Plnohodnotné bydlení skromných rozměrů nabízí tenhle minidomek, který v základní verzi pořídíte za necelý milion korun

Plnohodnotné bydlení skromných rozměrů nabízí tenhle minidomek, který v základní verzi pořídíte za necelý milion korun

Dana Jakoubková | Pondělí, 22. červen 2020 |

Přidat na Seznam.cz

Výraz „zelený" je v souvislosti se životním stylem už tolik nadužíván, že skoro ztratil na významu. Ale už jen prostý fakt, že jste se rozhodli žít v malém domě, je podstatně „zelenější", než velký zateplený dům, který má solární panely a vegetační střechu. Nemám pochybnosti o tom, že malé domky vedou k jednomu z nejzelenějších způsobů života, jaký v současnosti existuje.


Filozofie bydlení v minidřevostavbě

  • cenově dostupný
  • časově nenáročný
  • ekologický

Ale stojí zato opustit spotřební styl? Opravdu dokážu žít v malém domě, zbavit se „toho všeho"? Zkuste si vzpomenout na archaickou počítačovou hru Tetris. Všechno je to o nalezení nejlepšího způsobu, jak jednotlivé kousky beze zbytku napasovat do určeného výseku.

Když se vám to povede, tak jste vyhráli. Co? No přece zjištění, že víc nepotřebujete. Potřeba a prostor se totiž odehrávají jen ve vaší hlavě. A malý dům – ten se přece také staví zevnitř!

minidomek-zpovzdálí celek

obr.: Z architektonické bídy modulových domků lze vystoupit překvapivě působivě. Foto: SOLETA ZERO ENERGY

minidomek-interiér schody

obr.: Interiérové barvy jsou prosté syntetických pryskyřic a jiných chemikálií. Foto: SOLETA ZERO ENERGY

minidomek-interiér celkověě

obr.: Krása malé dřevostavby nezmizí ani za tmy; naopak. Žlutý tón světel ho přímo romantizuje, jako by se dům zbavil přízemní hmotnosti. Foto: SOLETA ZERO ENERGY


Pozoruhodná a nekonformní mini dřevostavba

S touto myšlenkou se ztotožnil Catalin Butmălai, tvůrce architektonického konceptu tak zvaného „aktivního" domu a zakladatel rumunské Nadace vynálezů a udržitelných technologií. Domek zvaný Soleta sleduje – jako alternativa k běžným stavbám.

Cíl nabídnout plnohodnotné bydlení, ovšem skromných rozměrů, cenově dostupné a energeticky soběstačné, za využití devadesáti procent organických materiálů a obnovitelných zdrojů energie (geotermální, solární, větrná, vodní...).

Harmonický poměr funkce a designu činí tento dům pozoruhodnou a nekonformní stavbou v duchu ekologických principů, která popírá fakt, že co je skvělé, musí být drahé. Tenhle domek v základní verzi totiž pořídíte za necelý milión korun bez daně a nemusíte se kvůli tomu ani odstěhovat do Rumunska.

Za tuto cenu funguje dům v nízkoenergetickém standardu. Prodraží ji až volitelné napojení na obnovitelné energetické systémy, a to o zhruba osmdesát tisíc. Výsledkem je ovšem tzv. nulový dům (energeticky zcela soběstačný).

minidomek-interiér obývák

obr.: Podlaha z přírodní borovice, leštěná speciálním voskem bez chemikálií, krásně stárne. Foto: SOLETA ZERO ENERGY

minidomek-interiér střed

obr.: Prototyp této mini dřevostavby měl pouhých 48m². Foto: SOLETA ZERO ENERGY


Dřevostavba bez nosných zdí

Zajímavé je i to, že dům nemá prakticky žádné nosné zdi, většinu exponované plochy směrem ven přebírá střecha s velkými okny, čímž se podařilo snížit náklady na výstavbu a zvýšit množství přirozeného světla. Vysoká míra prosvětlení interiéru, teplé hladké materiály, čisté linie i atraktivní vzhled – kdo by odolal?

K tomu bezúdržbový systém pro recyklaci dešťové vody, mikrobiologická čistička a možnost dálkově ovládat teplotu, osvětlení, větrání, spotřebu energie i úroveň zabezpečení domu – pro mě jednoznačně dům snů.

Prototyp domku měl pouhých 48 m2 otevřeného prostoru s obývacím koutem, kuchyní, jídelním koutem, koupelnou s toaletou a patrem na spaní. Inovovaná minimalistická verze domu Soleta má plochu 60 m2 a místo patra nabízí dvě ložnice a tři vestavěné skříně.

Modulární koncepce ale počítá i s možností rozšíření stavby přidáním dalších obytných modulů, aniž by byla dotčena integrita již postaveného domu. Lze ho tak zvětšovat spolu s rostoucím počtem obyvatel, aniž by dům ztratil svoji kouzelnou tvář.

minidomek-zpovzdále cele, 2

obr.: Pojem aktivní dům v případě této mini dřevostavby znamená, že dům využívá rozumně přírodní zdroje. Provoz takové dřevostavby podporuje trvale udržitelný životní styl. Foto: SOLETA ZERO ENERGY


Technické parametry mini domu Soleta Zero Energy

  • Zastavěná plocha: 164 m2 včetně teras
  • Obytná plocha: 60 m2
  • Konstrukce: rozšiřitelná (modulární) difuzně otevřená, lepené dřevo ošetřené proti škůdcům, plísním a UV záření
  • Spodní stavba: zemní vruty Klinner
  • Tepelná izolace: kombinace materiálů: celulóza hustoty 60 kg/m2 a čedičová vlna Rockwoll
  • Skladba vnější stěny směrem ven: sádrokarton 12,5 mm + vzduch. mezera 20 mm + OSB deska 15 mm + parofolie + izolace Rockwoll 200 mm + OSB 15 mm +folie+odvětrávaná fasáda dřevo 55 mm/U = 0,16 W/m2 K
  • Skladba vnitřní stěny směrem ven: sádrokarton 12,5 mm + OSB deska 15 mm + izolace celulóza 80 mm + sádrokarton 12,5 mm
  • Okna a dveře: dvojsklo s vnějším kovovým filmem (odráží 100 % UV záření a 50 % spektra), střešní okna Velux
  • Skladba podlahy interiér směrem ven: multifunkční mobilní podlahový systém, lepené lamelové dřevo+ folie + OSB deska 19 mm + vzduchová mezera 40 mm +i zolace celulóza 200 mm + folie+OSB 15 mm/U = 0,172 W/m2K
  • Vnitřní stěny: výmalba přírodní prodyšnou barvou
  • Skladba střechy směrem ven: sádrokarton 12,5 mm + vzduch. mezera 25 mm+OSB deska 15 mm + parofolie + izolace Rockwoll 160 mm + OSB 15 mm +folie+vzduchová mezera 30 mm, krytina přírodní kamenina / (vysoká zvuková i tepelná odolnost) / U = 0,197 W/m2K / příprava na solární panely
  • Sanitární zařízení: v ceně sprchový kout, umyvadlo a WC mísa, instalatérské rozvody
  • Topení: pouze doplňkově - připraveno na tepelné čerpadlo nebo el. kotel, topenářské rozvody v ceně
  • Ventilace: řízené větrání s rekuperací tepla, zdroj uložen v podlaze, rozvody v nosné konstrukci
  • Fotovoltaické zařízení: není v ceně, volitelně (panely, baterie, kabely, měnič, nabíječka) - 3200 eur
  • Elektroelektrické rozvody: v ceně, baterie pro akumulaci energie z FTV je uložena v podlaze
  • Řídící systém: kompletně automatizovaný, tzv. "chytrý dům"
  • Materiály: 90 % organické
  • Autor projektu: Cătălin Butmălai / FITS (The Justin Capra Foundation for Inventions and Sustainable Technologies)
  • Realizace: S.C. Soleta Trading S.R.L., 2011, www.soleta.ro

Mohlo by vás zajímat...

Život na 36 metrech čtverečních
 
Malý dřevěný domek v kamenné stodole
 
Miniaturní domek
 
Dana Jakoubková

Publicistka s náklonností ke smysluplným činům a věcem. Obdivuje brilantně provázané duchovní gangsterky, ale neodvrhne ani lyrické, tajemné, lakonické a současně vtipné příběhy s tématem originální syntézy křehkosti úmrtnosti.

Nejnovější články autora

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

gotop