Ze začátku budil dům rozruch, teď ho chodí obdivovat sousedé i lidé ze širokého okolí

Ze začátku budil dům rozruch, teď ho chodí obdivovat sousedé i lidé ze širokého okolí

Redakce | Čtvrtek, 19. březen 2020 |

Přidat na Seznam.cz

Pavel, úspěšný český atlet, bývalý reprezentant ČR v maratonu a půlmaratonu, si svůj sen o bydlení splnil na pomezí Českého lesa. Nízkoenergetická dřevostavba s modřínovou fasádou a atypickým vikýřem, citlivě zasazená do zvlněného terénu, uvnitř překvapí velkorysou obytnou částí otevřenou až do hřebene střechy a výhledy, které berou dech.

V této oblasti žiju už delší dobu. Rozhodoval jsem se mezi koupí domu v Domažlicích a novostavbou. Rozhodlo to, že ve městě bych nejspíš kupoval historický dům v zástavbě, jehož rekonstrukce by byla bezpochyby dost nákladná. Pozemek jsem kupoval po částech, postupně se mi podařilo přikoupit tři pásy, čímž se celková plocha parcely zvětšila na stávajících 2000 m2.

Vždy to bylo na doporučení architekta Václava Zahradníčka z ateliéru Prodesi | Domesi. Nejprve navrhl umístit dům dál od silnice, proto jsem dokoupil části přilehlé louky, a později, když se naskytla příležitost dohodnout se na koupi zdánlivě zbytečného prostoru pod svahem, na němž je dnes umístěno garážové stání, poradil mi, ať neváhám ani minutu, takže jsem si následně ušetřil složité a nákladné bagrování části pozemku kvůli přístupové cestě.


Na dům jsme měli jasné požadavky

Pro architekta Zahradníčka jsem se rozhodl po delším hledání. Pátral jsem po někom, kdo má s dřevostavbami zkušenosti. Na Prodesi | Domesi mě zaujalo to, že jsou schopni dům nejen navrhnout, ale i realizovat, takže architekt vlastně ručí za provedení stavby. Měl jsem jen několik jednoduchých požadavků:

Aby bylo od jídelního stolu vidět na Čerchov, nejvyšší vrch Českého lesa, aby měl dům dřevěnou fasádu, chtěl jsem vysoký prostor v obývacím pokoji, ložnici s koupelnou umístěné v přízemí jako pojistku pro případ, že bych někdy v budoucnu měl potíže vyjít do schodů, a dětské pokoje v patře. Jinak měl architekt víceméně volnou ruku.

Musel se samozřejmě držet územního plánu, místní regulativy stanoví povinnou sedlovou střechu. Původně byla v územním plánu uvedena i podmínka, že novostavby musejí mít štukovou omítku, ale na stavebním úřadě sami uznali, že taková klauzule nemá žádné opodstatnění a dřevěnou fasádu nám povolili.

Fasáda je obložena modřínovým dřevem bez povrchové úpravy, těženým zde v Čechách, kolem oken je antracitový, na vikýři žlutozelený obklad z Cembritu. Už se těším, až modřín zešedne. Patinu beru jako přirozenou součást běhu věcí, domy s přirozeně stárnoucím dřevem se mi v cizině vždycky líbily a navíc se mi ani nechce fasádu každých pár let natírat. Jen terasu ze sibiřského modřínu jsem napustil bezbarvým voskem, protože je přece jen více vystavena povětrnostním vlivům, ale stejně to už není skoro vidět.

Okna jsou plastová, zvenčí v tmavošedé barvě, která ladí s cembritovým obložením. V exponované části jsou zasklená izolačními trojskly, v pokojích postačila dvojskla. Usoudil jsem, že tu nemusí být všechno dřevěné, kombinace materiálů je zajímavější. Navíc jsem tímto výběrem ušetřil.

drevostavba-Prodesi-Domesi-1

obr.: Fasáda z modřínového dřeva po nějakém čase přirozeně zešedne a domu dodá ještě modernější vzhled. Foto: Martin Zeman

drevostavba-Prodesi-Domesi-3

obr.: Vchod ze zahrady do technické místnosti je šikovně zamaskován do horizontálního okenního otvoru v přízemí. Foto: Martin Zeman

drevostavba-Prodesi-Domesi-4

obr.: Atypický vikýř umístěný na straně odvrácené od vesnice zvětšuje podchodnou výšku a horní koupelna díky němu získala nádherný výhled do krajiny. Foto: Martin Zeman

drevostavba-Prodesi-Domesi-9

obr.: Posezení na terase je doplněno o příjemnou atmosféru okolní přírody. Foto: Martin Zeman

drevostavba-Prodesi-Domesi-17


Nízkoenergetický docela stačí

Dům stojí na základech 8x12 m. Původní návrh byl trochu velkorysejší, ale kvůli ceně jsme dům o metr zmenšovali. Změny však byly minimální. Je to nízkoenergetický dům s rekuperací a difuzně otevřenou konstrukcí. V blower door testu, kterým se ověřuje vzduchotěsnost obálky domu, dosáhl dokonce parametrů pasivního domu.

Přesto jsem nechtěl investovat do dalších nutných podmínek, které musí pasivní dům splňovat, zdálo se mi, že náklady by byly neúměrné. Už nyní přestáváme topit o dva měsíce dřív než sousedi. Topíme dvěma malými přímotopy, a když si v zimě občas večer zapálíme oheň v krbu, přímotopy se po chvilce vypínají. Navíc stačí, aby zasvítilo slunce, a v domě je hned teplo. Musíme ještě vyřešit zastínění, příprava pro venkovní, dálkově ovládané hliníkové žaluzie s automatikou na slunce a vítr je hotová, zbývá je nainstalovat.

drevostavba-Prodesi-Domesi-2

obr.: Nejvíce zajímavým prvkem, který je na první pohled viditelný je dominantí část s oknem. Foto: Martin Zeman

drevostavba-Prodesi-Domesi-13

obr.: Dům je postaven na velmi krásném pozemku v klidném prostředí. Foto: Martin Zeman

drevostavba-Prodesi-Domesi-6

obr.: Tvaroslovím vychází novostavba z charakteru okolní zástavby a díky usazení do terénu výrazně nenarušuje reliéf. Foto: Martin Zeman

drevostavba-Prodesi-Domesi-obytny-prostor

obr.: Obytný prostor otevřený až do hřebene střechy působí velkoryse a příjemně. Foto: Martin Zeman

drevostavba-Prodesi-Domesi-kuchyne

drevostavba-Prodesi-Domesi-interier

obr.: Poděl stěny se kolem jídelního stolu táhne široká lavice, na kterou si člověk může i lehnout a kochat se výhledem na Čerchov a okolí. Foto: Martin Zeman

drevostavba-Prodesi-Domesi-obyvaci-pokoj-kamna

drevostavba-Prodesi-Domesi-pohled-na-vrchni-patro

obr.: Ze spojení kuchyně s obytným prostorem měl Pavel trochu obavy, bál se, aby při vaření nebylo cítit pachy, ale ukázalo se, že rekuperace to řeší. Přestože přes zimu nechávají okna zavřená, je vzduch uvnitř příjemný. Foto: Martin Zeman

drevostavba-Prodesi-Domesi-detail-tramu

obr.: Zajímavým detailem, poměrně typickým pro stavby od Domesi, je křížové závětrování na vstupu do obytné části. Foto: Martin Zeman

drevostavba-Prodesi-Domesi-schodiste

drevostavba-Prodesi-Domesi-patro

obr.: Polovinu druhého patra zabírají dvě ložnice a zázemí, zbytek je otevřený s průhledem do přízemi. obytný prostor tak získává výšku a opticky se zvětšuje. Foto: Martin Zeman

drevostavba-Prodesi-Domesi-koupelna

obr.: Nejkrásnější výhled z celého domu je z koupelny v patře. Ovšem jen část prosklených ploch lze otevřít, takže se zvenku těžko myjí. Majitel to bere jako daň nízké spotřebě energie. Foto: Martin Zeman

drevostavba-Prodesi-Domesi-detail-patra-tramy


Spokojený majitel i sousedé

Na žádný technický problém jsme dosud nenarazili. Stavba si trochu sedla, proto se budou muset seřídit dveře, ale s tím jsem počítal. V ceně dodávky je servis do dvou let zdarma.

Reakce okolí na dřevostavbu byly zpočátku trochu nedůvěřivé, zaznamenali jsme narážky na „holubník,“ a tak podobně, ale od okamžiku, kdy jsme stavbu dokončili, slýcháme už jen chválu. Často se sem na náš dům chodí dívat lidi z vesnice a nejspíš i z okolí, protože z vesnice ho už všichni viděli a pozorovatelů neubývá.

drevostavba-Prodesi-Domesi-15

Komentář majitele domu

Rozdělení dispozice na vzdušnou obývací část a úspornější soukromé prostory mělo svůj smysl. Nechci, aby ložnice nebo dětské pokoje sloužily jako úkryt před okolním světem, sdílení společného prostoru je pro mě návratem k tomu, jak se bydlelo dřív. Když žily rodiny pohromadě v několika generacích, lidé se museli domluvit a vyjít s ostatními.

Dnes kontakt často chybí a na kvalitě života je to znát. Snažil jsem se vytvořit dům, který by svým členěním k pospolitosti přispíval. Během přípravy projektu ani stavby jsme na žádné zásadní problémy nenarazili, snad i díky tomu, že jsem dost času věnoval hledání spolehlivého dodavatele – navštívil jsem několik jeho realizací a mluvil s jejich majiteli. Spokojený jsem i s minimálními nároky na údržbu domu. Nic bych tu neměnil, dřevostavba naprosto splňuje mé představy.

drevostavba-Prodesi-Domesi-majitel-domu
Pavel
majitel domu

Komentář architekta

Spolupráce s klientem byla velmi příjemná. Od začátku jsme se shodli na principu řešení domu, jeho formě i jeho charakteru, který měl vycházet z tradičního tvaru, měl však být soudobou architekturou. Proto jsem dům navrhl s maximálním prosklením a s velkým arkýřem do krajiny. Toto řešení, byť trochu netradiční, výrazně zvětšuje využitelnost podkroví při zachování regulativů v území.

Dům má příjemné měřítko a kombinace materiálů modřínu a obkladových desek opět nastiňuje téma komunikace tradičního a nového. Dům má kompaktní formu, která pomáhá v podhorském prostředí spolu s rekuperací a dalšími opatřeními docílit nízkoenergetického statutu.

ing-arch-vaclav-zahradnicek-prodesi-domesi
Ing. arch. Václav Zahradníček
architekt Prodesi | Domesi

Komentář redaktorky

Přestože Pavel během návštěvy poměrně často upozorňoval na drobné detaily, které ještě čekají na dokončení, dům působí zabydleně a dýchá příjemnou atmosférou. Díky otevření obývacího prostoru až do hřebene střechy s přiznanými dřevěnými konstrukčními prvky interiér působí velkoryse a nijak si s jedinečným výhledem do krajiny nezadá. Architektův návrh oddělit pozemek od vsi nikoli plotem, ale jen nízkým valem osazeným nízkými habry, dokreslil situaci k dokonalosti.


Technické parametry

  • Zastavěná plocha: 99 m2 + terasa 20 m2
  • Užitná plocha: 121,53 m2
  • Stavební systém: two by four (sloupková konstrukce)
  • Fasáda: modřínová překládaná prkna kladená svisle
  • Tepelná izolace: minerální ORSIL
  • Střecha: sedlová se sklonem 44 stupňů, pultový vikýř obložený fasádními deskami CETRIS
  • Střešní krytina: betonové tašky BRAMAC TEGALIT světle šedé barvy
  • Okna: plastová v tmavě antracitové barvě
  • Zasklení: přízemí – izolační trojsklo, patro – izolační dvojsklo
  • Vytápění: elektrické přímotopy, krbová kamna
  • Větrání: rekuperace
  • Skladba stěny od interiéru: bílá malba, sádrokarton12,5 mm, systémový rošt 50 mm, tepelná izolace ISOVER PIANO 50 mm, dilatační mezera 10 mm, OSB/3 s prolepením spár 15 mm, lepicí páska MO314 šířky 50 mm, KVH řezivo120 mm, sloupek 60/120 mm, minerální čedičová izolace ORSIL UNI 120 mm, difuzní dřevovláknitá deska DHF 15 mm, minerální čedičová izolace ORSIL ORSIK 60 mm, horizontální latě 60 x 40 mm à 625 mm, modřínový obklad
  • Celková tloušťka stěny: 422 mm

drevostavba-Prodesi-Domesi-1np

drevostavba-Prodesi-Domesi-2np


mail-ico-poptavka

Zaujala vás tato nevšední dřevostavba? Zašlete dodavateli dotaz nebo nezávaznou poptávku!

Architektonický ateliér a realizační společnost Prodesi | Domesi specializující se výhradně na dřevostavby. Provede vás celým procesem stavby od první skici přes projektovou přípravu, až po předání klíčů od dokončené stavby. Mimo individuálních projektů nabízí také typové domy. Společnost funguje na trhu od roku 2002 a má na svém kontě více než stovku realizovaných dřevostaveb.

Zaslat dotaz nebo nezávaznou poptávku

 

DaS 4-2015
Vaše komentáře (4)

Nejnovější články v kategorii “Návštěvy dřevostaveb”

Více článků »

  • Banner

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

  • Banner

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop