Jak se majitelům bydlí po sedmi letech v pasivní dřevostavbě a co by udělali jinak?

Jak se majitelům bydlí po sedmi letech v pasivní dřevostavbě a co by udělali jinak?

Redakce | Čtvrtek, 08. duben 2021 |

Přidat na Seznam.cz

Návštěvy rodinných domů pro vás obvykle realizujeme krátce po nastěhování, kdy majitelé v domě bydlí poměrně krátce. Ne vždy se nám podaří se do domu vrátit a zeptat se na zkušenosti uživatelů po několika letech. Přitom právě tyto zkušenosti jsou pro zájemce o bydlení nejcennější. V tomto případě se to povedlo, a protože je majitel entuziasta, rozhodli jsme se poskytnout vám zkušenosti jeho slovy.


Sedm let v dřevostavbě

Do domu jsme se nastěhovali na konci léta 2014, bydlíme zde tedy téměř sedm let. Dům je obložen modřínovými palubkami, jejichž barva se mění podle působení slunce a expozici povětrnostním vlivům. Nejvýraznější změny jsou jihozápadní a jihovýchodní fasádě, které jsou vystaveny paprskům, modřín zde chytá tmavě šedou až černou barvu.

Kolem výstupků na fasádě a pod malými přesahy střechy zůstává hnědočervený. Barva tedy není jednotná, palubky se mírně prohnuly a sem tam vypadne suk. Nejčistší pohled je severozápadní a severovýchodní, v těchto plochách je fasáda souvisle šedostříbrná.

Modřínová terasa na jihozápad začala po čtyřech letech trpět střídáním vlhkosti a slunečního žáru. Rozhodli jsme se proto ji kompletně zastřešit vlnitým sklolaminátem, a to bylo to nejlepší rozhodnutí, jaké jsme udělali. Obytný prostor se rázem rozšířil o 25 čtverečních metrů, natrvalo jsme sem umístili nábytek, vznikl zde malý letní obývák. Pod bezrámové okno jsem vyrobil jednoduchou lavici. Letos pravděpodobně vyrobíme i stříšku nad vstupem.

drevostavba-CLT-panelu-uvodni

Před: Návštěva dřevostavby v roce 2014. Foto: Martin Zeman

navsteva-po-letech-3AE

Po: Modřínové palubky se po sedmi letech viditelně změnily. Nejvýraznější změny jsou jihozápadní a jihovýchodní fasádě, které jsou vystaveny paprskům, modřín zde chytá tmavě šedou až černou barvu. Foto: Martin Zeman


Interiér pasivní dřevostavby

Vnitřní prostor zůstal bez výraznějších změn, dřevěné stěny jsou napuštěny bílým voskovým olejem a zůstávají čisté a světlé. Je znát rozdíl mezi křížem lepeným dřevem nosné konstrukce a dřevěným stropem, který je kombinací KVH hranolů a záklopu z biodesky.

Hranoly se časem lehce kroutí, a to je patrné v místech kde navazují na stěny, které jsou stále přesné. Podlaha ze smrkových desek trpí celkem dost, především kvůli „práci" našich psů. Dokázal bych si představit lepší volbu dlažby, s výraznější strukturou, možná i o něco tmavší.

Spíž nefunguje jako klasická spíž – je řešena nábytkově, jako součást kuchyňské linky. Díky těsnosti domu, a díky konstantní teplotě v celém prostoru, zde není možné počítat s delším uchováním surovin jako jsou brambory nebo jablka. Bylo by možné ji oddělit sádrokartonovou příčkou a dveřmi, měla by samostatný odtah a mřížku u podlahy.

drevostavba-CLT-panelu-jidelni-stul

obr.: Smrkové masivní panely jsou v interiéru opatřeny bílou lazurou. Do bílých odstínů je laděna i podlaha, takže je interiér barevně sjednocený a současně světlý a vzdušný. Foto: Martin Zeman

drevostavba-CLT-panelu-masivni-stul

obr.: Dřevěná struktura v interiéru ve světlých barvách spolu s decentími barevnými akcenty a předměty, které již něco pamatují, dotváří žádoucí útulnou a domáckou atmosféru. Foto: Martin Zeman


Okna pasivní dřevostavby

Bezrámová okna fungují skvěle, v tuhých mrazech dochází u rohových skel k lehké kondenzaci, což se dá řešit odsunutím záclon, aby vzduch lépe proudil. V letních měsících bych ocenil otvíravé křídlo u okna v pracovně, v dalších verzích mého domu jsme toto řešení aplikovali. U dřevěného okna v koupelně dochází k výrazně větší kondenzaci mezi rámy kvůli nekvalitní výrobě. Lak na vnějším rámu bobtná a odlupuje se.

Vlhkoměr pomáhá udržovat nižší vlhkost, problém se zmírnil, ale zůstává. Po pár letech je potřeba vyměnit silikon ve sprchových koutech, v dalších realizacích bych doporučil spíše vaničku, u dřevostaveb jsou taková místa reálným rizikem.

drevostavba-CLT-panelu-terasa

obr.: Foceno v roce 2014 při redakční návštěvě dřevostavby. Foto: Martin Zeman


Dispozice pasivní dřevostavby

Na dispozici bych neměnil nic, stůl u velikého okna do zahrady je stále nejoblíbenějším místem celé rodiny. Není problém zde hostit dvanáct lidí. Obývací pokoj je skutečně prostorný, své místo zde má i žíněnka pro občasné cvičení.

Kuchyňská linka je dostatečně dlouhá, dá se rozdělit na čistou zónu a desku pro přípravu psího žrádla, přípravu sazenic a tak podobně. Na konci kuchyně je pracovní stůl mé ženy s přímým výhledem na ovocný strom. Místo kuchyňského ostrůvku máme starý ponk, který slouží pro servírování, spíše ale pro odkládání věcí.

Své místo dostalo i zavěšené houpací křeslo u krbových kamen. Plně využitá je naše půda, která se postupně naplnila odloženými věcmi nás i některých našich přátel. Z hlediska provozu se řešení osvědčilo. Možná bych kladl větší důraz na akustické oddělení pracovny, v době pandemie člověk nejvíce ocení klid a ticho.

Nyní zde mám pouze dřevěnou desku na kolejnici nejspíš ji brzy vyměním za klasické dveře. Stejný problém se projevil u otevřeného schodiště, které spojuje společný prostor přízemí a chodbičku do pokojů v patře. Nad panel s TV bych vložil knihovnu se zády z tabule skla a nad první schod zavěsil posuvný panel, který provozy rozdělí.

Kombinace spodního WC se sprchou a pisoárem, větší koupelny v patře s vanou a sprchovým koutem a samostatného WC je pro fungování čtyřčlenné rodiny ideální. U sprchových koutů bych doporučil zástěny, nejen kvůli odstřikující vodě, ale také kvůli proudění vzduchu, který může nepříjemně chladit.

drevostavba-CLT-panelu-obytny-prostor

obr.: Dispozice domu je tradičně rozdělena do dvou podlaží a tím i do denní a noční zóny, v přízemí najdeme vzdušnou obytnou místností s kuchyní, jídelnou, obývacím pokojem a pracovnou. V horní části pak dva pokoje a ložnici se zázemím. Foto: Martin Zeman


Návštěva pasivní dřevostavby v roce 2014

Návštěva pasivní dřevostavby
 

Technické parametry

  • Měrná potřeba tepla: 17 kWh/m2/rok
  • Konstrukční systém: NOVATOP
  • Zastavěná plocha: 103 m2
  • Užitná plocha: 126 m2
  • Počet osob v domácnosti: 4
  • Způsob vytápění/ větrání: teplovzdušné s rekuperací, tepelné čerpadlo, akumulační nádrž, příprava na FVE
  • Roční náklady na vytápění/ohřev TUV: cca 16 000 Kč
  • Architektonický návrh: Ing. arch. Jakub Loučka
  • Projekt, realizace: 3AE s.r.o.

drevostavba-CLT-panelu-pudorys


rocenka-pasivni-domy-2021

Zajímá vás jak se bydlí v pasivním domě? Objednejte si novou ročenku PASIVNÍ domy 2021!

V souvislosti s přiručkou " Zdravý dům od základů" je vhodnou inspirací pro výběr zdravého domu naše nová ročenka PASIVNÍ domy 2021, která vás blíže seznámí s bydlením v pasivním domě ať už zděném nebo dřevěném. Ročenku si už nyní můžete objednat za pouhých 95 Kč.

KOUPIT ročenku PASIVNÍ domy 2021 →

 

10 zkušeností majitele s pasivním domem


Jakou nosnou konstrukci jste zvolili, co vám k ní vedlo a jak hodnotíte její volbu, jaké má nosná konstrukce parametry součinitele prostupu tepla, případně difuzní charakteristiky a akumulaci

Nosnou konstrukci domu tvoří masívní křížem lepené dřevěné panely. Izolace je z minerální vlny ve třech vrstvách o celkové tloušťce 300 mm. Modřínová fasáda je vynesena nosníky. Akumulace je fyzikálně zajištěna roznášecí betonovou vrstvou v podlaze, masívní dřevo nosné konstrukce je ale přiznané a díky tomu působí obvodové stěny hřejivě.

Jak ovlivnil výběr oken energetickou bilanci domu?

Výplně otvorů jsou dvojího typu – klasická okna s dřevěným rámem a izolačním trojsklem a ta bezrámová, řešená jako trojskla usazená přímo do konstrukce domu. Toto řešení není úplně standardní a může s sebou nést určitá rizika. Detaily napojení na konstrukci je třeba domyslet s ohledem na kondenzaci vlhkosti pod sklem, s ohledem na ukotvení parapetu a další.

Mohu říct, že skla, která nejsou přímo vystavena slunečnímu záření, fungují nejlépe – silikonové těsnění titanzinkových parapetů je zde neporušené. Parapety osluněných oken se rozpálí na vysokou teplotu, mění svou délku, silikon tvrdne a trhá se.

Testuji různé způsoby, jak tomuto procesu zabránit. V typovém domě je nutné všechny stavební detaily řešit čistě a bezpečně, proto jsou v základu všechna okna s rámy. Je ale třeba říct, že bezrámová okna mají jedno veliké kouzlo – absence rámu nechá vnější prostředí volně vstupovat do interiéru.

Nejvýrazněji je to cítit v zimních dnech, kdy je slunce nízko a na zahradě sníh. Zájemcům o tento dům bych doporučit ptát se po certifikovaných oknech se skrytým rámem, kde je perfektně vyřešen odvod kondenzátu i kotvení parapetů.

Jak je řešeno stínění domu? Je nutné dům chladit technologií?

Stínění velkých prosklených ploch v přízemí je vyřešeno pergolou nad terasou, další okna na jihovýchod a jihozápad jsou v našem případě stíněna pevnými rohožemi ze štípaného bambusu, které osazujeme pouze na sezónu. Pokud v létě vychladíme dům přes noc a během dne příliš neotvíráme dveře na terasu, zůstane dům díky stínění příjemně chladný.

Funguje střešní konstrukce z hlediska zabránění letního přehřívání?

Hlavní střecha je řešena jako sedlová z příhradových nosníků uzpůsobených tak, aby bylo možné plně využít půdní prostor. Tepelná izolace je ve stropě druhého patra. Předsunuté hmoty v přízemí mají střechy ploché, osázené extenzivní zelení. Nějaký čas jsme měli na těchto plochách pouze fólii, problém s přehříváním jsme neměli nikdy. Osázením střechy se výrazně zkultivovaly výhledy z pokojů, dešťová voda se na střeše zdrží podstatně déle a díky tomu se jí daleko více vypaří.

Můžete popsat zkušenost s nuceným větráním?

Dům je vybaven systémem teplovzdušného vytápění s rekuperací. Líbí se mi princip tepelné výměny – veškeré teplo, které je v domě generováno, je zpětně využito. Díky tomu, že rozvody využíváme pro větrání a vytápění, je jejich dimenze dostačující i pro vychlazení domu v létě, v režimu rovnotlakého nebo přetlakového větrání.

Systém funguje skvěle, díky masívní izolaci je v domě v podstatě konstantní teplota. Sálavé teplo máme zajištěné malými krbovými kamny, které využíváme čím dál častěji. Kamna zajistí okamžité vyhřátí celého domu, když na to má člověk chuť.

Při realizaci jsme museli na poslední chvíli kvůli sousedským vztahům prohodit výdech a nasávání vzduchu a díky tomu jsme neměli prostor pro osazení tlumiče. Toto se projevuje vyšší hlučností na výdechu – z ohledu k sousedům proto nevyužíváme nejvyšší stupeň větrání v noci.

Máme v plánu přestavět potrubí v technické místnosti tak, abychom tento tlumič mohli osadit. Nuceného větrání si vysoce ceníme právě v době pandemie, kdy je celá rodina doma. Při plném provozu domácnosti nepociťujeme diskomfort, vzduch je stále čerstvý.

Jaký je způsob vytápění domu, proč jste zvolili tuto variantu a jak byl ovlivněn výběr otopného systému dalšími parametry domu?

Vytápění je řešeno jako teplovzdušné s rekuperací, využíváme tepelné čerpadlo a akumulační nádrž je připravena na využití fotovoltaického systému. Dokázal bych si představit i jednodušší systém vytápění, pokud by byl zajištěn ohřev TUV pomocí obnovitelných zdrojů. Hlavní trasy potrubí jsou taženy v podlaze a v podstatě kopírují vstupní chodbu, začínají pod botníkem. Přes betonovou roznášecí vrstvu předávají teplo dlažbě, je to velice příjemné.

Ovlivnil pasivní koncept architekturu domu?

Pasívní koncept nemusí nutně svazovat. Osazení domu a pozice hlavních místností by měla vycházet z umístění na pozemku, navázání na zahradu, orientace k výhledům, tak jako u každého jiného domu. Dimenze prosklených ploch, které jímají sluneční svit, je řízena logikou a přirozeným cítěním.

Dům, kterému se říká pasívní, má obvykle kompaktní tvar, aby byly ochlazované plochy co nejmenší. To jde ruku v ruce s ekonomikou – čím méně hmoty, tím nižší investice. Nelze ale popírat nejpodstatnější funkci domu, osekávat kvalitu života v něm a rezignovat na estetickou stránku.

Způsobem života a spoustou věcí, které s domem přímo nesouvisí, je možné dosáhnout daleko větších úspor jak finančních, tak ve vztahu k životnímu prostředí. Náš dům je kostka, ze které vybíhá hmota obývacího pokoje a pracovní část kuchyně.

Tyto předsazené části mezi sebou svírají prostor dlouhé terasy. Toto řešení vyplynulo z pozic vzrostlých stromů, z šířky a délky pozemku, z umístění domů na sousedních parcelách, v úvahách rozhodně nebyl pasívní koncept hlavním motivem.

Jakým způsobem je dům založen?

Náš pozemek leží na břidlicovém podloží, výhodnější bylo pro nás osazení na dřevěné platformě, nesené několika patkami. Prostor pod domem využíváme pro uskladnění dřeva, kamení, kanoe, horké letní dny zde tráví naši psi. Je třeba počítat s tím, že úroveň podlahy je o dva schody výše, než je běžné.

Zpočátku jsem trochu váhal, jestli to bylo dobré rozhodnutí, s postupem času jsem se ale ujistil, že pro dřevo je to nejzdravější. Díky tomu, že dřevo nikde nedoléhá přímo k terénu, máme vyřešenu vlhkost.

Jste spokojeni s regulací technologie?

Systém větrání a tepelné čerpadlo mají své ovládací jednotky. Režim, který jsme nastavili krátce po nastěhování, jsme v podstatě neměnili. Spíše jsem jednotlivé cykly zjednodušil. Okamžité potřeby řešíme otočením kolečka v předsíni, v zimních měsících dotápíme vodu elektrickou patronou.

Jak jste řešili hospodaření s vodou?

Dešťovou vodu jímáme chatařským způsobem do barelů pod okapy, z nichž je voda dále rozvedena hadicemi samospádem do zahrady. Šedou vodu nevyužíváme, šetřit tou pitnou jsme se naučili především proto, že vývoz naší jímky je dost ná kladný. Tento rok se v obci buduje tlaková kanalizace, po spuštění se z jímky stane akumulační nádrž a dešťovou vodu budeme skladovat zde.


mail-ico-poptavka

Zaujala vás tato jednoduše navržená pasivní dřevostavba a zajímá vás její přibližná cena? Zašlete dodavateli přímý dotaz!

Společnost 3AE s.r.o. byla založena v roce 2010. Od svého vzniku se firma soustředila na navrhování a realizaci především pasivních domů z konstrukčního systému Novatop. Od počátku existence bylo klíčové spolupracovat s předními architekty a odborníky se zaměřením na pasivní dřevostavby. V roce 2012 firma vytvořila platformu značkových typových domů NOVAHOME, navržených architekty. Tato platforma sdružuje architekty se zájmem o navrhování domů z konstrukčního systému Novatop.

Zaslat dotaz nebo nezávaznou poptávku

 

PD 2021

Líbil se Vám článek?

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

gotop