Jakub s Lucií koupili pozemek se starou maringotkou, kterou společně s kamarády svépomocí opravili

Jakub s Lucií koupili pozemek se starou maringotkou, kterou společně s kamarády svépomocí opravili

Dana D. Daňková | Čtvrtek, 21. květen 2020 |

Přidat na Seznam.cz

K maringotce Otylce jsme dorazili v neděli odpoledne. Zaparkovaná na okraji obce Čachrov, na pozemku právě tak velikém pro ni a pro pohodlné přebývání jejích obyvatel, ladí se zelení kolem. A ač je v blízkosti rodinných domů, zaručuje svým návštěvníkům soukromí a slibovaný klid a odpočinek.

Do té doby bezejmenná maringotka se stala Otylkou až poté, co ji spolu s pozemkem koupili Jakub a Lucie. Po čase je napadlo, že když už tam stojí, mohla by lidem dělat radost. „Renovovali jsme ji svépomocí s kamarády," popisuje Jakub.

„Bylo třeba opravit a zateplit vnější plášť, dělali jsme také hydroizolaci střechy, rozvody elektřiny, vstup jsme nově umístili uprostřed boční stěny a rozšířili jsme ho, což je praktičtější a pohodlnější. Vybavení je jen základní, chtěli jsme vytvořit především příjemné zázemí pro sportovce a výletníky."


Sen o letním bytě na kolech

Maringotky se mi vždy líbily. Ne že by mě přitahoval přímo kočovný život, s nímž zejména byly ještě nedávno spojovány. Zajímá mě na nich spíše ten malý, kompaktní, velmi osobní prostor, kde je vše potřebné po ruce a lákadel moderního světa je v něm jen tolik, kolik si povolíme.

Myšlenka na vlastní maringotku jako na malý letní byt se mi občas vrací, ovšem zatím je to spíše příjemná představa. Byla by praktickým řešením – pracuji doma a mohla bych si v ní tedy vytvořit jakési detašované pracoviště, kde by mou pozornost neodvádělo nevyžehlené prádlo nebo neumyté hrnky od snídaně a příjemným bonusem by byl pobyt na čerstvém vzduchu.

A protože co není, může být a štěstí přeje připraveným, krátký zkušební pobyt v maringotce není na škodu. Kdyby se mi časem přece jen nějaký malý domeček na kolečkách objevil na zahradě, budu alespoň vědět, do čeho jdu...

maringotka-otylka-nevsedni-bydleni-maringotka-obestavena-drevem


Komfort bydlení pro nenáročné

Při naší „testovací" návštěvě jsme měli štěstí na pěkné počasí. Po celou dobu bylo příjemně pod mrakem až polojasno, z lesů pofukoval mírný větřík, během všedních dnů byl navíc všude klid. Vybavení domečku je jednoduché s humorně romantickým komfortemWC je sice suché, ovšem jako bonus nabízí úchvatný výhled do kraje, sprcha je venkovní a studená, ale díky přírodní scenérii to vlastně ani nevadí.

Vzhledem k obydlenému okolí ji využíváme pod rouškou tmy, odvážnější povahy se denní dobou nemusejí trápit... Maringotka poskytuje to nejnutnější, co je pro strávení několika dnů potřeba.

maringotka-otylka-nevsedni-bydleni-noc-atmosfera

maringotka-otylka-nevsedni-bydleni-okoli

Jednu polovinu vyplňuje široká postel, na níž se vyspí pohodlně dva dospělí, v případě potřeby i s malým dítětem. A vzhledem k tomu, že je maringotka prostorná, vejde se sem i cestovní postýlka, pár dní tu tedy může pobýt i rodina se dvěma malými dětmi.

maringotka-otylka-nevsedni-bydleni-obytny-prostor

maringotka-otylka-nevsedni-bydleni-postel

V druhé polovině je malá kuchyňka a kamna, v nichž lze v chladných dnech zatopit, ani pobyt v zimě proto není vyloučen. Vodu na vaření je sice třeba donést, ale kohoutek je hned vedle vchodu. Jednoduché teplé jídlo lze uvařit na plynovém vařiči s kartuší, bezpečném a také velmi výkonném.

K dispozici je základní sada nádobí, a vzhledem k tomu, že je dřez připojen na odpad, i úklid je pohodlný. Potraviny, které musí být v chladu, je možné uložit do ledničky.

maringotka-otylka-nevsedni-bydleni-krbova-kamna

maringotka-otylka-nevsedni-bydleni-ulozny-prostor

maringotka-otylka-nevsedni-bydleni-police


Příroda všude kolem

Z Otylky je možné podnikat výlety do okolí na kole či pěšky. Hned v Čachrově je muzeum železničních drezín, za pozornost stojí i nedávno opravený kostel a stará tvrz.

V dosahu několika kilometrů lze navštívit zříceninu hradu a zámek v Klenové, hrad Velhartice, arboretum Americká zahrada, skanzen v Chanovicích, další památky pozorný pozorovatel vysleduje třeba i z několika rozhleden.

V blízkosti se nabízí i možnost koupání v přírodních nádržích nebo v aquaparku v Horažďovicích, v zimě jsou v dosahu hned dva šumavské skiareály. Ale relaxovat je možné i na pozemku u samotné Otylky, ve společnosti kravek, které se pasou hned za plotem, ale na nové návštěvníky jsou zvědavé jen zpočátku.

maringotka-otylka-nevsedni-bydleni-uvodni-foto

maringotka-otylka-nevsedni-bydleni-maringotka

Foto: Jakub Marek


Už jste četli příběh Moniky a její maringotky?

Pro víkendové bydlení si pro sebe Monika navrhla moderní maringotku, kterou může využívat po celý rok
SaR 2-2020
Ing. Dana D. Daňková

Ráda přicházím věcem na kloub, z čehož mé okolí někdy ztrácí nervy :-), a ráda se učím, v životě i v práci potřebuji tvořivost. Zajímá mne architektura, stavební technologie a funkční design

Nejnovější články autora

gotop