Nízkoenergetická dřevostavba má roční náklady na provoz jen 15 000 Kč

Nízkoenergetická dřevostavba má roční náklady na provoz jen 15 000 Kč

Redakce | Úterý, 06. říjen 2020 |

Přidat na Seznam.cz

Rozhovorů se spokojenými obyvateli dřevostaveb jsme vám přinesli již několik. Ale ještě jste si nepřečetli, jak se bydlí v jednom z nejoblíbenějších rýmařovských domů - v domě NOVA 101. Věra a Jan Bridzikovi bydlí v nízkoenergetické dřevostavbě model NOVA 101 EVO se svými dvěma dětmi a pejskem. Prozradili nám nejen vše o stavbě domu, ale také své roční náklady na jeho provoz - pouhých 15 000 Kč!

Mohli byste nám prozradit, podle čeho jste si vybírali dodavatele dřevostavby?

V začátku jsme si nebyli jisti, zda chceme dřevostavbu nebo dům postavený z tradičních materiálů. Byli jsme otevřeni mnoha možnostem, přičemž pro nás byla rozhodující kvalita, ohled na životní prostředí a v neposlední řadě cena. Osobně jsme se setkali s mnoha zástupci společností, od malých po velké, kteří nabízeli stavbu domu z různých materiálů při použití rozdílných technologických postupů.

Na začátku jsme se dívali i po již postaveném domě, ale zjistili jsme, že ne vždy byl dům postaven kvalitně. Rozhodli jsme se proto, že si dřevostavbuj raději necháme postavit, abychom byli u jeho stavby a tím si byli jisti, že je postaven technologicky správně.


Čím vás dodavatel dřevostaveb firma RD Rýmařov přesvědčila?

Pro výběr společnosti RD Rýmařov nás přesvědčil hodně osobní přístup pana Zahrádky a paní Jojkové na pobočce v Praze, kterého si velice vážíme. Velmi ochotně se nám kdykoli věnovali. Byli jsme se také podívat na stavby domů od RD Rýmařov, které se prováděly v okolí, a pracovníci na stavbě nám vždy ochotně vše ukázali.

Navštívili jsme také několik vzorových domů a dokonce i několik obyvatel domů od RD Rýmařov, abychom se jich zeptali, jak se jim v domě líbí, a zda byli se společností RD Rýmařov spokojeni. Pro výběr společnosti RD Rýmařov bylo pro nás dále rozhodující, že RD Rýmařov byl schopen postavit dům, který splňoval požadavky pro získání dotace z programu Zelená úsporám. Po vyhodnocení všech informací, které jsme získali, jsme se rozhodli pro stavbu s RD Rýmařov a nelitujeme.


Kde bydlíte? Museli jste se při výběru typu dřevostavby řídit nějakými regulativy?

Náš dům se nachází v Kostelci nad Labem. S pozemkem, na kterém jsme dům stavěli, se pojila řada požadavků plynoucích z územního rozhodnutí. Dům musel být umístěn kolmým směrem hřebene střechy na komunikaci, musel být obdélníkového tvaru se sedlovou střechou, musel mít obytné podkroví, zastavěná plocha mohla být maximálně 120 m2 a maximální výška hřebene mohla být 10 metrů nad terénem.

nizkoenergeticka-drevostavba-priprava-na-panely (1)

Foto: RD Rýmařov


Vzpomínáte si, jak probíhala výstavba domu? Na co s odstupem času vzpomínáte nejraději, co vám utkvělo?

Výstavba domu probíhala velice rychle. Od přivezení prvního panelu jsme do 18 dní skutečně bydleli. Postavili jsme si malé kempingové židličky na pozemek a dívali se, jak nám dům roste před očima. Velmi stresující bylo, když začalo první den na rozestavěný dům bez střechy pršet. Stavba se sice zakryla, ale zakrytí nebylo dokonalé.

Druhý den se dům vysoušel vysoušeči a vše pěkně uschlo a stavělo se dál. Kdykoli jsme stavbu navštívili, byli jsme spokojeni s provedením jednotlivých stavebních částí a i náš stavební dozor neměl nikdy ke stavbě jakékoli výhrady.

nizkoenergeticka-drevostavba-panely

Foto: RD Rýmařov


Proč zrovna dřevostavba NOVA 101? Měli jste na domě nějaké individuální úpravy?

Typový dům NOVA 101 měl vnitřní dispozici, kterou jsme si vyhodnotili jako prostorově účelnou. Dále byl cenově výhodný, a to i přesto, že součástí byla garáž. Také vyhovoval požadavkům územnímu rozhodnutí pro oblast, ve které jsme dům chtěli postavit. Protože jsme si přáli postavit nízkoenergetický dům, rozhodli jsme se pro variantu NOVA 101 EVO.

U domu jsme provedli několik úprav. V dolním patře byla pracovna předělána na ložnici, a to tak, že o jeden šedesáticentimetrový modul byla zmenšena délka kuchyně a tím zvětšena pracovna. Dále, oproti standardu, byla asi o 12 cm zúžena chodba. Tato změna byla nutná z důvodu větší jednotky vzduchotechniky, která je umístěna na stropě v dolní koupelně. Dále byla přizpůsobena dispozice koupelny, která se díky zúžení chodby rozšířila o 12 cm.

Hlavními změnami byly přidání většího sprchového koutu a velkého umyvadla. Další větší změna byla provedena u garáže, která byla umístěna do štítu domu, aby se nám do ní dobře vjíždělo a zároveň byla zvětšena. U domu byla také zvětšena některá okna a přidáno jedno okno nad schodiště. Okno dole v pracovně bylo přemístěno na západ, abychom tak snížili množství oken směřujících na sever.

nizkoenergeticka-drevostavba-priprava-na-panely (2)

Foto: RD Rýmařov


Jak vám nyní vyhovují dispozice domu? Co se vám líbí nejvíce a co byste naopak ještě změnili?

Podle našeho názoru je dispozice domu řešena velmi prakticky a není jí co vytknout. Malé zádveří dobře chrání před vstupem studeného venkovního vzduchu. Blízko vchodu a zároveň naší ložnice je i koupelna. Dostatečně prostorná chodba vede do pro nás dostatečně velkého obývacího pokoje spojeného s kuchyní. Schodiště do prvního patra je odděleno od obývací části, což byl také náš zásadní požadavek.

V horním patře se nachází větší koupelna, oddělené pokoje a velmi praktická komora. Nejvíce se nám líbí velká francouzská okna v obývacím pokoji, díky kterým je místnost velmi světlá. Dále se nám líbí relativně velká a vytopená technická místnost (z důvodu umístění 400 l zásobníku teplé užitkové vody), která nám tak dobře slouží i jako místo pro sušení prádla a účelné je i propojení obýváku s kuchyní.

nizkoenergeticka-drevostavba-interier-kuchyne

Foto: RD Rýmařov


NOVA 101 EVO má parametry nízkoenergetického domu. Bridzikovi na dům získali dotaci z programu Zelená úsporám. Jak vyřízení dotace probíhalo?

Všechny potřebné doklady jsme obdrželi od RD Rýmařov, pokud však bylo nutné něco doplnit nebo upravit, tak to RD Rýmařov velmi rychle dodal. Všem žadatelům o dotaci doporučujeme, aby s fondem životního prostředí komunikovali osobně, protože některé požadavky se rychleji vyřešily či vyjasnily nad stolem. Vše odevzdávejte v daných termínech a v originálech, nikoli v kopiích.

nizkoenergeticka-drevostavba-leseni

Foto: RD Rýmařov


Máte ve své dřevostavbě nějaké moderní technologie?

V domě je tepelné čerpadlo vzduch – voda, rekuperace, inteligentní větrání a solární panely. S využíváním všech technologií jsme celkově spokojeni, protože nám pomáhají uspořit peníze za elektrickou energii.


Jakým způsobem vytápíte dům?

Jako primární zdroj vytápění domu je použito teplovzdušné vytápění. Velkým přínosem pro vytápění je i umístění většiny oken na jihozápad a jihovýchod a umístění solárních panelů na jihovýchod, z čehož plynou solární zisky. V koupelnách a v zádveří máme navíc teplovodní topná tělesa využívající zásobníku teplé užitkové vody umístěného v technické místnosti. Jako další zdroj tepla, který je nezávislý na elektrické energii, je krb na dřevo.


Jak řešíte ohřev užitkové vody?

Voda, která je ve 400litrovém zásobníku užitkové vody, je ohřívána solárním systémem společně s tepelným čerpadlem. Pokud by byla velká zima a ohřev nestačil, je možné použít topné spirály na elektrickou energii.


Jak jste s vytápěním spokojeni, měnili byste?

S vytápěním jsme celkově spokojeni, v zimě je v domě krásně teplo. Zmínili bychom jen, že vytápění teplým vzduchem má některé nevýhody. V domě je více vířen prach a vzduch je suchý, protože je z něj při příchodu do vzduchotechnické jednotky odstraňována vlhkost. Z tohoto důvodu máme v zimě stále zapnut zvlhčovač vzduchu

Další nevýhodou je, že vzduchotechnická jednotka v koupelně je celkem hlučná, a to především když dojde k odstraňování kondenzované vody. I přes některé nevýhody jsme s vytápěním spokojeni a neměnili bychom ho. Důvodem je velká úspora energie. Pokud by to ale bylo možné, přemístili bychom jednotku vzduchotechniky do garáže.


Prozradíte nám svoje roční výdaje za provoz domu / nebo jenom za vytápění?

Díky využívání tepelného čerpadla můžeme využívat výhodnější tarif než většina domácností. Ročně spotřebujeme cca 4,3 MWh, za což jsme platili 15 000 Kč (celková částka za rok 2015 s DPH od ČEZ, produkt D - Tepelné čerpadlo COMFORT). Jedná se o celkovou spotřebu elektrické energie, která byla v domě spotřebována při nepoužívání krbových kamen a plynu. Na spotřebu má také jistě vliv fakt, že máme konstantně nastavenou teplotu na 24 °C.


Vzkázali byste něco těm, kteří se rozhodují ohledně bydlení v dřevostavbě?

Rozhodovat by se měli podle technologie výstavby - zda se jedná o stavbu z panelů, jako v případě domů RD Rýmařov, nebo zda se staví postupně přímo v místě stavby. Naše zkušenost je taková, že je obvykle ekonomičtější dosáhnout nižší prostupnosti tepla stěnami u dřevostavby než u klasických domů.


mail-ico-poptavka

Přesvědčila vás zkušenost majitelů s firmou RD Rýmařov? Zašlete dodavateli dotaz nebo nezávaznou poptávku a nechte si od nich postavit dřevostavbu!

Společnost RD Rýmařov je největším výrobcem dřevostaveb v rámci celé České republiky. Působí na českém stavebním trhu 50 let a má za sebou 25 tisíc realizovaných staveb v ČR i zahraničí. S historií firmy je neodmyslitelně spojen průmyslový rozvoj moderního stavění na bázi lehké prefabrikace dřeva. Dodávané montované dřevostavby se vyznačují nízkými energetickými nároky a díky tomu je lze zařadit do kategorie energeticky úsporných domů.

Zaslat dotaz nebo nezávaznou poptávku

 


Líbil se Vám článek?
  • Banner

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

gotop