Praktická roubenka navržená pro seniory nabízí zdravé a bezbariérové bydlení

Praktická roubenka navržená pro seniory nabízí zdravé a bezbariérové bydlení

Redakce | Pátek, 17. září 2021 |

Přidat na Seznam.cz

Obyvatel vyššího věku, kteří chtějí opustit dosavadní stresující životní styl a plánují pro léta zaslouženého důchodu bydlení v menším, útulném domě na okraji města nebo na venkově, stále přibývá. Chtějí prožít klidné období svého života v prostředí, kde budou mít čas na sebe, své koníčky, setkávání s rodinou a přáteli. Touží po místě, které by bylo blíž přírodě, a domě jako základně pro své záliby a aktivity. To vše v souladu se zdravým životním stylem, bez přehnaných starostí s údržbou domu a za rozumných provozních nákladů samotného bydlení. Že to není možné?

Dřevostavba, která takové nároky beze zbytku splňuje, je moderní jednopodlažní roubenka typu R11 z masivního dřeva z nabídky brněnské společnosti OK PYRUS. Její projektant Petr Almáši nás o tom přesvědčil.

Jaké přednosti nabízí tato roubenky seniorům?


Při navrhování této roubenky jsme kladli důraz na maximální komfort z hlediska každodenní praktičnosti pro jeho obyvatele. Jednopodlažní bezbariérová dispozice je bez schodiště, terasa krytá proti povětrnosti zajišťuje venkovní posezení i v nepříznivém počasí, hlavní obytný prostor propojený s kuchyňskou částí a jídelním koutem umožňuje přehlednou komunikaci. Dům má hlavní ložnici a další místnost navíc určenou pro hobby nebo jako hostinský pokoj pro přespání návštěv.

vizualizace-roubenky-pro-seniory-strana-1

obr.: Blahodárné působení dřeva na člověka velmi dobře vystihuje i jedno staré čínské přísloví, které praví: Jsi-li nemocný, jdi bydlet do dřevěného domu. Vizualizace: OK PYRUS

Jaký uživatelský komfort tato moderní roubenka poskytuje?


Dům postavený z přiznaného masivního dřeva navíc poskytuje svým obyvatelům přidanou hodnotu v podobě neopakovatelné atmosféry, která zde panuje a má prokazatelně prospěšný vliv na zdraví a psychiku jeho obyvatel.

Nejenže vytváří přívětivý, relaxační pocit, ale má další unikátní schopnosti – díky difuzně otevřeným obvodovým stěnám ze dřeva dům „dýchá", přirozeně reguluje vnitřní vlhkost, odbourává elektromagnetický smog a výboje statické elektřiny (nevíří se zde prach – ideální klima pro alergiky) a tím harmonizuje prostředí uvnitř domu.

vizualizace-roubenky-pro-seniory-vchod

obr.: Údržba roubenky zhotovené ze dřeva je minimální a při použití hranolů z odolné borovice není třeba ani nátěru chránícího dřevo proti povětrnosti. Vizualizace: OK PYRUS

Nebude péče o masivní dřevostavbu pro seniory náročná?


Údržba domu zhotoveného ze dřeva je minimální a při použití hranolů z odolné borovice není třeba ani nátěru chránícího dřevo proti povětrnosti. Dnešní technologie dřevěného stavitelství, v tomto případě z technicky vysušených hranolů opracovaných s milimetrovou přesností na CNC dřevoobráběcím stroji, umožňuje použití všech soudobých technologií pro vybavení domu včetně moderního způsobu vytápění.

Není třeba mít obavy z toho, že bude nutné každé dvě hodiny přikládat do kotle, aby bylo v domě teplo. Stačí jen nastavit termostat nebo mít nainstalovanou aplikaci v mobilním telefonu a vše ovládat na dálku pomocí displeje. Navíc masivní dřevěné stěny tohoto typu domu mají vynikajicí tepelněizolační vlastnosti samy o sobě a v provedení jako roubená dvoustěna s vloženou izolací hravě splňují i nízkoenergetické parametry.

vizualizace-roubenky-pro-seniory-strana-2

obr.: Dnešní technologie dřevěného stavitelství, v tomto případě z technicky vysušených hranolů opracovaných s milimetrovou přesností na CNC dřevoobráběcím stroji, umožňuje použití všech soudobých technologií pro vybavení roubenek včetně moderního způsobu vytápění. Vizualizace: OK PYRUS

vizualizace-roubenky-pro-seniory-roubena-stena-s-izolaci

obr.: Roubená stěna s izolací 320 mm. Vizualizace: OK PYRUS

Na kolik tato roubenka vyjde a jak je to s možností dodatečných úprav?


Moderní roubenka R11 od firmy OK PYRUS vyhoví všem požadavkům dvojice seniorů na zdravé bydlení bez kompromisu za příznivou cenu, která se pohybuje od 2 mil. Kč v provedení na klíč.

Celkový vzhled i dispozici domu je samozřejmě možné změnit podle individuálních přání a potřeb investora. Architektonický výraz a design domu se přizpůsobuje místu a okolí stavby a ve výsledku může mít dům více tradiční nebo naopak velmi moderní vzhled.

  • Podlahová plocha (užitná): 63,00 m²
  • Obytná plocha: 50,00 m²
  • Zastavěná plocha: 72,00 m²
  • Dispozice: 3+kk / 3+1
  • Cena hrubé stavby (vč. DPH): 1 745 000 Kč
  • Cena dřevostavby na klíč (vč. DPH): 2 872 000 Kč

vizualizace-roubenky-pro-seniory-pudorys

obr.: Půdorys roubené stavby, která je navržena pro pár v seniorském věku. Vizualizace: OK PYRUS


mail-ico-poptavka

Chtěli byste postavit roubenku? Zašlete dodavateli dotaz nebo nezávaznou poptávku!

Po svém založení v roce 1992 se společnost OK PYRUS specializovala na stavební průzkumy a opravy (sanace) historických dřevěných konstrukcí a šikmých střech. Od roku 1995 se jako první firma v ČR zabývá projektováním a výstavbou srubových domů z kulatin a následně i moderních roubenek ze sušeného, lamelového dřeva.

OK PYRUS je firma se specializací na certifikované dřevostavby z masivu - sruby a roubenky. Pro toho, kdo chce bydlet zdravě a s nízkými náklady na vytápění, má řešení: vyvinula novou technologii pro realizaci nízkoenergetických roubenek.

Zaslat dotaz nebo nezávaznou poptávku

 

Co říká o projektu moderní roubenky sám projektant?


Nabídka bydlení pro seniory bývá často neprávem opomíjena, proto byl návrh konceptu praktického bydlení pro důchodový věk přirozenou volbou. Lidé vyššího věku si přece zaslouží kvalitní a zdravé bydlení! Navíc z vlastní zkušenosti vím, že silná generace „husákových dětí" již začíná uvažovat o tom, kde stráví druhý poločas svého života. Naše moderní roubenka jim rozhodně může nabídnout skvělou alternativu!

Petr-Almasi-OK-Pyrus
Petr Almáši
OK PYRUS s.r.o.


Líbil se Vám článek?

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

gotop