Kůlové stavby u Bodamského jezera

Tisk
Kůlové stavby u Bodamského jezera

Petr Houška | Úterý, 22. květen 2012 |

Přidat na Seznam.cz

Čas letních prázdnin a dovolených se blíží a každý z nás přemýšlí o tom, kam sám či s rodinou vyrazí za odpočinkem. Někdo má rád pasivní dovolenou, jiný zase aktivní. Pro zvídavé jedince z druhé skupiny tu máme tip na delší výlet, a to na jih Německa. Na severním břehu překrásného Bodamského jezera (Bodensee), bylo v roce 1921 založeno venkovní muzeum dřevěných kůlových staveb ve spolupráci s univerzitou v Tübingenu. Nově postavebých kůlových staveb je osmnáct – od roku 2002 se počet nezměnil.

Pod ochranou UNESCO

kůlové stavby 1kůlové stavby 5V několika stavbách muzea, které jsou rekonstrukcí původních staveb podle archeologických nálezů odborníků zmíněné univerzity, se můžete seznámit se životem předků sídlících v tomto regionu, zhlédnout velmi realisticky zařízené interiéry včetně artefaktů z původních domů a nástrojů. V jedné stavbě se hned v počátcích tohoto neobvyklého muzea usídlila dílna pro studenty a dnes slouží i pro vzdělávání široké veřejnosti v archeologii a historii. Výpravně pojaté ilustrace nám navodí tehdejší počátky civilizace z doby kamenné a bronzové (4000-850 př. Kr.). V muzeu provádějí návštěvníky zkušení odborníci. Velké akvárium s potápěči vyprávějí o současném výzkumu i o době před 3.000 - 6.000 lety. Kraj kolem Bodamského jezera je velmi opečovávaný a hojně navštěvovaný turisty z celého světa.

Proč na kůlech?

kůlové stavby 3kůlové stavby 4Tehdejší fauna nebyla k prvním lidem mnoho přívětivá. Proto, aby se nestali její potravou, začali lidí své obydlí budovat na vodě či v těžko přístupných močálech s dostatečnou výškou nad hladinou. Použití dřeva pro stavbu jako konstrukčního materiálu bylo velmi logické, je lehké a všudypřítomné – transport kamenů pro výstavbu pevného základu by byl nadmíru zničující. Kůly byly upraveny do špice pro lepší a hlubší zaražení do dna. Využívalo se přirozených tvarů kůlů pro napojování, například do rozdvojení větví kůlu se usadil vodorovný prvek a zajistil úvazem z lýka.

 

Vaše komentáře (4)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Zajímavosti”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop