Dřevostavba jako útočiště

Dřevostavba jako útočiště

Michal Babor | Pátek, 23. listopad 2018 |

Přidat na Seznam.cz

V sousedství státního parku a divoké nezastavěné pláže ve státě Washington v USA postavili Nic Lehoux a Jacqueline Darjes na půlhektarovém zalesněném pozemku víkendový dřevěný dům, který se obejde bez elektřiny.

V plánu bylo navrhnout a postavit toto útočiště vlastníma rukama co nejúspornějším způsobem při zohlednění klíčových estetických aspektů návrhu:

„Chtěli jsme mít stěny s množstvím oken na sever, jih i západ, abychom nijak neomezili výhled na les se vzrostlými stromy a abychom mohli využívat výhod přímého slunečního světla, procházejícího mezi stromy a dopadajícího na terasu a do budovy," vysvětluje Nic. Okna pocházejí z jakési demolice a původní majitel je chtěl spálit. Stačilo je ale na několika místech opravit a znovu slouží.

Dřevostavba byla na lesní pozemek umístěna tak, aby žádný ze starých západních červených cedrů a douglasek nemusel být odstraněn.

drevostavba-dreveny-domek-utociste-exterier-1drevostavba-dreveny-domek-utociste-exterier-2drevostavba-dreveny-domek-utociste-exterier-5

24 metrů čtverečních k naprosté spokojenosti

Čtvercový půdorys o čtyřmetrové hraně nabízí ve dvou podlažích celkem 24 metrů čtverečních obytné plochy. Nic moc, řeknete si, ale od začátku měl být dřevěný dům spíše útočištěm, které se bude využívat jen několik týdnů v roce. Vystačí si pouze s malým 12voltovým akumulátorem, který poskytuje omezené osvětlení.

mini-drevostavba

Mohlo by vás zajímat: Mini dřevostavba z Rumunska. Stačilo by vám 48 metrů čtverečních?

Zelenější bydlení v mini dřevostavbě

Postaveno vlastníma rukama

Nic s Jacqueline dostáli své představě a celou dřevostavbu postavili vlastníma rukama – stačilo jim k tomu pouze ruční a akumulátorové nářadí. Rámová dřevěná konstrukce je přiznaná v interiéru, kde tvoří základ pro nástěnné police. Cena? Možná vás překvapí – včetně terasy nepřesáhla 4500 dolarů.

A pokud byste postrádali sociální zázemí, tak to je součástí doplňkové stavby, vzdálené asi deset metrů, která navíc disponuje skladem a velkou saunou obloženou polykarbonátem.

drevostavba-dreveny-domek-utociste-exterier-3drevostavba-dreveny-domek-utociste-exterier-4drevostavba-dreveny-domek-utociste-interier-1drevostavba-dreveny-domek-utociste-interier-2drevostavba-dreveny-domek-utociste-interier-3drevostavba-dreveny-domek-utociste-interier-4drevostavba-dreveny-domek-utociste-interier-5drevostavba-dreveny-domek-utociste-interier-6

Mgr. Michal Babor

Z životní dráhy učitele, kterým jsem chtěl být snad už v peřince, jsem před drahnou řádkou let zběhl do sféry časopisů o bydlení. Ze zaměstnance jsem se před deseti lety stal zaměstnavatelem, ale redakční práci zůstávám věrný...

Nejnovější články autora


Líbil se Vám článek?
  • Banner

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

  • Banner
gotop