Krby, kamna, sporáky aneb na co se nejčastěji ptáte

Krby, kamna, sporáky aneb na co se nejčastěji ptáte

Redakce | Pondělí, 21. únor 2022 |

Přidat na Seznam.cz

Ještě před tím, než ceny energií na přelomu loňského a letošního roku leckde až raketově stouply, patřily krby a kamna k oblíbeným zdrojům tepla. V některých domech si je dokonce oblíbili natolik, že elektrické topení prakticky nepoužívají a téměř po celý rok topí pouze dřevem. V souvislosti s růstem cen za teplo se zvýšila také poptávka po krbech a kamnech. Ve spolupráci s Cechem kamnářů ČR jsme pro vás připravili odpovědi na vaše nejčastější otázky.

1. Jaký je rozdíl mezi omítaným a kachlovým sporákem?


Na plášť kachlového sporáku se nejčastěji používá tzv. kachloví neboli kamnářská keramika. Kachle můžou být nejen hladké, ale také v různých vzorech, motivech a hlavně barvách. Takovýto kachlový plášť je nejen krásnou dominantou vaší kuchyně, ale je hlavně praktický – glazovaný povrch se snadno udržuje, což oceníte hlavně v okolí varné plotny. Sporák ale může být i kombinovaný kachle/kamnářská omítka, případně úplně omítaný. Na jeho funkci zvolený povrch nemá vliv, takže kreativitě se meze nekladou.

DrevoaStavby.cz | Nejčastější otázky na krby, kamna a sporáky v domě

Foto: Martin Zeman

2. Stavíme a plánujeme komín s jedním průduchem u obvodové zdi. Uvnitř chceme krbovky a venku zahradní krb. Lze obojí napojit do jednoho průduchu?


Ne. Krb, otevřený krb a krbová kamna musejí být napojena vždy samostatně do samostatného komínového průduchu. Určitě nelze napojit oba spotřebiče do jednoho komína – venkovní krb nebude nikdy dostatečně těsný, aby nerušil komínový tah, a vnitřní spotřebič by tak netáhnul a kouřil do místnosti.

3. Plánujeme stavbu rodinného domku a rádi bychom měli jako vedlejší zdroj vytápění kachlová kamna. Vzhledem k našemu pracovnímu vytížení však počítáme s tím, že se budeme domů vracet až v podvečer a topit budeme pouze příležitostně. Jsou v takovém případě pro nás klasická kachlová kamna vhodná?


Ve vašem případě lze doporučit stavbu sálavého akumulačního krbu. Náběh výkonu je rychlejší než u klasických kamen s akumulací, tzv. těžkých kamen. Navíc si díky jinému systému topení více užijete večery u hořícího ohně za prosklenými dvířky topeniště. Vzhledově lze sálavý akumulační krb navrhnout a postavit tak, že bude jako klasické „kachláky" opravdu vypadat. Pouze doba sálání (akumulace) bude kratší o několik hodin.

DrevoaStavby.cz | Nejčastější otázky na krby, kamna a sporáky v domě

Foto: Martin Zeman

thumb sporak-na-pevna-paliva-s-troubou-KVS-Moravia
 

4. Kamnář nám doporučuje u plánovaných kachlových kamen instalovat automatickou regulaci spalovacího vzduchu. Nevíme, zda je to nutné i v případě, kdy manželka pracuje z domova a může kamna obsluhovat.


Je třeba vědět, že ani ta nejlepší obsluha nedokáže optimálně regulovat množství spalovacího vzduchu. To skutečně dokáže pouze automatická regulace spalovacího vzduchu na základě informace ze snímače teploty spalin na výstupu z topeniště. Pro každý typ topeniště je totiž nutné jiné nastavení množství spalovacího vzduchu v průběhu hoření přikládací dávky dřeva.

Po skončení hoření je třeba přívod vzduchu uzavřít, aby nedocházelo k provětrávání kamen do komínu. V praxi nebude pravděpodobně možné věnovat kamnům tolik pozornosti. Automatickou regulaci lze doporučit zejména u všech topidel s akumulací, tedy u individuálně stavěných kamen (kachlových kamen) a sálavých akumulačních krbů. Investice se vrátí v ekonomice a komfortu provozu.

5. Právě stavíme nový dům, do kterého bychom si chtěli pořídit kachlový sporák. Nejsme si však jisti, zda je tento typ kachlových kamen vhodný do novostavby.


Kachlový sporák je z hlediska účelu a univerzálnosti opravdu těžko překonatelný typ topidla. Je však třeba dobře zvážit, zda svým výkonem nebude příliš přetápět obytný prostor. Je nutné zvážit všechny okolnosti včetně toho, zda máte možnost v době vaření či pečení přebytečné teplo účelně využít například odvětráním do horních částí domu, chodeb apod. Pokud ve spolupráci se zkušeným kamnářem tuto problematiku vyřešíte, stane se kachlový sporák vaší jistotou i v době, kdy jiné zdroje tepla nebudou schopny provozu například z důvodu přerušení dodávky elektrické energie.

DrevoaStavby.cz | Nejčastější otázky na krby, kamna a sporáky v domě

Foto: Michal Odehnal, KVS MORAVIA

thumb krbova-kamna-v-masivni-drevostavbe
 

6. Chceme si pořídit menší kachlová kamna do obýváku v přízemí starého podsklepeného domu s prkennou podlahou. Bude třeba ji zpevnit a upravit?


Ano. Podle českých norem musí být podlaha pod spotřebičem a před ním do vzdálenosti 800 mm před sklem a 400 mm vlevo i vpravo od skla nespalná/nehořlavá, čemuž prkna nevyhovují. Kamna samotná pak mohou vážit i několik set kilogramů, proto je potřeba i k úpravě podlahy přistupovat po konzultaci s kamnářem. Ten by měl podle spotřebiče zvážit všechny možnosti, ve složitějších případech je vhodné povolat statika a nechat si nosnost podlahy ověřit.

DrevoaStavby.cz | Nejčastější otázky na krby, kamna a sporáky v domě

Foto: Martin Zeman

7. Máme přízemní domek s nízkou střechou a nejsme schopni dosáhnout potřebné účinné výšky komínu pro napojení krbových kamen. Existuje způsob, jak tento problém vyřešit?


Ano, tento problém lze vyřešit. Norma ČSN 73 4201 přímo říká: „Nejmenší dovolená účinná výška komínového průduchu je 5 m. V jednotlivých případech je možno připojit lokální spotřebič i do komínového průduchu s menší účinnou výškou než 5 m, pokud se prokáže výpočtem spalinové cesty (dle kapitoly 5), že je tato výška pro připojovaný spotřebič dostačující."

Pokud tomu tak nebude, váš problém lze vyřešit i montáží tahového ventilátoru nebo komínového nástavce. V první řadě je však třeba se při řešení tohoto problému obrátit na odbornou kominickou firmu, která vám například poradí, jaký ventilátor použít, odborně vám jej nainstaluje, změří komínový tah a vystaví revizní zprávu.

thumb jak-spravne-topit-uvodni
 

8. Rekonstruujeme dům z počátku 20. století a chceme si do něj pořídit krb. Musíme rekonstruovat i komín? Je původní, ale v dobrém stavu.


Komín musí posoudit revizní technik spalinových cest. I když se vám komín zdá v pořádku, platí, že komíny v rodinných a bytových domech se mají navrhovat jako vícevrstvé. To znamená nerezová vložka a zdivo nebo šamot/izolace/ tvárnice atd. Komín ze začátku minulého století zděný jen z plných cihel tuto podmínku nesplní.

DrevoaStavby.cz | Nejčastější otázky na krby, kamna a sporáky v domě

Foto: Martin Zeman

9. Jak často se má měnit těsnění dvířek? Mělo by se nějak speciálně ošetřovat, aby vydrželo déle?


U víkendového topení vám těsnění dvířek bude dobře sloužit nejspíš čtyři až šest let, ale nezatápíte-li jen svátečně, počítejte v průměru se třemi roky. Čím méně budete používat agresivní čističe skla, které mají tendenci za těsnění zatékat, tím vám těsnění vydrží déle.

DrevoaStavby.cz | Nejčastější otázky na krby, kamna a sporáky v domě

Foto: Paul Maguire

10. Jakou optimální vlhkost má mít dřevo na topení?


Dřevo na topení má mít vlhkost menší než 20 %. Čerstvě pokácené dřevo obsahuje cca 50 % vody. Pokud topíte čerstvým dřevem, spotřebuje se značná část energie na vysoušení dřeva v topeništi. Mimo to voda, která se mění v páru při 100 °C, výrazně snižuje teplotu hoření. Při topení čerstvým dřevem je přibližně dvojnásobná spotřeba dřeva pro vytvoření stejného množství energie než u dřeva vysušeného. Vlhké dřevo mimo to výrazně více dehtuje, což se v první řadě projeví na zakouření skel topeniště a následně zanášení celé spalinové cesty. Může to vést až ke vznícení sazí v komíně, nenávratnému poškození komínu a případně dalším škodám na majetku.

DrevoaStavby.cz | Nejčastější otázky na krby, kamna a sporáky v domě

Zdroj obrázku: Cech kamnářů ČR

11. Jak správně topit v kamnech na dřevo?


Často se setkáváme s tvrzením, že nejlepší způsob topení je přiložit a omezit přívod vzduchu, aby v kamnech vydrželo hořet co nejdéle. Hoření s nedostatkem spalovacího vzduchu má však negativní vliv na složení spalin, tedy toho, co během topení odchází komínem do ovzduší. Nadměrná produkce sazí zanáší kamna a komín a oxid uhelnatý je doslova chrlen do ovzduší. Každý kamnář je povinen poskytnout uživateli návod, ve kterém je srozumitelně popsáno, jak nové topidlo správně obsluhovat, a že individuálně stavěné spotřebiče jsou určeny pouze pro spalování kvalitního palivového dřeva nebo dřevních briket.

DrevoaStavby.cz | Nejčastější otázky na krby, kamna a sporáky v domě

Foto: Martin Zeman

12. Sklo dvířek u kamen se neustále zanáší sazemi. Mysleli jsme, že je to běžné, ale sousedům to kamna nedělají. Topím jen suchým dřevem, čím to tedy může být?


Příčin častého zanášení skla u kamen může být řada – od zaneseného komína přes špatně vybraný a nevhodný spotřebič či kvalitu paliva až po špatné ovládání spotřebiče. Usazování probíhá v případě, že je ve spalovací komoře příliš nízká teplota nebo například neefektivně využíváte přívody vzduchu do topeniště. Pamatujte na to, že přívod vzduchu musí být otevřen nejen při zatápění nebo po přiložení (pro rychlejší vzplanutí paliva), ale je důležité, aby byl vzduch přiváděn i v průběhu hoření plamene.

Přívody vzduchu nikdy nezavírejte úplně, pokud v topeništi vidíte plamen. Nechávejte jej otevřený mezi 40 a 60 procenty. Některé spotřebiče mají více ovladačů přívodu vzduchu do topeniště, prostudujte si tedy návod výrobce. Pravidlem u topenišť s více přívody vzduchu bývá, že nejdříve se zavírá vzduch pod rošt a až poté se zlehka reguluje přívod vzduchu buď na sklo nebo do horní části topeniště. Pokud se sklo černí i nadále, kontaktujte svého dodavatele a celou situaci s ním proberte. Správně by vám měl kamna předat osobně se vzorovým zátopem a vysvětlit regulaci. Základem je ale vždy vyschlé dřevo na topení.

DrevoaStavby.cz | Nejčastější otázky na krby, kamna a sporáky v domě

Foto: Martin Zeman

13. Jak by se mělo skladovat dřevo, aby bylo v optimálním stavu k topení v kamnech?


Dřevo na topení je třeba skladovat tak, aby vysychalo. Optimálně je skladujte naštípané, aby mělo trojúhelníkový tvar s velikostí hrany asi 10 cm – v tomto ohledu ale vycházejte z rozměrů svého topeniště, neboť například pro sporáky může být i výrazně menší. Dřevo správně vysychá, pokud je skladováno na suchém a dobře větraném místě, kde je zajištěno provětrání od země, od stěn a nejlépe i mezi jednotlivými řadami dřeva. Pro urychlení procesu schnutí dřevo skladujte křížem.

Pamatujte také na to, že do dřevěných hrání nesmí shora pršet. Obecně platí, že měkká dřeva vysychají při stejných podmínkách rychleji než dřeva tvrdá. Měkké dřevo vyschne na vlhkost 20 % asi za dva roky, tvrdé asi za tři roky. Při skládání dřeva mějte na paměti i stabilitu hrání s ohledem na sesychání – musíte prostě upravit výšku hrání v závislosti na délce polen.

DrevoaStavby.cz polínka dřeva

Foto: Dmitry Islentyev

Článek byl připraven ve spolupráci s Cechem kamnářů (www.cechkamnaru.cz)


drevostavby-sruby-a-roubenky-2022-01-mega-menu

Tento článek vyšel v časopisu sruby&ROUBENKY 1/2022

Objednejte si krásně vonící výtisk časopisu s kvalitními fotografiemi pouze za 85 Kč

koupit časopis

 

SaR 1-2022

Líbil se Vám článek?

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

gotop