Tisk
Dřevěná kaple na ranči Rio Roca oslavuje texaské černé zlato

Dřevěná kaple na ranči Rio Roca oslavuje texaské černé zlato

Dagmar Šimonová | Pondělí, 18. listopad 2013 |

Přidat na Seznam.cz

Kaple na texaském ranči Rio Roca je kultivovaným dialogem dřeva, oceli, kamene a skla – přírodních materiálů výrazné textury, které na pozadí dech beroucích výhledů do krajiny rozehrávají příznačné představení světla, prostorového výrazu a architektonicky zdařilého konceptu.

12 kopie0605 kopie


Jedinečnost v celku i detailu

03 kopieŠtíhlá a elegantní dřevěná konstrukce je ztužena ocelovými táhly a svorníky tak, aby mohla být co nejméně masivní a co nejvíce prosklená a přitom unesla šikmou měděnou střechu na deskovém záklopu. Díky ocelovým spojovacím prostředkům mohla být také velká část konstrukce vyrobena mimo staveniště, přivezena po částech a znovu sestavena.

01 kopie

 

07 kopie08 kopieOstatně detaily ocelové konstrukce – táhla, závitové spoje nebo stavěcí šrouby jsou právě tím, co kapli činí výjimečnou. Texaský okres Palo Pinto je známý bohatými nalezišti ropy a zemního plynu a ocelové části duchovní dřevostavby jsou přímým odkazem k tomuto dědictví. Přesto, že forma i vzhled kaple jsou od ropného vrtu na hony vzdálené, detaily ocelových konstrukcí jsou obdobné, v některých částech totožné.


13 kopie
11 kopie14 kopie

 


Vstříc dalekým výhledům

17Kaple stojí na výškově dramaticky členěném terénu, součástí její výstavby proto byla i masivní opěrná zeď, pod kterou je umístěná dlážděná přístupová cesta, jež je po celé své délce otevřená krásným výhledům do údolínejdelší texaské řeky Brazos.


02 kopie
10 kopie16 kopie

 

 


15 kopie
Hlavní osa stavby kopíruje tok řeky a plně tak využívá výhledů na pozvolna zvlněnou krajinu. Nejen z toho důvodu byla hmota kaple v co nejvyšší možné míře prosklena. Druhým důležitým faktorem byla hra světla a stínuuvnitř i vně stavby, jak za denního světla, tak v hluboké tmě, kdy interiér kaple září do dáli. Autory unikátního díla jsou architekti ze studia Maurice Jennings + Walter Jennings Architects. Kaple zdobí Rio Roca od roku 2010.


04 kopie

 


Líbil se Vám článek?

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

gotop