Tisk
Sklady armádního střeliva přeměnili v lesní rezidenční projekt

Sklady armádního střeliva přeměnili v lesní rezidenční projekt

Michal Doležel | Pátek, 04. prosinec 2015 |

Přidat na Seznam.cz

Tentokrát se podíváme do Litvy, kde vznikl jedinečný soubor obytných domů. V místě původně stály armádní muniční sklady, architekti této pěkné lokalitě na okraji Vilniusu navrátili život v mnohem pacifičtější podobě. Obytný soubor tvoří páry rodinných domů postavených ze dřeva.

 

Na projektu se podílela dvě litevská architektonická studia Paleko Arch Studija a Plazma Architekturos Studija. V lokalitě bývalých muničních skladů, které pochází z roku 1920 bylo postaveno 18 dřevěných domů. Tvůrci v návrhu domů zkombinovali tradiční severskou architekturu a moderní prvky. Výsledkem jsou domy s fasádou z dřevěných prken a šikmými střechami, ale také s prosklenými štíty a balkony s průhledným zábradlím.

Plazma paleko 1

 

Hlavním výtvarným prvkem celého komplexu je jednota až uniformita. "Jednotný materiál dodává celému komplexu domů harmonii," uvádí k designu domů architekti. "Stejné architektonické detaily, velikost a barva domů ještě dále rozvíjí myšlenku jednoty celého komplexu," doplňují.

plazma paleko 2

 

Komplex dřevostaveb, který stojí na severním okraji litevského hlavního města Vilnius na okraji přírodního parku, je příkladem dobře navrženého obytného souboru, kterých v Česku moc nenajdeme. I určitá uniformita jednotlivých domů může být pro danou lokalitu přínosem.

plazma paleko 3plazma paleko 4

 

Foto: Norbert Tukaj

 

Michal Doležel

Již několik let popularizuji stavební technologie a design s drobným akcentem k trvalé udržitelnosti a přírodním materiálům. Chápu to jako poslání. Jsem také opatrný sadař a včelař teoretik.

Nejnovější články autora


Líbil se Vám článek?

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

gotop