Typová panelová dřevostavba může být i za dva dny pod střechou

Typová panelová dřevostavba může být i za dva dny pod střechou

Markéta Kristová | Úterý, 28. září 2021 |

Přidat na Seznam.cz

Panelová montovaná dřevostavba je stále více využívaný způsob realizace moderní kvalitní stavby ze dřeva. Vybrali jsme pro vás typový projekt moderní panelové dřevostavby, která splňuje veškeré požadavky pro stavbu domů v chráněné krajinné oblasti. Dřevostavbu Largo 85 Economy si vybrali i Gabriela s Tomášem, které jsme v rámci redakční návštěvy navštívili.

Panelové dřevostavba, jak se staví?


Sendvičové panelové dřevostavby odpovídají skladbě lehkého dřevěného skeletu. Jejich hlavní charakteristika však spočívá ve způsobu jejich přípravy a montáže. Sendvičový panel vzniká ve výrobní hale, na stavbu ho doveze nákladní auto a pomocí jeřábu usadí na místo. Dům ze sendvičových panelů tak může být i za dva dny pod střechou.

Stěna dřevostavby se skládá z dřevěných rámů z řeziva obdélníkového průřezu, zaklopeného velkoformátovým deskovým materiálem a vyplněným tepelnou izolací. Obrovskou výhodou této konstrukce je integrace velkého množství tepelné izolace přímo do nosné konstrukce stěny a tím pádem minimalizace její tloušťky.

Finální panely připravené k montáži na staveništi mívají často větší rozměry. K pozemku se proto musí dostat kamion s nákladem i jeřáb nutný k jejich umístění. Některé lokality toto neumožňují, třeba pro svoji svažitost nebo úzkou příjezdovou komunikaci, a je pak nutné zvolit jiný způsob realizace.

TIP NA ČLÁNEK: Jak se rodí panelové dřevostavby?

vyroba-panelove-drevostavby-RD-Rymarov-1vyroba-panelove-drevostavby-RD-Rymarov-2

 

vyroba-panelove-drevostavby-RD-Rymarov-3vyroba-panelove-drevostavby-RD-Rymarov-4

 

vyroba-panelove-drevostavby-RD-Rymarov-5vyroba-panelove-drevostavby-RD-Rymarov-6

 

Panelová dřevostavba a typový dům


Pokud si přejete dům konstrukčně a tvarově jednoduchý a „standardní", pak bude montovaná dřevostavba tou nejlepší volbou. Často do této kategorie spadají typové dřevostavby.

Typizace se pojí s montovanými panelovými dřevostavbami velmi často, jelikož jsou ekonomickým a efektivním spojením – výrobní linka může být uzpůsobena pro konkrétní opakovaně vyráběné rozměry a prvky. Dává tedy největší smysl stavět panelovou dřevostavbu podle typového projektu.

Pokud vámi vyhlédnutý dodavatel dřevostaveb pracuje tímto způsobem a má vlastní výrobní linku pro tuto technologii, pak se pochopitelně nabízí jít touto cestou. Výhodou je provázanost celého procesu od prvních návrhů, až po předání klíčů od domu, které tyto firmy většinou poskytují - realizace dřevostavby na klíč.

navsteva-drevostavby-o-kus-svobodnejsi-zivot-rd-rymarov-exterier-tinified

Foto: Realizace panelové dřevostavby podle typového projektu Largo 85 Economy. Foto: Martin Zeman

Typový projekt panelové dřevostavby


Dřevostavba na klíč LARGO 85 Economy splňuje veškeré požadavky pro stavbu domů v chráněné krajinné oblasti. Domy musí být obdélníkového tvaru s poměrem stran 1:2, šířka štítové stěny se musí pohybovat mezi 6 – 9 m. Výhodou této dřevostavby je prostorné přízemí a možnost využití půdního prostoru.

Obdélníkový půdorys se sedlovou střechou je jedním z dalších požadavků správy CHKO. Ve střeše jsou vsazeny kvalitní střešní okna, chybí vikýře či balkony. Velké prosklené plochy této dřevostavby jsou situovány do obytných místností, kde přinášejí pasivní solární zisky a tím také značnou úsporu za vytápění. Dům ve standardu firma RD Rýmařov dodává bez garáže.

Dřevostavba na klíč LARGO 85 Economy zaujímá zastavěnou plochu 87,08 m2, díky které perfektně zapadne do krajiny a přizpůsobí se stávajícím stavbám. I přes nevelké rozměry však poskytuje plnohodnotné bydlení moderní rodině s dětmi. Jistě přivítáte možnost využití prostorného podkroví, které nabízí obytnou plochu navíc.

Splnit veškeré podmínky pro stavbu dřevostavby v CHKO není rozhodně jednoduché, proto neváhejte a svěřte stavbu takového domu do odborných rukou RD Rýmařov.

RD Rýmařov-Largo-85-Economy-vizualizace-1RD Rýmařov-Largo-85-Economy-vizualizace-2

 

RD Rýmařov-Largo-85-Economy-vizualizace-3RD Rýmařov-Largo-85-Economy-vizualizace-4

 

Chci se dozvědět více informací o typové dřevostavbě→

Technické parametry


  • Název typového projektu dřevostavby: LARGO 85 Economy
  • Realizace: RD Rýmařov s.r.o.
  • Charakteristika domu: samostatný
  • Počet podlaží: vícepodlažní
  • Konstrukční systém: panelová dřevostavba
  • Podlahová plocha (užitná): 70,48 m²
  • Zastavěná plocha: 87,08 m²
  • Místnost navíc: technická místnost
  • Dispozice: 3+kk / 3+1
  • Cena hrubé stavby: 2 268 145 Kč
  • Cena dřevostavby na klíč (vč. DPH): 3 035 050 Kč
  • Cena včetně základové desky: Ano

Largo-85-Economy-pudorys-RD-Rymarov

Zdroj půdorysu: RD Rýmařov s.r.o.

Zkušenost skutečných majitelů, kteří si tuto typovou dřevostavbu nechali postavit


Pojem dřevostavba je pro Tomáše něco zcela přirozeného. Vyrůstal totiž v tradičním okálu a v oboru pracuje. Chvíli dřevostavby i realizoval, a tak je zná pěkně skrz naskrz.

„Věděl jsem, že chci pro své bydlení pouze dřevostavbu. Líbí se mi její přesnost, energetické parametry a s tím související provozní náklady, které mne přesvědčily ze všeho nejvíc. Z vlastní zkušenosti také vím, jak jsou dobře udělané dřevostavby kvalitní."

Uskutečnění snu, který byl na pozadí téměř vždy, odstartoval vhodný pozemek v městské zástavbě. Jak říká Tomáš, mantinely nenastavil pouze jeho úzký tvar, ale také stavební úřad a finanční strop.

„Výchozím bodem byl typový projekt Largo 85 Economy, který se nejvíce blížil našim představám. Ten pak formovaly naše nároky, požadavky legislativy a pochopitelně rozpočet."  Výsledkem je přes všechny limity moderní dům s některými tradičními prvky, jako je sedlová střecha, ve kterém bydlí čtyřčlenná rodina.

„Výchozím bodem byl typový projekt, který se nejvíce blížil našim představám. Ten pak formovaly naše nároky, požadavky legislativy a pochopitelně rozpočet." Výsledkem je přes všechny limity moderní dům s některými tradičními prvky, jako je sedlová střecha.

thumb navsteva-drevostavby-o-kus-svobodnejsi-zivot-rd-rymarov-exterier-tinified
 

RD-Rymarov-cely-dum

Tvorba dispozice: Výchozí typový projekt přízemního domu byl transformován přáními majitelů a limity legislativy. Přibylo obytné podkroví, schodiště a garáž a změněna celá řada detailů. Foto: Martin Zeman

RD-Rymarov-detail-domu

Zimní zahrada: Majitelé využili faktu, že je dřevostavba snadno přestavitelná a dům po letech doplnili ještě o zimní zahradu. Foto: Martin Zeman


Líbil se Vám článek?

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

gotop