Tisk
Dřevostavba plná tónů

Dřevostavba plná tónů

Helena Petáková | Pondělí, 09. září 2013 |

Přidat na Seznam.cz

Krásný dřevěný dům se nachází v lesích Portlandu ve státě Oregon. Kamenitý pozemek strmého svahu umožnil tvůrcům studia Architects Oshatz přenést hlavní patro do úrovně korun a vytvořit tak pocit, že se nacházíte v domě na stromě. Klient - milovník hudby – měl přání, aby se jeho domov stal nejen součástí přírodní krajiny, ale také svým tvarem aby harmonoval s tokem hudby.

d07W2428E07W2426Dům zčásti připomíná objektiv, ale přitom uhýbá mechanice kamery. Je těžké zachytit způsob, jakým vnitřní prostor hladce proplová až do exteriéru. Návštěvník musí domem osobně opravdu projít, aby porozuměl jeho spletitosti a napojení na okolní přírodu.

E07W2409dE07W2402Jedním z příkladů je přírodní dřevěný strop, vznášející se na tvarovaných vrstvených trámech, které procházejí velkoryse prosklenou stěnou, obtáčející hlavní obytnou místnost.

E07W2434E07W2408Zvnějšku jsou zakřivené stěny pokryty dřevěným obkladem a zvětralým kovem, oba materiály opět dům organicky začleňují do přírody. Velkoprostorové interiéry jsou plné denního světla díky množství oken, která rámují stromy a volně žijící živočichy.

d07W2438E07W2437V důsledku zvláštní geometrie domu většina nábytku musela být vyrobena na míru. Ačkoliv jeho architektura se zdá rozmarná, hlavní myšlenkou je dokonale zvládnout akustiku prostoru a nechat hudbu volně plynout obytným prostorem.

Foto: Cameron Neilson


Líbil se Vám článek?

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

gotop