Časopis DŘEVO&stavby 6/2012
Tento článek vyšel v: Časopis DŘEVO&stavby 6/2012
Objednejte si krásně vonící výtisk časopisu s kvalitními fotografiemi pouze za 50 Kč
Objednat časopis
Tisk
Z AKTUÁLNÍHO VYDÁNÍ: <small>Aby dřevostavba zůstala zdravá</small>

Z AKTUÁLNÍHO VYDÁNÍ: Aby dřevostavba zůstala zdravá

Lucie Němcová | Pátek, 25. leden 2013 |

Přidat na Seznam.cz

Kvalitu prostředí nejen v dřevostavbě ovlivňuje celá řada faktorů. Nejde pouze o to, aby byla stavba co nejméně nákladná při pořizování, ale v poslední době klademe stále větší důraz také na využívání zdravotně a ekologicky nezávadných materiálů.

B1 drevostavba 3DAby dřevostavba byla a zůstala zdravá, musí nastat perfektní spolupráce mezi architektem, projektantem a stavebníky. Nejde jen o návrh samotné stavby, kde budou minimalizovány syntetické materiály s obsahem lepidel, rozpouštědel a jiných syntetických materiálů, ale je také nutné věnovat pozornost správnému vnitřnímu klimatu, světelné pohodě, nátěrům, vybavení domácnosti a v případě vybavení nuceným větráním také instalací vzduchotechniky.

 

Lehce dýchat

01 DSC656402 DSC1495Se zvyšujícím se požadavkem maximální finanční úspory na vytápění domů rostou logicky i požadavky na extrémní těsnost obvodové obálky stavby. Musíme tedy uvažovat, jak do domu dostat čerstvý vzduch a vydýchaný ven, aniž bychom při tom přicházeli o teplo. Jedinou logickou volbou je instalace řízeného větrání s rekuperací vzduchu. Rekuperace znamená obecně využití odpadní energie, v našem případě se uvnitř větrací jednotky ve výměníku předá teplo odpadního vzduchu do vzduchu přiváděného do interiéru. Tímto ušetříme zhruba osmdesát až devadesát procent energie, která by se při klasickém větrání okny doslova znehodnotila. Řízené větrání nás tak zbaví problému s oxidem uhličitým, jehož zvýšené koncentrace mohou vyvolávat zdravotní problémy.

Případné obavy o nasávání nečistot z venkovního prostředí a jejich přivádění do interiéru vyvrací Ing. Zdeněk Zikán ze společnosti Atrea: „Větrací jednotky se běžně osazují různými druhy filtrů, které absorbují jak běžný prach, tak i jemné částice nebo pyly. O filtry je třeba se pravidelně starat a pravidelně je měnit, odpadá pak nutnost čištění rozvodů, protože nečistoty nemají možnost se v nich usazovat." Také další argument, a sice tvorba plísní v rozvodech vzduchotechniky, je podle Zdeňka Zikána jen předsudek: „Plísně v přívodních potrubích vznikat nemohou, protože vzduch v nich má vždy nižší relativní vlhkost a neustále proudí. Plísně mohou vznikat v místech, kde k proudění vzduchu nedochází a kde kondenzuje voda, například na konci rekuperátoru. K tomuto efektu ale dojde na straně odváděného vzduchu ven z domu, takže případné nepředstavují problém."

Zdravá kůže domu

05 1600 kopiePro ošetření dřevěných povrchů v interiéru, lze ve zdravém domě doporučit nátěry vyrobené z přírodních surovin. V této oblasti nám nemůže být vodítkem splnění stavebních norem či norem pro povrchy dětských hraček, neboť jejich limity pro obsahy škodlivých látek nejsou nulové. Častým omylem je volit „ekologické barvy" ředitelné vodou. Často totiž obsahují tvrdé syntetické alkydové pryskyřice, takže po odpaření vody zůstává povrch trvale nasycen těmito látkami, které jsou z hlediska prodyšnosti a zdravotní nezávadnosti minimálně diskutabilní.

Pro dřevěné povrchy je ideální volit produkty, které jsou směsí přírodních olejů, vosků a pryskyřic. Vytvářejí přirozený užitný povrch příjemný na dotek a nikoli plastový ochranný film. Oleje dřevo penetrují do hloubky při současném vytvoření prodyšného povrchového mikrofilmu z přírodních pryskyřic (kalafuna), který je možné jednoduše udržovat, opravovat a renovovat.

04 815-00803 810-004Podle Marie Sehnalové ze společnosti Biofa CZ je bezpodmínečně nutné, aby dřevěné povrchy mohly dýchat a neobsahovaly škodlivé látky s negativním vlivem na lidský organismus: „Přírodní oleje, vosky a lazury uchovávají přirozený vzhled ošetřovaného dřeva a poskytují mu optimální ochranu. Pronikají hluboko do dřeva, které tak oživují a chrání. Vytvářejí jedinečný povrch, který zvýrazňuje krásu dřeva, je odolný a snadno se udržuje a obnovuje. Přírodní barvy nejsou „jen" zdravou alternativou konvenčním produktům, mají vhodné technické vlastnosti, které pomáhají vytvořit příjemné klima v obytných prostorách."

 

Cena vítězí. Bohužel

Zatímco při výběru konstrukčních materiálů pro stavbu domu jsme ochotni upřednostnit kvalitu před cenou, vybavování interiéru se stejným kritériem řídí méně často. Přesto je však minimálně na zváženou, zda budeme chtít bydlet obklopeni dřevotřískami, umělými koberci, laminem a dalšími syntetickými materiály, když naším snem přece byla zdravá domácnost.

06 marmoleum- bratislava4Současné normy stanovující maximální obsah formaldehydu v deskových materiálech na bázi dřeva jsou sice přísné, přesto však zastánci zdravého bydlení dávají raději přednost využití masivního dřeva. Pokud by snad designově struktura dřeva nezapadala do koncepce interiéru, lze využít například ekologické marmoleum dostupné v široké paletě barev.

Zdravotně nezávadné a ekologicky přijatelné materiály jsou bohužel stále cenově náročnější než jejich syntetické alternativy. Investujeme však do svého zdraví, a tak bude možná rozumnější vybavovat domácnost postupně, ale kvalitními prvky a materiály.

 

Aby prach nebyl problém

00 vysavani v podkroviVelkým problémem zejména pro alergiky bývá prach. Víření prachu a jeho usazování na površích se nikdy úplně nevyhneme. Můžeme však jeho výskyt účinně regulovat a usměrňovat například volbou vhodných podlahových krytin. Dřevo je ve své přirozené podstatě antistatické, podobně jako například marmoleum nevíří prach. Poletování mikroskopických prachových částic účinně omezuje také využití centrálního vysavače. Jeho agregát je umístěn například ve sklepě, garáži či technické místnosti a sací hadice se připojuje přímo do zásuvek instalovaných v každé místnosti. Zařízení tak pracuje pohodlně a tiše. „Uživatel centrálního vysavače tak má jistotu, že se mu zpátky do pokoje nevrátí žádný prach a alergeny. V potrubí proudí vzduch rychlostí více než 130 km/h a vnitřní úprava speciálního potrubí je absolutně hladká a antistatická," vysvětluje Josef Doležal ze společnosti Newag. Některé modely centrálních vysavačů umějí vysávat i vodu a umožňují proplach trubního rozvodu vodou, třeba s desinfekčním prostředkem, takže odpadají i případné starosti s usazováním nečistot.

Chcete se dozvědět více? Přečtěte si nové číslo časopisu Dřevo&Stavby, které najdete na stáncích, nebo si rovnou zařiďte předplatné!

Náklonnost k přirozeným materiálům a dřevu jsem objevila již při studiích architektury a šíření osvěty a inspirace z této oblasti mi dává velký smysl. Baví mě lidi motivovat k tomu, aby bydleli zdravě, komfortně a více či méně soběstačně.

Nejnovější články autora

Vaše komentáře (1)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Zdravé bydlení”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop