Cedrové dřevo je ideální nejen pro stavbu roubených domů, objevte jeho další využití

Cedrové dřevo je ideální nejen pro stavbu roubených domů, objevte jeho další využití

Dana D. Daňková | Pondělí, 21. září 2020 |

Přidat na Seznam.cz

Západní červený cedr je úžasná dřevina mnoha barevných odstínů, zajímavé textury, skvostného vzhledu a nádherné přírodní jemné vůně léčivých esenciálních olejů. Domy z tohoto dřeva jsou schopny udržet optimální vlhkost v místnosti, i bez použití ochranných nátěrů je neobyčejně trvanlivé a odolné vůči plísním, houbám, hmyzu i povětrnostním podmínkám. V domě udržuje cedr díky svým vlastnostem elektrostaticky neutrální prostředí s vyrovnaným mikroklimatem. Jaký je červený cedr pod drobnohledem odborníka? Ptali jsme se Ing. Štěpána Bartoše, který cedrové domy staví a této dřevině se podíval hluboko pod kůru.

Většinu masivních dřevostaveb stavíte právě z cedru. Čím vás tak zaujal?

Cedr považuji za ideální dřevinu pro stavbu roubených domů. V porovnání se smrkovými, borovými či modřínovými hranoly, z nichž také stavíme roubenky či jiné dřevěné konstrukce, má cedr jednoznačně nejvíce pozitiv. Je velmi lehký, při relativní vlhkosti 12 procent má objemovou hmotnost 370 kg/m3, což je o 90 kg méně než smrk ztepilý, a přitom si zachovává srovnatelnou životnost s dubem letním. Díky tomu má cedrové dřevo úžasné tepelněizolační vlastnosti.

Pokud bych ho měl porovnat například se zmiňovaným modřínem, který má také velmi vysokou životnost, jsou tepelněizolační vlastnosti cedru lepší o desítky procent. Kromě toho cedr oproti modřínu a borovici není smolnatý, což je při jeho opracovávání velmi příjemné.

Každý, kdo někdy zpracovával modřín, může říci, jakou dokáže udělat „paseku" na pracovišti a jak smůla obalí nástroje. Navíc je cedr je velmi měkký, snadno se hobluje, brousí, drásá a vrtá. To ocení zejména truhláři při výrobě nábytku.

cedrove-drevo-stit-domu

obr.: Bednění štítu cedrovýmí prkny "na tupo" s následným přelaťováním spár. Foto: Štěpán Bartoš

Zmiňujete výrobu nábytku, na co všechno se tedy cedr používá?

Kromě zmíněných roubenek a veškerých klasických truhlářských produktů je cedr velmi oblíbený také jako obklad fasád, zde je poptávka velmi vysoká. Protože je značně odolný vůči vodě a zároveň má nízkou tepelnou vodivost, často se využívá na výrobu saun a lavic do nich. A to ať už masivních roubených saun, či jen jako palubkový obklad. Ani při vysokých teplotách v sauně totiž dřevo nepálí.

cedrove-drevo-plot

obr.: Plot z cedrových prken. Opět bez ošetření nátěrem. Foto: Štěpán Bartoš

Existují tedy vůbec nějaká negativa červeného cedru? Na co se naopak nehodí?

Cedrové dřevo má velmi krátká vlákna a je poměrně křehké. Osobně ho tedy nepoužívám na více namáhané konstrukce, jako jsou stropní či vazné trámy v krovech. Tam volím nejčastěji smrkové BSH profily.

cedrove-drevo-loznice

obr.: Konstrukce postele z přeplátovaných rostlých hranolů červeného západního cedru. Foto: Štěpán Bartoš

Používá se pro stavbu domů cedr v syrovém nebo vysušeném stavu, jsou případně vhodné i lepené hranoly?

V naprosté většině používáme cedr přirozeně vysušený. Například první cedrovou roubenku v roce 2017 připravujeme z cedru řezaného v srpnu 2014. Stavět roubenku ze syrového dřeva je nevhodné, protože na výšku seschne v řádu jednotek centimetrů na patro a navíc nevíte, kde se časem objeví výsušné trhliny, zda se hranol ve stěně nezkroutí a podobně. Často jsou navíc takovéto roubenky vystaveny teplotnímu šoku, protože dřevo ještě není vysušené a majitelé již začnou v roubence topit. To velikosti trhlin ještě umocní.

V dnešní době chtějí lidé bydlet hned, málokdo si nechá postavit hrubou stavbu, aby se na ni následující tři, čtyři roky jen díval a čekal, až vyschne, aby ji mohl začít užívat. Pro některé zakázky je třeba použít jiné profily, než máme běžně skladem. V tom případě musím cedr objednat a uměle dosušit, nebo se konstrukce musí přizpůsobit budoucímu většímu sesednutí. Bohužel na českém trhu není firma, jež by se zabývala lepením hranolů z červeného cedru. Je to škoda, protože představa, že máte k dispozici takové možné dimenze a délky včetně pevnostních charakteristik, jaké se běžně nabízejí pro smrkové BSH profily, je více než lákavá.

cedrove-drevo-konstrukce

obr.: Moderní rohový rybinový spoj z cedrových hranolů 192 x 192 mm. Foto: Štěpán Bartoš

Proč by si měl stavebník zvolit právě cedrové dřevo? Oproti ostatním užívaným dřevinám je obvykle dražší, což bude asi důležitý aspekt při rozhodování...

Jak již bylo řečeno, pokud vezmu v potaz výrazně lepší tepelněizolační vlastnosti cedru a to, že roubenka z cedrového dřeva bez nátěru bude mít minimálně stejnou životnost, jako roubenka smrková, kterou je třeba natírat každých pět let, vrátí se počáteční vyšší investice do deseti let. Nádherná struktura, rozmanitost barev a intenzivní vůně červeného západního cedru jsou už jen pomyslnou třešničkou na dortu.

Ing-Stepan-Bartos
Ing. Štěpán Bartoš
importér červeného západního cedru a stavitel roubených a skeletových konstrukcí

cedrove-drevo-roubenka

obr.: Moderní celoroubený rodinný dům bez ošetření nátěrem. Foto: Štěpán Bartoš


Mohlo by vás zajímat...

Dřevostavba z cedru
 
Roubenka z cedru
 
Bungalov z cedru
 
SaR 2-2017
Ing. Dana D. Daňková

Ráda přicházím věcem na kloub, z čehož mé okolí někdy ztrácí nervy :-), a ráda se učím, v životě i v práci potřebuji tvořivost. Zajímá mne architektura, stavební technologie a funkční design

Nejnovější články autora


Líbil se Vám článek?

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

gotop