I nízkoenergetické dřevostavby potřebují dýchat

I nízkoenergetické dřevostavby potřebují dýchat

Komerční sdělení | Pondělí, 09. září 2019 |

Přidat na Seznam.cz

Čerstvý vzduch ve starších domech zajišťovaly nejen svědomité hospodyňky, které každé ráno otevřely všechna okna dokořán. Dalším důležitým faktorem byla přirozená cirkulace vzduchu v interiéru díky konstrukčním netěsnostem staveb. Nedoléhající okna a jiné škvíry byly v průběhu posledních let nahrazeny dokonale těsnící obálkou. Jak ale zajistit dostatečnou výměnu čerstvého vzduchu v těchto novostavbách? Klasické otevírání oken rozhodně nestačí.

S rozmachem nízkoenergetických a pasivních staveb se nedílnou součástí rodinných domů stalo řízené větrání s rekuperací tepla. Jedině tak do moderních staveb dostanete dostatek čerstvého vzduchu, který je tak potřebný pro bezproblémové fungování lidského těla. Jeho nedostatek naopak způsobí únavu, bolest hlavy, rychlejší šíření nemocí a další nepříjemné potíže.

Abychom se v interiéru cítili příjemně, mělo by být dle nejnovějších propočtů přiváděno do jakýchkoliv uzavřených prostor každou hodinu 25 m3 venkovního vzduchu. Rodinný dům, který obývá čtyřčlenná rodina, by měl mít každou hodinu přísun 100 m3 vzduchu.

Samozřejmě při odchodu všech členů domácnosti mimo domov, není takové větrání nutné. Kvalitní systémy řízeného větrání je možné nastavit tak, aby větraly pouze tam, kde to je nezbytné.

Tato funkce se nazývá zónování a pro efektivní a úsporný chod systému je velmi důležitá. Systém řízeného větrání s rekuperací zároveň minimalizuje tepelné ztráty. Rekuperační jednotka totiž ohřívá čerstvý vzduch teplým odpadním vzduchem.

vlhkost-roseni-privod-vzduchu-kvetina-ve-slklenici-vetrani-vlhkost-v-dome-ilustrativni

Obr.: Čerstvý vzduch je k životu potřeba.

Když řízené větrání, tak to nejtišší

O sofistikovaném větrání je nutné přemýšlet ideálně, než se začne stavět. Tím zajistíte bezproblémové umístění v rámci interiéru a navíc schováte veškeré rozvody během hrubé stavby.

Jedním z parametrů, na který byste při výběru konkrétního výrobku měli dbát, je hlučnost. Některé výrobky na našem trhu totiž opravdu nepatří k nejtišším a mohou při provozu rušit. Nejtišší jednotkou na našem trhu je jednoznačně ventilační systém KombiAir, novinka od společnosti Schiedel, známého výrobce komínových systému.

KombiAir dosahuje při provozu hlukové hladiny pouhých 34 dB. To je sotva slyšitelná hranice, která neruší ani citlivé jedince. Díky tomu ani jednotka KombiAir nepotřebuje technickou místnost, kam je nutné hlučnější systémy schovat, aby nerušily.

KombiAir – špičkový produkt s celou řadou benefitů

KombiAir patří k naprosté špičce z hlediska vysoké účinnosti rekuperační jednotky, která dosahuje 90 %. Přicházející vzduch o teplotě -5 °C se ve výměníku tepla ohřeje vycházejícím vzduchem o teplotě 22 °C na příjemných 20 °C.

Systém KombiAir je vybaven i výše zmíněnou funkcí zónování, díky které můžete účinně regulovat přívod vzduchu podle toho, v jaké místnosti v danou denní dobu pobýváte.

Další výhodou je unikátní svislé řešení, které má minimální nároky na prostor a obejde se bez samostatné technické místnosti. Jednotka se vkládá do modulu o půdorysných rozměrech 360 x 620 mm.

kombiair-rizene-vetrani-s-rekuperaci-tepla-schema-systemu

Obr.: Schéma funkčnosti systému KombiAir. Zdroj: Schiedel

Čistý vzduch ocení nejenom alergici

Závěrem je třeba dodat, že systém řízeného větrání neznamená, že si již nikdy nebudete moci otevřít okno. Dává vám ale možnost volby a především dostatek čerstvého vzduchu, bez kterého se náš organismus neobejde.

Velkou úlevu pocítí především alergici, neboť systém řízeného větrání je vybaven filtry, které dokáží zbavit venkovní vzduch různých alergenů. Pokud bydlíte na rušné ulici, nebudete muset nechávat v letních měsících přes noc otevřená okna a zároveň se vám bude lépe spát.

Více informací o řízeném větrání s rekuperací KombiAir

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

gotop