Roubenka ve spojení cedru, skla a kamene

Roubenka ve spojení cedru, skla a kamene

Dana D. Daňková | Pondělí, 13. leden 2020 |

Přidat na Seznam.cz

Masivní dřevostavby mají obecně určité kouzlo, pro své majitele jsou však velmi často navíc i srdeční záležitostí. A nemusí jít zdaleka pouze o tradiční stavby, stále více se objevují i domy v moderním architektonickém stylu, které splňují představy majitelů o komfortním a pohodlném bydlení.

Taková je i cedrová roubenka v Podkrkonoší, kterou si pořídili Libuše a Libor. Je nejen jejich domovem, ale Libuše zde má i sídlo podnikání a pracovnu, tráví zde proto velmi mnoho času. Při návrhu kladli tedy důraz nejen na to, aby dům splňoval všechny požadavky na rodinné bydlení, ale byl i příjemným místem k práci a relaxaci.

Prostorná a vzdušná dřevostavba

Když přemýšleli o stavbě nového domu, byly jejich prioritou velký pozemek a zdravé klima v domě. „Pocházím z velkého statku, kde byl kolem domu vždy dostatek volného prostoru," vypráví Libuše. „Takový pozemek jsme našli právě zde, místo pro stavbu domu jsme pak hledali s proutkařem v souladu se správnými toky energie. A stejně jako pozemek, i dům měl být prostorný, vzdušný, a navíc též z masivního dřeva. Líbily se mi současné a moderní dřevěné domy, určitě nemělo jít o roubenku s malými okny, jaké jsou v tomto kraji obvyklé."

navsteva-drevostavby-ve-spojeni-cedru-skla-a-kamene-bartos-drevostavby-exterier-zahrada-koupaci-jezirko

Obr.: Moderní cedrová roubenka v krásném místě s výhledem do kraje. Velký pozemek Libuše a Libor ještě zkrášlili a i po několika letech se jim zde dobře bydlí. Foto: Martin Zeman, Štěpán Bartoš

Roubenka z cedru

Při výběru stavebního materiálu objevili kanadský cedr a tato dřevina je pak dovedla ke staviteli. Po návštěvě domu majitele firmy – jak jinak než z červeného cedru – bylo rozhodnuto: vzhled a krásná vůně dřeva měly být rovněž průvodními znaky domova Libuše a Libora.

Podobě domu věnovali od počátku velkou pozornost. Oslovili architekta Jana Babinského, který s nimi předobraz domu podle jejich přání vytvořil. Ano, právě výraz „vytvořil" nejlépe vystihuje vznik návrhu stavby – skici byly kresleny ručně, koncepci a vzhled majitelé s architektem podrobně probírali. Výsledná podoba návrhu byla proto propracovaná do všech podrobností. Zdálo se, že stavba domu může začít.

navsteva-drevostavby-ve-spojeni-cedru-skla-a-kamene-bartos-drevostavby-exterier-terasa-zahrada

Obr.: Roubenka je postavena ze surového dřeva. Povrch stěn není zvenku ani zevnitř nijak ošetřen, není to třeba. Mění se pouze vzhled dřeviny podle toho, zda na ni svítí sluníčko nebo více prší. Foto: Martin Zeman, Štěpán Bartoš

navsteva-drevostavby-ve-spojeni-cedru-skla-a-kamene-bartos-drevostavby-exterier-terasa-zahrada-skalka


"Je důležité věnovat svému domu čas již před začátkem stavby."


navsteva-drevostavby-ve-spojeni-cedru-skla-a-kamene-bartos-drevostavby-exterier-zimni-zahrada-terasa-celkovy-pohled

Obr.: Masivní dřevostavba potřebuje prostor. Toto místo je pro ni ideální. Foto: Martin Zeman, Štěpán Bartoš

Komplikace na cestě za dřevostavbou

Tak jednoduché to však nebylo. Ukázalo se totiž, že architekt nikdy nenavrhoval dřevěný dům, a návrh, byť stavebníkům ve všech ohledech vyhovoval, nebylo možné ze dřeva v této podobně postavit. Ze stavby domu tak kvůli tomu dokonce málem sešlo. Vzájemné vztahy investorů s architektem i se stavitelem byly pak prověřovány i během stavby – mnohokrát měla každá strana svůj pohled na věc a všichni měli vlastně v podstatě pravdu.

Vždy se však podařilo najít kompromis, ovšem nikoliv jako nouzové, ale vskutku smysluplné řešení, často i výhodné. Tak tomu bylo například s bazénem plánovaným původně v interiéru domu. „Protože mi vadí chlór," vysvětluje Libuše, „musel by bazén být napuštěn slanou vodou a veškeré rozvody tedy z nerezu, což by bylo drahé.

Změnili jsme proto projekt a předělali jsme prostor na společensko-sportovní místnost, která slouží k rodinným oslavám, setkáváním s přáteli i jako tančírna či tělocvična. Máme zde také infrasaunu – materiál připravil také dodavatel stavby, saunu stavěl odborník na tato zařízení. K dispozici je zde sprchový kout a WC. A ke koupání využíváme koupací jezírko na zahradě, hluboké asi 2,5 metru s délkou pro plavání 15 metrů. Můžeme se koupat venku v krásné přírodě, což je velký bonus."

navsteva-drevostavby-ve-spojeni-cedru-skla-a-kamene-bartos-drevostavby-exterier-zimni-zahrada

Obr.: V kamenné přístavbě domu je zimní zahrada a v přízemí sálek, sloužící k tanci, sportu či setkávání s přáteli. Čelní strana přístavby je prosklená přes obě podlaží a oba prostory tak propojuje. Foto: Martin Zeman, Štěpán Bartoš

Přírodní vzhled a komfortní vybavení moderní roubenky

Do domu se vstupuje zádveřím vedoucím přímo do obývacího pokoje, propojeného s kuchyní a jídelnou. Celý tento prostor je otevřen přes druhé nadzemní podlaží do krovu. Štítová stěna je velkoryse prosklena, interiér je díky tomu vzdušný a světlý, Toto místo je pro ni ideální, jak si Libuše s Liborem přáli.

navsteva-drevostavby-ve-spojeni-cedru-skla-a-kamene-bartos-drevostavby-interier-obyvaci-pokoj-galerie

Obr.: Ideální spojení dřeva, kovu a skla je mottem tohoto domu. Foto: Martin Zeman, Štěpán Bartoš

navsteva-drevostavby-ve-spojeni-cedru-skla-a-kamene-bartos-drevostavby-interier-obyvaci-pokoj-krb-pohled-z-galerie

Obr.: Obývací pokoj je otevřen do krovu a s horním patrem propojen prostřednictvím otevřené galerie. Foto: Martin Zeman, Štěpán Bartoš

Na tomto podlaží je dále ještě Libušina pracovna, ložnice manželů se šatnou a koupelnou s WC. Koupelna je prostorná se dvěma umyvadly a komfortně vybaveným sprchovým koutem.

„Vanu nemáme v žádné koupelně, já se nerada koupu a navíc až budeme starší, vanu využívat nebudeme. Toaleta je zde přístupná z koupelny, ale je oddělena posuvnými dveřmi a opatřena vlastním umyvadlem a ventilací."

navsteva-drevostavby-ve-spojeni-cedru-skla-a-kamene-bartos-drevostavby-interier-koupelna-sprchovy-kout

Obr.: Koupelna je zařízena pohodlně a účelně – dvě umyvadla, komfortní sprchový kout, žádná vana. Foto: Martin Zeman, Štěpán Bartoš

Součástí společného obytného prostoru jsou i schody na galerii v podkroví, z níž lze vstoupit do dvou pokojů dcer a do hostinského pokoje. Dále je zde také koupelna, WC a sklad.

navsteva-drevostavby-ve-spojeni-cedru-skla-a-kamene-bartos-drevostavby-interier-schodiste

Obr.: Páteř z kovu dodává konstrukci schodiště eleganci a lehkost. Foto: Martin Zeman, Štěpán Bartoš

Domácí pracovna

Libušina pracovna má svůj vlastní vstup, oddělený od zbylé části domu, a patří k ní ještě WC pro návštěvy. Je propojena se zimní zahradou, umístěnou ve zděné dvoupodlažní přístavbě. „Pracovna měla být původně od zimní zahrady oddělena, bylo by ale škoda takový prostor uzavírat, díky tomu zde mohu mít spoustu květin, které mi zpříjemňují pracovní čas."

navsteva-drevostavby-ve-spojeni-cedru-skla-a-kamene-bartos-drevostavby-interier-pracovna

Obr.: Libušina pracovna je, stejně jako celý dům, plná květin. Foto: Martin Zeman, Štěpán Bartoš

Návrh interiéru roubenky

Interiér domu vznikal, stejně jako projekt, ve spolupráci s odborníkem. „Dům je zařízen ke spokojenosti celé rodiny. Tomáš Krebs, na kterého jsme se obrátili, navrhl veškeré vybavení v celém domě – dveře, okna, schodiště, nábytek, podlahové krytiny, osvětlení i vypínače. Kromě designu oceňuji i jeho pohled na provozní řešení domu – například v kuchyni jsou v rohové části linky instalovány karusely, úložný prostor je tedy efektivně využit a uložené nádobí je dobře přístupné."

navsteva-drevostavby-ve-spojeni-cedru-skla-a-kamene-bartos-drevostavby-interier-kuchyne

Obr.: Kuchyně je moderně a také účelně zařízena, nádobí a pomůcky jsou uloženy ve skříňkách nebo viditelně, kde mají i funkci dekorace. Foto: Martin Zeman, Štěpán Bartoš

navsteva-drevostavby-ve-spojeni-cedru-skla-a-kamene-bartos-drevostavby-interier-kuchyne-stresni-okno


"Jedním z pozitiv tohoto domu je spousta světla."


navsteva-drevostavby-ve-spojeni-cedru-skla-a-kamene-bartos-drevostavby-interier-zadveri-ulozne-prostory

Obr.: Praktický pohled Tomáše Krebse na řešení provozních částí domu se projevil i zde instalací posuvného ramena na odkládání ramínek s oblečením. Foto: Martin Zeman, Štěpán Bartoš

Zahrada pozornosti hodná

Hned při prvním pohledu na úpravné okolí domu je patrné množství práce, kterou jí majitelé věnovali. „Za domem byla skládka hlíny," popisuje Libor, „tu jsem navozil kolem domu a vytvořil tak odstup, svažité okolí je díky tomu plastičtější. Na místě skládky jsme postupně vybudovali menší hřiště s umělým trávníkem, dokončujeme ohniště. Snažíme se zde vytvořit co nejvíce takových ploch, které nevyžadují příliš velkou péči, ale vypadají pěkně. Malá část zahrady je také užitková, pěstujeme zeleninu a máme několik ovocných stromů. Když je to možné, děláme vše ručně sami, technika sice pomůže, ale je těžká a přidělá tedy zase další práci.

Jezírko je přírodní, vybavené pouze mechanickou filtrací vody, ale určitě není bezúdržbové, vyžaduje pravidelnou péči o vodu i rostliny kolem, čistíme také dno. Důkazem, že to zřejmě děláme správně, jsou čolci, užovky, potápníci, vážky, šídla a další vodní „havěť". A hladina láká různé ptáky k napití a ke koupeli."

navsteva-drevostavby-ve-spojeni-cedru-skla-a-kamene-bartos-drevostavby-exterier-zahrada-koupaci-jezirko-celkovy-pohled

Spokojenost s masivní dřevostavbou

S domem jsme spokojeni, nic bychom neměnili. Je z masivního dřeva a v krásném místě s úžasným výhledem. I dispozice a vybavení nám vyhovují, protože vše bylo předem dobře promyšlené. Už v době, kdy tu byl jen betonový základ, jsme zde vlastně „bydleli" – všechno už bylo namalované, a tak to zůstalo i ve skutečnosti. Jediné, co bychom si již nepořídili, je drtič odpadu. Vůbec ho nepoužíváme, díky tomu, že třídíme odpad, není potřeba, navíc má velkou spotřebu vody.

navsteva-drevostavby-ve-spojeni-cedru-skla-a-kamene-bartos-drevostavby-exterier-terasa-koupaci-jezirko-vyhled

Obr.: Z prostorné terasy navazující na obývací pokoj je výhled na Podkrkonoší. Foto: Martin Zeman, Štěpán Bartoš


Technické parametry

  • Zastavěná plocha včetně terasy: 409 m2
  • Podlahová plocha: 360 m2
  • Konstrukční systém: kombinovaný roubený a zděný, dřevěná část z červeného cedru
  • Teplo: tepelné čerpadlo, záložní zdroj krb
  • Realizace: BARTOŠ DŘEVOSTAVBY s.r.o., www.bartos.cz

navsteva-drevostavby-ve-spojeni-cedru-skla-a-kamene-bartos-drevostavby-pudorys


Foto: Martin Zeman a Štěpán Bartoš
Redakčně upraveno pro web

SaR 4-2019
Ing. Dana D. Daňková

Ráda přicházím věcem na kloub, z čehož mé okolí někdy ztrácí nervy :-), a ráda se učím, v životě i v práci potřebuji tvořivost. Zajímá mne architektura, stavební technologie a funkční design

Nejnovější články autora

Vaše komentáře (4)

Nejnovější články v kategorii “Návštěvy dřevostaveb”

Více článků »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop