Jednoduchá moderní dřevostavba s pultovou střechou je dobře navržena do svažitého pozemku

Jednoduchá moderní dřevostavba s pultovou střechou je dobře navržena do svažitého pozemku

Ondřej Krejčí | Pátek, 06. listopad 2020 |

Přidat na Seznam.cz

Často od majitelů domů slýcháme příběhy o dlouhé a ne právě příjemné cestě k jejich domovu – ať už to jsou komplikace se stavební firmou, úřady, nebo nejistota ve vlastních myšlenkách. Moderní dřevostavba ve Středočeském kraji je ale krásným příkladem toho, že když má stavebník jasné představy, dobré reference a s architektem je naladěn na stejnou notu, může být vznik domu příjemnou záležitostí. A co teprve samotné bydlení v něm!


Zděný dům nebo dřevostavbu?

Když mladá rodina se dvěma dětmi hledala místo pro svůj budoucí dům, padla volba na Dobříš, odkud pochází pan majitel. Zde si vybrali velmi hezkou svažitou parcelu na konci zahrádkářské kolonie. V podstatě na samotě, v klidném prostředí, ale zároveň jen několik minut od centra města.

Zásadní otázku, jestli zvolit zděný dům, nebo dřevostavbu, usnadnily majitelům kladné reference z rodinné firmy Detail interiér, která v té době spolupracovala na zakázce se společností Prodesi | Domesi. Právě jim tedy návrh domu svěřili. „Dřevostavba logicky vyplynula ze zkušeností, navíc do této lokality perfektně zapadá," upřesňuje majitel. Přáním bylo postavit dům nijak přehnaně velký a především energeticky co nejšetrnější.

Základní myšlenku rozvinul architekt Pavel Horák, který navrhl jednoduchou moderní stavbu s pultovou střechou. Vertikální obklad koresponduje s vysokými francouzskými okny v přízemí, v patře pak v kontrastu vyniká výrazná okenní horizontála.

Svažitá parcela je královskou disciplínou, která si žádá promyšlený návrh, v tomto případě se povedl na jedničku, jak popisuje majitel domu: „Dispozice je proti zvyklostem obrácená – ložnice jsou v přízemí, obývací pokoj s kuchyní v patře. Na obývací pokoj navíc navazuje krytá velká terasa, která se stává v letních měsících propojeným prostorem pro naše bydlení. Máme odtud nádherný výhled na celé okolí."

Majitelé přitom nejsou ochuzeni ani o přímý kontakt se zahradou, protože terasa na ni v horní části pozemku plynule navazuje. Než se stačíme zeptat, zda by majitelé dnes udělali něco jinak, majitel bez váhání říká: „Za pět let, co tu bydlíme, jsme nezaznamenali jediný problém. Užíváme si nový domov, vše je tak, jak být má..."

moderni-individualni-drevostavba-u-branky

Foto: Lina Nemeth

moderni-individualni-drevostavba-vstup

Foto: Lina Nemeth

moderni-individualni-drevostavba-cely-dum


drevoastavby-casopis-titulka-5-2020-200x238

Tento článek vyšel v časopisu DŘEVO&stavby 5/2020

Objednejte si krásně vonící výtisk časopisu s kvalitními fotografiemi pouze za 95 Kč

koupit časopis

 

moderni-individualni-drevostavba-stineni

Foto: Lina Nemeth

moderni-individualni-drevostavba-zahrada


Mohlo by vás zajímat...

Ve městě už žít nechtěli. Teď si majitelé prosklené dřevostavby užívají pohled na údolí a západ slunce
 

moderni-individualni-drevostavba-svah

Foto: Lina Nemeth

moderni-individualni-drevostavba-interier


"Obývací pokoj s kuchyní těží z umístění v druhém patře pod pultovou střechou – prostor je vyšší a prosvětlený ze všech stran."


moderni-individualni-drevostavba-posezeni

Foto: Lina Nemeth

moderni-individualni-drevostavba-terasa


Mohlo by vás zajímat...

Při stavbě domu se museli vypořádat se skalnatým podložím. Základy domu doslova tančily mezi žulovými masivy
 

moderni-individualni-drevostavba-branka

Foto: Lina Nemeth

Technické parametry

  • Architektonický návrh: Ing. arch. Pavel Horák a Ing. arch. Michal Kotlas, Prodesi | Domesi
  • Realizace: Prodesi | Domesi www.domesi.cz
  • Užitná plocha: 120 m2
  • Zastavěná plocha: 91 m2
  • Konstrukce: dřevostavba z KVH – sloupková konstrukce two-by-four s vloženou izolací, sádrokartonové předstěny, zvenku dřevěná deska; tloušťka stěny 391,5 mm, U stěny = 0,206–0,246 W/m2K

mail-ico-poptavka

Zaujala vás realizace této moderní dřevostavby? Zašlete dodavateli dotaz nebo nezávaznou poptávku!

Architektonický ateliér a realizační společnost Prodesi | Domesi specializující se výhradně na dřevostavby. Provede vás celým procesem stavby od první skici přes projektovou přípravu, až po předání klíčů od dokončené stavby. Mimo individuálních projektů nabízí také typové domy. Společnost funguje na trhu od roku 2002 a má na svém kontě více než stovku realizovaných dřevostaveb.

Zaslat dotaz nebo nezávaznou poptávku

 

DaS 5-2020

Líbil se Vám článek?

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

gotop