Spojení elektrického sálavého vytápění, fotovoltaiky a vysokokapacitních baterií má v rezidenční sféře budoucnost

Spojení elektrického sálavého vytápění, fotovoltaiky a vysokokapacitních baterií má v rezidenční sféře budoucnost

Komerční sdělení | Sobota, 11. únor 2023 |

Přidat na Seznam.cz

Přispívá k tomu také kombinace elektrického sálavého vytápění a sálavých kamen nebo krbových vložek. Energetická krize způsobená přeregulovaností energetiky ve spojení s ideologickou slepotou paralyzovala fungující energetický trh. Válka na Ukrajině a její důsledky série špatných energetických rozhodnutí EU z minulosti jen urychlila. Přesto jsou v současné složité situaci perspektivy velkoplošného elektrického sálavého vytápění docela dobré.

Ekonomicky silnější část populace může zvýšit svoji energetickou soběstačnost instalací FVE a chytrých bateriových úložišť


Například bateriová stanice HES od firmy AERS s kapacitou 41 kWh už takto reálně funguje a aktivně využívá denní spotový trh s elektrickou energií. Tímto způsobem lze v současnosti snížit cenu elektrické energie po většinu roku na předkrizovou úroveň, v období topné sezony potom o něco vyšší, nicméně stále o desítky procent méně než při jejím přímém nákupu.

DrevoaStavby.cz | bateriérové úložiště HES

obr.: Bateriová stanice HES. Foto: AERS

Více informací o bateriových stanicích HES od firmy AERS→

I u zákazníků s běžnými příjmy existuje řešení


Jedním z důvodů, proč je spotřeba elektrické energie v budovách vytápěných sálavými systémy o cca 40 % nižší než u teplovodních systémů s tepelnými čerpadly, je skutečnost, že sálavé systémy se v budovách velmi často kombinují například s kamny na dřevo či krby. Na rozdíl od teplovodních systémů totiž sálavé systémy zcela automaticky reagují na jakýkoliv další tepelný zdroj v místnosti, ať již je jím krb, žehlička, varná deska či člověk.

Pro tuto svoji výhodu je tato kombinace velmi často využívaná, přičemž podíl jednotlivých energií je možno plně přizpůsobit možnostem a potřebám uživatele. Opět na rozdíl od teplovodních systémů je zde možné bez jakýchkoliv dodatečných ztrát způsobených cirkulací teplé vody libovolně omezit vytápění v jednotlivých místnostech a v komfortním režimu provozovat pouze některé, a to v míře ekonomicky únosné pro uživatele.

DrevoaStavby.cz  stropní topná fólie Ecofilm C

obr.: Instalovaná stropní topná fólie v ložnici. Zdroj: FENIX

Více informací o Energetickém konceptu Fenix→

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

gotop