Izolanty z dřevního vlákna udrží stavbu v teple

Tisk
Izolanty z dřevního vlákna udrží stavbu v teple

Petr Houška | Čtvrtek, 05. duben 2012 |

Přidat na Seznam.cz

 

 Zvýšené náklady na energie, způsobené úniky tepla vlivem nedostatečné nebo netěsné tepelné izolace, jsou nejčastější bolestí starších domů i mnoha novostaveb v zimě. Tento problém je aktuální i v letních měsících. Jednou z nejlepších alternativ pro mnohé konstrukce staveb je kombinace celulózové izolaceCLIMATIZER PLUS® a dřevovláknitých materiálů systému Unger Diffutherm®.

Tyto izolace, jejichž základem je dřevité vlákno, jsou vedle svých vynikajících technických vlastností (výborný izolant, odolnost proti houbám a plísním, odolnost proti ohni) navíc velmi účinné při ochraně proti letním vedrům. To, že izolace má dům dokonale ochránit proti únikům tepla v zimě, je známou skutečností. Jak ale funguje ochrana v létě, již tak známé není. ciurVýhodou této přírodní dřevité vlny je přirozená schopnost vyrovnávat vlhkost a akumulovat teplo v mnohem větší míře než izolace uměle vyráběné. Těchto vlastností je možné velmi dobře využít i u moderních staveb. V kombinaci s membránami regulujícími difuzi vodních par konstrukcemi lze efektivně zpříjemnit pobyt v interiéru, aniž by byl vyvolán pocit nepohody vlivem absolutního uzavření konstrukce za pomoci zcela těsných parozábran. Stejně dobře, jak působí tepelně – izolační vlastnosti v zimě, tak fungují v boji proti nadměrnému přehřívání konstrukcí. Tyto izolanty jsou schopny do sebe absorbovat až dvojnásobné množství tepla ve srovnání s uměle vyráběnými.

Skladba stěny je stejně důležitá jako základy

ciur5Správné používání materiálů, různé řazení vrstev podle difuzního odporu, důraz na řešení detailů je v dnešní době již práce vhodná pro profesionály. Školené firmy vedle aplikace izolace a velmi výhodných cen materiálu s montáží poskytují i služby spojené s návrhem vhodného provedení a použití správných doplňkových materiálů a postupů práce. Součinitel tepelné vodivosti je na úrovni cca 0,039 W/mK. Pro zateplení stropní konstrukce tudíž běžně postačují tloušťky izolace od 22 do 30 cm podle požadavků zákazníka, stejně jako u ostatních kvalitních izolací. Pro plné využití těchto vlastností je u všech moderních izolací vždy důležité perfektní provedení v detailech stavby. Netěsný, větrem zmítaný nezaizolovaný detail nakonec může způsobit stejné ztráty jako špatná izolace na desítkách metrů čtverečních standardně izolované plochy.

Izolace provedená foukáním je velmi rychlá

ciur2Foukaný způsob aplikace je v tomto případě předností. Konstrukce je možné naplnit s velmi dobrým přilnutím k detailům. Materiál takto aplikovaný je navíc lehký (35–55 kg/m3) a konstrukci přitěžuje jen minimálně. Při budování obytných prostor v podkroví se aplikace provádí do vhodně připravených dutin mezi krokvemi. Běžně se používají podstřešní pojistné hydroizolační fólie určené pro přímý kontakt s tepelnou izolací. Novým trendem je však použití deskových dřevovláknitých materiálů typu Udi CLIMATE ® z interiéru a difuzně otevřených desek Udi TOP® z vnější strany střechy. Mezi tyto desky se pak ideálně zafouká celulózová izolace CLIMATIZER PLUS. Interiérovou desku je možné opatřit libovolně barevnou strukturovanou omítkou. Celý systém je difuzně otevřený, perfektně odstíní veškeré tepelné mosty a poskytuje maximální komfort z hlediska akustiky i regulace teploty v letních měsících. Jedná se při tom o zcela přírodní materiály, které poskytují interiéru skutečně výjimečnou atmosféru, teplé povrchy všech stěn i předmětů a vysokou ochranu před vnějším hlukem.

Desky z dřevního vlákna jsou opravdu ekologické

ciur3UdiTOP®SYSTEM je deskový dřevovláknitý materiál, který je vhodný k vnějšímu opláštění střech. Je odolný proti vodě a poškození. Velmi snadná je montáž. Vedle toho, že poskytuje difuzně otevřenou pojistnou hydroizolační vrstvu, má vynikající tepelně - technické vlastnosti a eliminuje vliv tepelných mostů tvořených krokvemi. Pro svůj přírodní charakter je velmi vhodný i pro historické vazby budov při rekonstrukcích. Celulózová izolace CLIMATIZER PLUS se velmi dobře aplikuje při zateplení krovu střechy mezi deskové materiály UDI tvořené dřevitými vlákny. Výsledkem je střešní plášť s vynikající ochranou proti letním horkům, hluku i únikům teple v zimě

 

Vaše komentáře (1)

Nejnovější články v kategorii “Ostatní”

Více článků »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop