému, a to s účinností až 90 %. Čerstvý vzduch se jednoduše ohřívá na téměř pokojovou teplotu, a nevznikají tak nepříjemné teplotní rozdíly v místnostech.


Tip: Větrání s rekuperací: 1. Praktický příklad větrání s rekuperací - Rodinný dům


Systémy řízení vytápění

Dnešní inteligentní systémy umožňují ovládání vytápění na dálku. Tuto možnost volí stále více zákazníků a nechává si instalovat technologii tak, aby mohli například pomocí mobilního telefonu ovládat a regulovat topení. Jak jsme se již zmiňovali v úvodu, dřevostavba neakumuluje teplo, takže je ideální, když můžete pustit topení například hodinu před příchodem domů. Jakmile se vrátíte z práce nebo z cest, přivítá vás příjemné teplo domova, aniž byste museli topit po celou dobu své nepřítomnosti.

Na ovládání domácnosti stačí chytrý telefon (+video)

Ovládání domácnosti pomocí mobilního telefonu, foto Somfy

Text: Veronika Příplatová

Kam dál?


Řešíte vytápění své budoucí dřevostavby? Přečtěte si další články o vytápění dřevostaveb na našem webu.


Líbil se Vám článek?

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

gotop