Časopis DŘEVO&stavby 3/2015
Tento článek vyšel v: Časopis DŘEVO&stavby 3/2015
Objednejte si krásně vonící výtisk časopisu s kvalitními fotografiemi pouze za 50 Kč
Objednat časopis
Tisk
Ojedinělá dřevostavba s úchvatným výhledem

Ojedinělá dřevostavba s úchvatným výhledem

Lucie Němcová | Pátek, 13. leden 2017 |

Přidat na Seznam.cz

Umělkyně Emily Mannion a architekt Thomas O´Brien spojili své síly a v rámci soutěžního klání navrhli malou rozhlednu. Na okraji lesoparku v místě s úchvatným výhledem vytvořili stavbu ojedinělého vzhledu, která symbolicky probouzí naše vnitřní dítě. Tu část, ze které jsme schopni k věcem přistupovat s nadšením, bez očekávání a nově, jakoby nepředcházela žádná zkušenost.

Irish Architecture Foundation, vyhlašovatel soutěže, jasně stanovil účel stavby – je třeba, aby objekt zlepšoval kvalitu jeho přirozeného okolí. Designérské duo tedy reagovalo návrhem přístřešku s názvem Jeffry's house (Jeffryho domek), který se svým vzhledem začleňuje do okolní přírody a zároveň tak trochu poutá pozornost.

Jeff 00JEFF 01JEFF 07

 

Drobná dřevostavba pro spočinutí

Můžete zde jen tak spočinout, posedět, schovat se před větrem, vychutnat výhled na moře a písečné duny, pozorovat déšť nebo si z rozhledny udělat bunkr. Nová stavba se tyčí na vrcholku skalnatého útesu, v oblasti severního hrabství Donegal, blízko bývalého jezera s názvem Jeffry's Lough, podle kterého dostala rozhledna svoje jméno. Úhlová hrázděná struktura podporuje vyhlídkovou plošinu s výhledem přes rozlehlé písky směrem ke kopcům na opačné straně přilehlé zátoky. Plošina se zvedá nad zem na dřevěných pilotách, aby umožňovala přirozený růst vegetace pod ní. Konstrukce je chráněna před nepříznivými povětrnostními vlivy strmou doškovou střechou, která současně pomáhá propojit stavbu s okolními lesy a celý objekt zjemňuje a změkčuje. Otvory na obou koncích umožňují výhled přímo z úkrytu, zatímco díry v šikmé střešní části mění kvalitu světla, jež dopadá po celý den do interiéru. Největší otvor ve střeše rámuje výhled na oblohu a déšť, který může dopadat přímo na dřevěnou prkennou podlahu. Okno je posazeno ve vysoké nadmořské výšce a je chráněno ocelovým kšiltem.

JEFF 02VJEFF 014
Dřevostavba reprezentuje vnitřní, ztracené dítě

Originální, vysoce posazené okno připomíná kostelní okno, které propustí světlou pouze v určitou denní dobu. Úzký profil stavby při pohledu od zátoky minimalizuje viditelnost konstrukce, zatímco druhá dlouhá fasáda je navržena tak, aby lákala lidi z nedalekého hřiště k návštěvě a prozkoumání. Projekt je založen na příběhu vytvořeném designéry na téma fiktivního charakteru Jeffryho – mladého chlapce, který reprezentuje ztracené dítě v nás všech, verzi nás samotných, kterou jsme nechali dospět.

Domek tedy symbolizuje magické místo, kde si Jeffry může hrát jako malý chlapec. „Jeffryho dům je únik od typické každodennosti," říkají designéři. „Jeho brány nás zvou do prostoru nebe, moře i země. Je místem pro děti a pro dítě ukryté v nás."

Náklonnost k přirozeným materiálům a dřevu jsem objevila již při studiích architektury a šíření osvěty a inspirace z této oblasti mi dává velký smysl. Baví mě lidi motivovat k tomu, aby bydleli zdravě, komfortně a více či méně soběstačně.

Nejnovější články autora


Líbil se Vám článek?

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

gotop