Tisk
Dřevostavba u Salcburku se obejde bez izolace

Dřevostavba u Salcburku se obejde bez izolace

Michal Babor | Pátek, 04. listopad 2016 |

Přidat na Seznam.cz

Bláznovství, nebo důkaz, že nutnost izolovat je jen velká lobby? Projekt rodinného domu zakousnutého do svahu v městečku Hof nedalek rakouského Salcburku je experimentální nejen svou architekturou, ale i skutečností, že jeho stěny z CLT panelů nejsou opatřeny žádnou další vrstvou.


DVS4Strom mezi stromy – tak své dřevostavbě přezdívají autoři projektu, LP Architektur ZP. Je vysoký a s výjimkou několika vnitřních stěn, podlah a základů postavený výhradně ze dřeva. Usazení do prudkého svahu předpokládalo uspořádání dispozic domu do několika úrovní – tří plnohodnotných podlaží a dvou mezipodlaží.

 

DVS1DVS2DVS6

Interiér je rozdělen do tří částí: pracovní, obytné a odpočinkové. Pracovní části je vyčleněno přízemí – kromě kanceláře je zde také sklad, šatna, toaleta a technická místnost. Jak postupujeme vzhůru, intimita prostorů roste: v prvním podlaží je obytný prostor s navazující snídaňovou terasou, v nejvyšším podlaží šatna s koupelnou a saunou.DVS8DVS9DVS7

Projekt domu odráží pokus archtektů o „vybočení ze stereotypu, odklon od konvencí a snahu o nové myšlení". Výsledkem jsou výrazné a nepravidelně usazené okenní otvory, víceúrovňová komunikace a především absence sendvičové skladby obvodových stěn. Ty tvoří pouze panel z křížem vrstveného dřeva o tloušťce 28 cm, izolace, předstěny, fólie nebo provětrávaná mezery chybějí. Povrchy v celém domě tak tvoří výhradně dřevo.

Architektonický počin jistě zajímavý, otázkou však zůstává, kolik energie nezateplený dům spotřebuje. Informace zjišťujeme přímo u architektů.

Foto Volker Wortmeyer

Mgr. Michal Babor

Z životní dráhy učitele, kterým jsem chtěl být snad už v peřince, jsem před drahnou řádkou let zběhl do sféry časopisů o bydlení. Ze zaměstnance jsem se před deseti lety stal zaměstnavatelem, ale redakční práci zůstávám věrný...

Nejnovější články autora


Líbil se Vám článek?

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

gotop