Celoplošné vytápění a chlazení v dřevostavbách

Celoplošné vytápění a chlazení v dřevostavbách

Redakce | Čtvrtek, 29. únor 2024 |

Přidat na Seznam.cz

V průměru se u nás každý rok postaví téměř tři tisíce dřevostaveb a dá se předpokládat, že s příklonem k ekologickému způsobu bydlení se jejich počet bude zvedat. To také znamená, že vzroste zájem o nízkoenergetické či pasivní domy. Podmínkou jsou samozřejmě nízké energetické náklady, zejména z pohledu vytápění nebo i chlazení. K tomuto cíli vedou různé cesty z nichž jedna splní bezezbytku všechny zmíněné podmínky. Jedná se o celoplošné podlahové vytápění a případně i chlazení v systému REHAU.

Celoplošný způsob vytápění/chlazení těží ze svého principu pozvolného předávání tepla (chladu) od zdroje ke všem předmětům v místnosti a následně pak na člověka, který teplo vnímá mnohem intenzivněji. Tento na první pohled složitější proces je výhodnější než cokoliv jiného, protože umožnuje vytápět místnost minimálně o 1 až 2 °C méně než je obvyklé, a přece bude dosaženo stejného komfortu. Celoplošný systém nevíří prach a nezpůsobuje teplotní šoky jako například v momentě po zapnutí klasické klimatizace. V prostoru také nepřekáží, protože topné potrubí je schované v podlaze, ve stropu anebo ve stěnách (podle toho jaký systém se zvolí). Rodiny s dětmi, alergici i domácími zvířata to jistě ocení.

Celoplošné chlazení a vytápění REHAU

Zdroj: REHAU

V kombinaci s tepelným čerpadlem, navíc dovybaveným chladicím modulem, bude dřevostavba vytápěna a chlazena velmi efektivním způsobem po celý rok. Systém je nízkoteplotní, protože v topném potrubí proudí médium o teplotě 25 až 30 °C (v případě chlazení cca 19 °C), což přispívá ke značné úspoře provozních nákladů. Podmínkou je pochopitelně inteligentní regulace, která celý proces v dlouhodobém horizontu hlídá a umí přizpůsobovat aktuálním podmínkám. REHAU doporučuje v tomto případě regulaci NEA SMART 2.0. Optimální povrchovou teplotu podlahy je vhodné udržovat mezi 22 až 25 °C.

Celoplošné chlazení a vytápění REHAU

Zdroj: REHAU

V případě dřevostaveb je vyhledávanou alternativou systém RAUTHERM SPEED K, který spočívá v instalaci topného potrubí na systémovou desku s pomocí suchého zipu. Je to nejrychlejší a nejsnadnější způsob instalace s minimální stavební výškou. V přízemí dřevostavby bývá skladba podlahy doplněna o EPS tepelnou izolaci a hydroizolaci, a pokud je dům patrový, je v patře důležitá z hlediska komfortu kročejová izolace.

Potrubí RAUTHERM je vyrobeno z high-tech materiálu PE-Xa, jenž vyniká odolností proti opotřebení, pevností a stabilitou, což eliminuje riziko chyb na stavbě. Doporučuje se navrhovat topné okruhy tak, aby nebylo nutné potrubí spojovat, přesto má REHAU speciální a vysoce bezpečný systém spojování s pomocí násuvné objímky (používá se především u rozvodů vody RAUTITAN).

Někdo dává v přízemí přednost anhydritové zálivce potrubí, jiný upřednostní betonovou mazaninu, která má sice pomalejší náběh teplot, ale zase akumuluje po delší dobu teplo. Za ideální z hlediska teplotního spádu se považuje kombinace podlahového topení a stropního chlazení. Nicméně i v případě jednoduššího systému podlahového vytápění a chlazení je možné dosáhnout velmi efektivních výsledků. S chytrou regulací, dobře navrženým projektem, vhodně zvolenou skladbou obálky objektu včetně zateplovacího systému může tento způsob vytápění a chlazení ušetřit ročně až 30 % provozních nákladů ve srovnání s tradičními systémy. Návratnost počáteční investice se tak relativně rychle zkrátí.

Celoplošné chlazení a vytápění REHAU

Zdroj: REHAU

REHAU má v oblasti celoplošných systémů vytápění a chlazení dlouholeté zkušenosti a tradici. Čerpá z obrovského počtu instalací a tím i zkušeností. Kromě již zmíněného systému nabízí širokou a bezkonkurenční paletu alternativních řešení pro naprostou většinu situací. Systémy REHAU, to je deset stupňů ke zlaté!

Více informací o systémech chlazení a vytápění→

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

gotop