Část staré chalupy zbourali a získali tak prostor pro novou přístavbu. K její stavbě posloužily staré cihly a překližka

Část staré chalupy zbourali a získali tak prostor pro novou přístavbu. K její stavbě posloužily staré cihly a překližka

Redakce | Pátek, 24. duben 2020 |

Přidat na Seznam.cz

Povedeným spojením nového a starého vyniká pěkná dřevostavba ve Windsoru - městečku západně od Londýna. Využívá totiž původních zdí ze starého domu, které se na místě nacházely. Jako základní stavební materiál posloužila překližka.


Přístavba rozšířila dům

Novostavba je postavena na místě stávající chalupy a je tvořena dvěma rámy se zřetelnými osami. Jedna strana je orientovaná na vstupní nádvoří a druhá do zahrady. Procházka novou přístavbou přirozeně přitahuje pohled do zahradního prostředí.

Původní část chaty, architekti zachovali a pečlivě ji zrekonstruovali. Vzniklá novostavba tak celkově zvětšila a umožnila vytvořit nový prostor, který rozšířil možnost ubytování více osob. Celkově se jedná o rozšíření starého domu.

Konkrétně architekti jen ve dvorním traktu zbourali část budovy a z ní zanechali pouze historické zdivo, nad nímž vznikla dřevěná přístavba. Ta dům rozšiřuje hlavně o bohatě prosvětlenou kuchyň.

Okenní rámy, které směřují k jihovýchodní kuchyni jsou tvořeny hlubokými "ploutvemi", které chrání před přímým jižním sluncem. Exponovaná strukturální mřížka je zarovnána společně s rámy a překrývá tak vnější stěnu, aby vytvořila stínovací prvek.

přístavba dřevostavba překližka - ext

obr.: Výsledkem celkové rekonstrukce a přestavby staršího domu vznikla v kombinaci skla a dřeva elegantní přístavba. Foto: Mark Cocksedge

přístavba dřevostavba překližka - int1

obr.: Interiéru v nové přístavbě jednoznačně vévodí prostorná kuchyň, která je dokonale prosvětlena. Foto: Mark Cocksedge

prestavba-drevostavba-preklizka-obytny-prostor

obr.: V nové přístavbě vznikl dokonalý prostor, který se stal středem starého domu, ke kterému je připojen. Foto: Mark Cocksedge

prestavba-drevostavba-preklizka-pristavba-v-noci


Napojení na starou zeď byl risk

Nejzajímavějším prvkem je přitom napojení okna na starou zeď v oblouku. Podle architektů šlo víceméně o experiment, a jedinečné řešení, které bylo nutné vyzkoušet přímo na místě. Stěna byla nejdříve zpevněna trochou betonu tak, aby se nenarušil její estetický ráz.

Překližka pak byla vytvarována do přesného tvaru pomocí páry. Vznikl tak jedinečný a krásný detail - kombinace nové konstrukce se starým raně novověkým zdivem. Budova byla z velké části prefabrikována a upevněna na místě.

prestavba-drevostavba-preklizka-detail

obr.: Detail napojení zdi a dřeva ukazuje celkový výsledek, který byl i pro samotné architekty takový malý risk. Foto: Mark Cocksedge

přístavba dřevostavba překližka - int2


Četli jste už o téhle dřevěné přístavbě?

Původní kouzlo zděného domu zachoval dřevěnou přístavbou
 

přístavba dřevostavba překližka - int3

prestavba-drevostavba-preklizka-konstrukce


"Jako stavební materiál bylo využito dřevo z břízy, které uchvátilo majitele natolik, že ho chtěl mít v celém interiéru nové přístavby."


přístavba dřevostavba překližka - int detail 2

obr.: Detailní ukázka toho, že na konstrukce přístavby domu byla použita překližka. Foto: Mark Cocksedge

prestavba-drevostavba-preklizka-kreslo-u-okna


Doplňující informace k projektu

  • Architekti: TDO Architecture
  • Rozloha: 230,0 m2
  • Dodavatel: RKUK
  • Výměra: 230 m2
  • Foto: Mark Cocksedge

prestavba-drevostavba-preklizka-pudorys


Mohlo by vás zajímat...

Nástavba či přístavba
 
Dřevěná přístavba u starého domu
 
Z přístavby vznikla odpočívárna a hvězdárna
 

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

gotop